Μπάσκετ ανδρών: Κατατέθηκαν τα υπομνήματα στο ΑΣΕΑΔ

Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας

Το υπόμνημα της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Το υπόμνημα του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

1. Προσαγόμενα

2. Επί της ένστασης περί δήθεν εκπροθέσμου

3. Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ της περίπτωσης

4. Νομική τεκμηρίωση της προσφυγής μας

5. Η ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ της προσβαλλόμενης πράξης

6. Συμπεράσματα

Σημειώσεις

Pink Floyd, 1979: “The Wall”

Ακούστε το:

[audio:wall1.mp3,wall2.mp3,wall3.mp3]
 

Χωρίς εκ των υστέρων εκπλήξεις ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου η κατάθεση των υπομνημάτων των διαδίκων στην υπόθεση της προσφυγής του ΕΣΠΕΡΟΥ στο ΑΣΕΑΔ.

Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με το υπόμνημά της δεν αντέταξε τίποτε στις αιτιάσεις της προσφυγής του ΕΣΠΕΡΟΥ για αλλεπάλληλες παραβιάσεις διατάξεων της περί συγχωνεύσεων αθλητικής νομοθεσίας.

Τα επιχειρήματά της υπήρξαν “αφοπλιστικά”:

(α) Ο ΕΣΠΕΡΟΣ είναι μικρή ομάδα και δεν μπορεί να παίξει στην Α1′ Εθνική κατηγορία !

(β) Ο ΕΣΠΕΡΟΣ δεν νομιμοποιείται (!) να προσφεύγει, γιατί δεν έχει έννομο συμφέρον ! Έννομο συμφέρον είχαν άλλες ομάδες, δηλαδή αυτές που τερμάτισαν στην και θέση της τελικής βαθμολογίας. Ωστόσο αυτές δεν προσέφυγαν, αναγνωρίζοντας ότι ο “ΙΚΑΡΟΣ” δίκαια αναδείχθηκε πρωταθλητής !

Τα παραπάνω γράφει και υπογράφει ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας ! Τώρα, ΠOY θα μάθαιναν TI οι άλλοι για να προσφύγουν, ε κι αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αφού η Ομοσπονδία ούτε τον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ δεν έχει ακόμα ενημερώσει επισήμως για τη διαπιστωτική της πράξη.

Η πρόσθετη παρέμβαση και το υπόμνημα της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Η ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, προσθέτως παρεμβαίνουσα υπέρ της Ομοσπονδίας, ανάλωσε τις έξι (6) πρώτες σελίδες του υπομνήματός της προσπαθώντας να αποδείξει ότι η προσφυγή του ΕΣΠΕΡΟΥ ήταν κατά μία (1) ημέρα εκπρόσθεσμη ! Κατά την ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ η προσφυγή έπρεπε να έχει κατατεθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου (και όχι την 1η Ιουλίου, οπότε κατατέθηκε), επειδή ο ΕΣΠΕΡΟΣ είχε λάβει γνώση του προσβαλλομένου εγγράφου της ΕΟΚ στις 22 Ιουνίου (και όχι στις 23 Ιουνίου, όπως υποστηρίζει).

Η ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ θεμελιώνει τα περί εκπροθέσμου προσφυγής επιχειρήματά της σε δύο (2) δημοσιεύματα της 22ας Ιουνίου του esperos.com και της εφημερίδας “Φως των Σπορ” αντίστοιχα. Για διευκόλυνση των αναγνωστών αναπαράγουμε παρακάτω αυτό το δημοσίευμα του esperos.com (22 Ιουνίου 2010), το οποίο, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει ολόκληρο στη θέση του στη “ροή άρθρων” κατά παλαιότητα:

Το δημοσίευμα στο esperos.com στις 22 Ιουνίου 2010

Μα αν στις 22 Ιουνίου το esperos.com είχε στη διάθεσή του την προσβαλλόμενη επιστολή της Ομοσπονδίας, την οποία δημοσίευσε στις 24 Ιουνίου, άραγε ποιόν λόγο είχε να γράψει ανακρίβειες ;

Tο esperos.com έγραφε στις 22 Ιουνίου (διαβάστε πιο πάνω), ότι η Ε.Ο.Κ “με επιστολή της ενημέρωσε τον ΕΣΑΚΕ“, ενώ “με άλλη επιστολή της ενημέρωσε την ΕΣΚΑΝΑ“. Όπως τώρα γνωρίζουμε όλοι (και όπως δεν γνώριζε το esperos.com στις 22 Ιουνίου),  η Ε.Ο.Κ. έστειλε μία μόνο επιστολή, με αποδέκτες μάλιστα την Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και τον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ (στον οποίο δεν έφτασε ποτέ).

Όμως τα δημοσιεύματα ενός οπαδικού site (supporters’ website, όπως γράφει στην προμετωπίδα του) ή μιας αθλητικής εφημερίδας δεν συνιστούν επίσημη ενημέρωση ενός συλλόγου. Αποτελούν απλώς προς διασταύρωση πληροφορίες, που διασταυρώθηκαν ακριβώς με την αναζήτηση στις 23 Ιουνίου της επιστολής της Ε.Ο.Κ. στα γραφεία της ΕΣΚΑΝΑ.

Άραγε ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ έπρεπε να προσβάλει ενώπιον ΑΣΕΑΔ  τη “διαπιστωτική πράξη” της Ε.Ο.Κ., βασιζόμενος σε δημοσιεύματα και ΠΡΙΝ πάρει στα χέρια του την επιστολή;

Ναι ! Πλάκα-πλάκα αυτό υποστηρίζεται στο υπόμνημα της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ !

Το υπόλοιπο μισό υπόμνημα αναλώνεται σε επιχειρήματα υπέρ της εγκυρότητας της δικαστικής απόφασης που ακύρωσε την περυσινή Γενική Συνέλευση της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Μα κανένας δεν προσέβαλε την απόφαση αυτή. Ούτε καν η ίδια η ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, που δεν την εφεσίβαλε, ενώ είχε κάθε δικαίωμα, κάθε δυνατότητα και πολύ χρόνο (τριάντα ολόκληρες μέρες) στη διάθεσή της.

Ωστόσο ούτε η ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ αντέταξε τίποτε στις αιτιάσεις της προσφυγής του ΕΣΠΕΡΟΥ για αλλεπάλληλες παραβιάσεις διατάξεων της περί συγχωνεύσεων αθλητικής νομοθεσίας.

Περιμένοντας λοιπόν να μελετήσει ο εισηγητής του ΑΣΕΑΔ όλο το υλικό, ας κλείσουμε με το υπόμνημα που κατέθεσε ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ. Διαβάστε το προσεκτικά και βρείτε ένα (1) έστω σημείο, όπου αυτό διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ή παραποιεί τα γεγονότα.

Κατά τη γνώμη μας η ουσία συμπυκνώνεται στην παράγραφο 3.2:

“Μάλιστα αν τελικά ισχύσει η, προσβαλλόμενη με την παρούσα, εκτελεστή διαπιστωτική πράξη της Ομοσπονδίας, η εξεταζόμενη θα αποτελέσει τη μοναδική περίπτωση όχι μόνο στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού αλλά και στο δίκαιο που διέπει τη λειτουργία των κάθε είδους σωματείων και εταιριών, όπου δικαστική απόφαση, που κηρύσσει την ακυρότητα συγχώνευσης με απορρόφηση, θίγει το κύρος των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε βάρος ή σε όφελος του απορροφώντος στην περίοδο μετά την ημερομηνία καταχώρησης της εγκριτικής απόφασης της συγχώνευσης στο αντίστοιχο μητρώο (αθλητικής Ομοσπονδίας, ανωνύμων εταιρειών κλπ.) και πριν την υποβολή της δικαστικής αυτής απόφασης στη δημοσιότητα“.

Ξαναδιαβάστε το, κατανοήστε το και δώστε να το διαβάσουν και οι άνθρωποι του “ΙΚΑΡΟΥ” και της Ομοσπονδίας. Το “ζουμί” είναι εδώ:

(α) Η αθλητική νομοθεσία περί συγχωνεύσεων δεν προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση διάλυσης, με δικαστική απόφαση, συγχώνευσης με απορρόφηση.

(β) Ωστόσο η προγενέστερη, ευρύτερης εφαρμογής και λεπτομερέστερη νομοθεσία “περί Ανωνύμων Εταιριών” προβλέπει.

(γ) Αν ο ΕΣΠΕΡΟΣ και ο “ΙΚΑΡΟΣ” ήσαν ΚΑΕ και συγχωνευόταν με απορρόφηση ο “ΙΚΑΡΟΣ” (ας πούμε της Α1′ Εθνικής) στον ΕΣΠΕΡΟ (ας πούμε της Α2′), ο ΕΣΠΕΡΟΣ και πάλι θα αγωνιζόταν στην ανώτερη κατηγορία (Α1′ Εθνική) μετά τη συγχώνευση.

(δ) Κι αν ο ΕΣΠΕΡΟΣ στην Α1′ Εθνική κατακτούσε θέση συμμετοχής σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά η συγχώνευση διαλυόταν με δικαστική απόφαση που ακύρωνε τη γενική συνέλευση του “ΙΚΑΡΟΥ”, όπως δηλαδή έγινε, τα δικαιώματα της ΚΑΕ ΕΣΠΕΡΟΣ στην Α1′ Εθνική και στην Ευρώπη θα προστατεύονταν από τη νομοθεσία “περί Ανωνύμων Εταιριών”, όπως ήδη διαβάσατε δεκαπέντε γραμμές πιο πάνω. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ δηλαδή θα εξακολουθούσε να αγωνίζεται στην Α1′ Εθνική και θα συμμετείχε την ερχόμενη περίοδο στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση κι ας έψαχνε η ΕΟΚ να βρεί σε ποιά κατηγορία έπρεπε να εντάξει τον “ανασυσταθέντα” δικαστικώς “ΙΚΑΡΟ”.

(ε) Κι αν η ΕΟΚ και/ή ο ΕΣΑΚΕ εξέδιδαν κάποιαν αντίστοιχη απόφαση περί “επαναφοράς των πραγμάτων στην προ της συγχώνευσης νομική κατάσταση”, θα έπεφτε να τους “κατασπαράξει” ολόκληρο το δίκαιο “περί Ανωνύμων Εταιριών”.

(στ) Πάνω-κάτω το ίδιο θα γίνει και τώρα. Κάποια στιγμή θα ισχύσουν οι νόμοι, ακόμα και στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Γιατί θα έχει γίνει πια απολύτως προφανές ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι όταν η αθλητική νομοθεσία περί συγχωνεύσεων δεν προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση δικαστικής απόφασης διάλυσης συγχώνευσης με απορρόφηση, τότε ο αμερόληπτος νομολογών,  πριν “επαναφέρει τα “πράγματα” στην “προ της συγχώνευσης νομική κατάσταση”, οφείλει να ρίξει μια ματιά λίγο πιο πέρα απ’ τη “μύτη” του, δηλαδή στον ΕΣΑΚΕ και στο δίκαιο “περί Ανωνύμων Εταιριών”. Εκτός αν πιστεύει ότι η νομοθεσία, σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης συγχώνευσης, στον μεν ΕΣΑΚΕ δικαιώνει τον απορροφώντα, στη δε ΕΟΚ τον απορροφώμενο ! Πάτε καλά ;

Το υπόμνημα του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ
του Ανωτάτου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.)


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία
«Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ»,
που εκπροσωπείται νόμιμα και έχει έδρα την Καλλιθέα Αττικής, Αραπάκη 6

ΚΑΤΑ
της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ( E.O.K.),
που εκπροσωπείται νόμιμα και έχει έδρα το Μαρούσι Αττικής (Ο.Α.Κ.Α.), Κηφισίας 37
για την ακύρωση της με αρ. πρωτ. 2772/21.06.2010
εκτελεστής διαπιστωτικής πράξης της Ε.Ο.Κ.
περί «ακύρωσης της συγχώνευσης
του σωματείου ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
με το αθλητικό σωματείο ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ,
με την επαναφορά των πραγμάτων
στην πρό της συγχώνευσης νομική κατάσταση»

Mετά τη συζήτηση της από 30 Ιουνίου 2010 προσφυγής μας, κατά την οποία καταβλήθηκε το 5449/12.07.2010 νόμιμο παράβολο καθώς και η 22501213/Δ.Σ.A. προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής έστωσαν τα ακόλουθα:

1. Προσαγόμενα

ΑΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

σελ.

Κείμενα νόμων προς διευκόλυνση του Συμβουλίου

1.

Η 24731/22.10.1999 ΥΑ περί συγχωνεύσεων

16
2.

Ν. 2725/1999, άρθρα 1-9

21
3.

Κ.Ν. 2190/1920 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών», όπως ισχύει σήμερα, άρθρα 68-77

25
4.

Ισχύον καταστατικό Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

30

Προσαγόμενα με επίκληση έγγραφα

5. 09.07.2009

Η 3087/09.07.2009 αίτηση προς την Ε.Ο.Κ.

39
6. 16.07.2009

Η 3283/16.07.09 αποδοχή της συγχώνευσης από την ΕΟΚ

40
7. 26.03.2010

Η υπ’ αριθ. 12223 απόφαση επιχορήγησης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ από τη ΓΓΑ με το ποσό των 50.000 Ευρώ, για τη συμμετοχή του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α2’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών.

41
8. 26.02.2010

Η υπ’ αριθ. 7997 απόφαση εξόφλησης επιχορήγησης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ από τη ΓΓΑ με το ποσό των 50.000 Ευρώ, για τη συμμετοχή του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α2’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών.

42
9. 07.06.2010

Οικονομικός απολογισμός περιόδου 01.05.2009-30.04.2010 του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

43
10.

Καρνέ επιταγών 2009-10 επ’ ονόματι Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

44
11.

Πληρωτέες επιταγές 2011 από Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

44
12. 17.06.2010

Η «αίτηση-γνωστοποίηση» προς ΕΟΚ

45
13. 06.05.2010

Η 1637/2010 δικαστική απόφαση

46
14. 21.06.2010

Η προσβαλλόμενη 2772/21.06.2010 διαπιστωτική πράξη

52
2. Επί της ένστασης περί δήθεν «εκπροθέσμου προσφυγής»

Κατά τη συζήτηση της προσφυγής μας ο ασκών πρόσθετη παρέμβαση (Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) υπέρ της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ισχυρίστηκε ότι η προσφυγή μας κατατέθηκε εκπροθέσμως, αφού το σωματείο μας (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ) έλαβε επισήμως γνώση της προσβαλλόμενης δια της παρούσας διαπιστωτικής πράξης όχι στις 23 Ιουνίου 2010, αλλά στις 22 Ιουνίου 2010. Ο προσθέτως παρεμβαίνων στήριξε προφορικώς αυτόν τον ισχυρισμό του σε δημοσίευμα του δικτυακού χώρου esperos.com και πρόσθεσε ότι θα προσκομίσει με το υπόμνημά του περαιτέρω αποδείξεις.

Την ένσταση αυτή αποκρούουμε και ζητούμε την απόρριψή της για τους ακόλουθους λόγους:

2.1. Την 21η Ιουνίου 2010 εκδόθηκε από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η 2772/21.06.2010 προσβαλλόμενη επιστολή [1]. Η επιστολή απευθύνεται προς «1. Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» και «2. Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ», ενώ στο κάτω μέρος της φέρει χειρόγραφη κοινοποίηση «Κοιν.: ΕΣΚΑΝΑ». Η επιστολή δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό ταχυδρομικής διεύθυνσης, αριθμού τηλεομοιοτυπίας (φαξ) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των αποδεκτών της.

2.2. Η επιστολή δεν έφτασε ποτέ μέχρι σήμερα (!) στα γραφεία (Αραπάκη 6) ή στο φαξ (210 9564 287) του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ. Ασφαλώς η Ομοσπονδία γνωρίζει και την ταχυδρομική διεύθυνση και τον αριθμό φαξ των γραφείων του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, αφού στον αριθμό αυτόν απέστειλε στις 15 Ιουλίου 2010 αντίγραφο της από 09.07.2009 αίτησης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, το οποίο είχε ζητήσει ο σύλλογός μας ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής του στο ΑΣΕΑΔ. Τα στοιχεία της αποστολής του συγκεκριμένου φαξ της 15ης Ιουλίου διακρίνονται ευκρινώς στο πάνω μέρος του σταλθέντος αντιγράφου. [2]

2.3. Αντίγραφο του προσβαλλομένου εγγράφου ανεζήτησε και παρέλαβε φίλος του συλλόγου από τα γραφεία της ΕΣΚΑΝΑ την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010. Το αντίγραφο αυτό στάλθηκε από την Ε.Ο.Κ., σύμφωνα με τη σήμανσή του, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 στις 14:23 και πρωτοκολλήθηκε στην ΕΣΚΑΝΑ, σύμφωνα με τη σφραγίδα εισερχομένου που φέρει, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2010. [3]

2.4. Το συγκεκριμένο αντίγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον δικτυακό χώρο www.esperos.com την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010. Ο δικτυακός αυτός χώρος δεν είναι επίσημος δικτυακός χώρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, αλλά, όπως αναγράφει και στην προμετωπίδα του, «δικτυακός χώρος των φίλων του ΕΣΠΕΡΟΥ» (ESPEROS KALLITHEA Sports’ Club Supporters’ Website).

2.5. Είναι προφανές ότι η προσβαλλόμενη διαπιστωτική πράξη δεν είχε περιέλθει ούτε στο esperos.com πριν τις 23 Ιουνίου 2010, αφού, όπως ήδη αναφέραμε, το συγκεκριμένο αντίγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο esperos.com την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010.

2.6. Ίσως η Ομοσπονδία έστειλε με φαξ ένα και μοναδικό αντίγραφο της προσβαλλόμενης επιστολής στο φαξ των γραφείων των κκ. Αγγελόπουλου-Σαραντή στη Λεωφόρο Αμφιθέας. Ίσως το αντίγραφο αυτό προοριζόταν ταυτόχρονα τόσο για την ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ όσο και για τον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ. Ίσως το αντίγραφο στάλθηκε από την Ομοσπονδία, όπως το παραπάνω (παρ. 2.3) αντίγραφο προς ΕΣΚΑΝΑ, την ίδια μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 στις 14:23. Ωστόσο οι κκ. Αγγελόπουλος-Σαραντής δεν παρέδωσαν ποτέ το αντίγραφο αυτό στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, όπως δεν έχουν ακόμη παραδώσει ούτε μία (1) σελίδα από τον φάκελλο εισερχόμενης-εξερχόμενης αλληλογραφίας της περιόδου της συγχώνευσης (10 Ιουνίου 2009 – 21 Ιουνίου 2010), με αποτέλεσμα ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ να αναζητά αλλού, δηλαδή στην Ομοσπονδία (βλέπε παρ. 2.2 ανωτέρω και παρ. 4.8 πιο κάτω), στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (βλέπε παρ. 4.18 κατωτέρω) κλπ., τα έγγραφα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την παρούσα προσφυγή του. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε (μέχρι σήμερα) την απαιτούμενη πλήρη γνώση, ενώ η προσφυγή μας ασκείται κυριολεκτικά πρό πάσης επιδόσεως.

2.7. Τέλος η στάση της ίδιας της αντιδίκου Ομοσπονδίας, δηλαδή η από μέρους της μη έγερση ένστασης περι εκπροθέσμου κατάθεσης της προσφυγής μας, επιβεβαιώνει την ακρίβεια όλων των ανωτέρω. Αιτούμεθα λοιπόν την απόρριψη της ένστασης.

3. Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ της περίπτωσης

3.1. Η εξεταζόμενη αποτελεί μάλλον μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού, όπου συντελεσθείσα προ δεκατριών (13) μηνών συγχώνευση δι’ απορροφήσεως, η οποία παρήγαγε αποτελέσματα με τη συμμετοχή και τη διάκριση των ομάδων καλαθοσφαίρισης του απορροφώντος σωματείου (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ) στα πρωταθλήματα ανδρών, παίδων και εφήβων μιας πλήρους αγωνιστικής περιόδου, ακυρώνεται λόγω δικαστικής ακύρωσης της γενικής συνέλευσης του άλλου σωματείου (Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ), η οποία είχε αποφασίσει την απορρόφηση του δικού του τμήματος καλαθοσφαίρισης στο απορροφών σωματείο.

3.2. Μάλιστα αν τελικά ισχύσει η, προσβαλλόμενη με την παρούσα, εκτελεστή διαπιστωτική πράξη της Ομοσπονδίας, η εξεταζόμενη θα αποτελέσει τη μοναδική περίπτωση όχι μόνο στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού αλλά και στο δίκαιο που διέπει τη λειτουργία των κάθε είδους σωματείων και εταιριών, όπου δικαστική απόφαση, που κηρύσσει την ακυρότητα συγχώνευσης με απορρόφηση, θίγει το κύρος των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε βάρος ή σε όφελος του απορροφώντος στην περίοδο μετά την ημερομηνία καταχώρησης της εγκριτικής απόφασης της συγχώνευσης στο αντίστοιχο μητρώο (αθλητικής Ομοσπονδίας, ανωνύμων εταιρειών κλπ.) και πριν την υποβολή της δικαστικής αυτής απόφασης στη δημοσιότητα.

4. Νομική τεκμηρίωση της προσφυγής μας

4.1. Η ισχύουσα νομοθεσία για τις συγχωνεύσεις αθλητικών σωματείων, δηλαδή ο Ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121Α’, 17.6.1999) [4] και η 24731/22.10.1999 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1976 Β’, 4.11.1999) [5], η οποία εκδόθηκε σε εκτέλεση διάταξης του άρθρου 9 του παραπάνω νόμου, παρουσιάζει ομοιότητες με την αρκετά παλαιότερη νομοθεσία περί συγχωνεύσεων εταιριών, οι διατάξεις της οποίας περιλαμβάνονται στον Κ.Ν. 2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιριών» και τις τροποποιήσεις του. [6]

4.2. Η νομοθεσία για τις συγχωνεύσεις αθλητικών σωματείων προβλέπει τρεις περιπτώσεις συγχωνεύσεων: (α) συγχώνευση αθλητικών σωματείων [7], (β) συγχώνευση τμημάτων αθλητικών σωματείων και ίδρυση νέου αθλητικού σωματείου [8] και (γ) συγχώνευση τμήματος αθλητικού σωματείου σε τμήμα υφιστάμενου αθλητικού σωματείου (συγχώνευση μέσω απορρόφησης). [9]

4.3. Αντίστοιχες είναι οι διατάξεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τους τρόπους συγχωνεύσεων ανωνύμων εταιριών: «Η συγχώνευση ανώνυμων εταιρειών πραγματοποιείται, είτε με απορρόφηση, είτε με σύσταση νέας εταιρείας. [10] Συγχώνευση με απορρόφηση είναι η πράξη με την οποία μία ή περισσότερες ανώνυμες εταιρείες (απορροφούμενες) …… μεταβιβάζουν σε άλλη υφιστάμενη ανώνυμη εταιρεία (απορροφούσα) το σύνολο της περιουσίας τους. [11] Συγχώνευση με σύσταση νέας εταιρείας είναι η πράξη με την οποία δύο ή περισσότερες ανώνυμες εταιρείες …… μεταβιβάζουν σε ανώνυμη εταιρεία, την οποίαν συνιστούν, το σύνολο της περιουσίας τους (ενεργητικό και παθητικό). [12] Για τη συγχώνευση απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε μιας από τις συγχωνευόμενες εταιρείες». [13]

4.4. Το ισχύον καταστατικό του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, δηλαδή το καταστατικό του υφιστάμενου σωματείου, προβλέπει ρητά διαδικασίες συγχώνευσης ως εξής: «Ομοίως η συγχώνευση στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ δια απορροφήσεως άλλων αθλητικών σωματείων του ίδιου κλάδου άθλησης με το υφιστάμενα τμήματα του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου». [14]

4.5. Οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την έγκριση συγχωνεύσεων ανωνύμων εταιριών είναι επίσης αντίστοιχες με τις διατάξεις της αθλητικής νομοθεσίας [15] :«Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για συγχώνευση …….. μετά από έγκριση του υπουργού Εμπορίου, υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας …… για κάθε μία από τις συγχωνευόμενες εταιρείες ……. Η έγκριση …… παρέχεται μόνο αφού εξακριβωθεί η ύπαρξη και η νομιμότητα όλων των πράξεων και διατυπώσεων που επιβάλλει ο παρών νόμος στις συγχωνευόμενες εταιρείες». [16]

4.6. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, στον οποίον είχε συγχωνευθεί με απορρόφηση το τμήμα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, είχε λοιπόν το δικαίωμα να αγωνιστεί την αμέσως επόμενη περίοδο 2009-10 στην ανώτερη από τις κατηγορίες καλαθοσφαίρισης στις οποίες ανήκαν τα δύο σωματεία, δηλαδή στην Α2’ Εθνική κατηγορία. Αυτό ακριβώς έγινε. Μάλιστα η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ κατέλαβε την πρώτη θέση της τελικής βαθμολογίας και εξασφάλισε τον προβιβασμό της στην Α1’ Εθνική δηλαδή στην ανώτατη κατηγορία καλαθοσφαίρισης.

4.7. Στις 9 Ιουλίου 2009 ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ υπέβαλε με επιστολή προς την Ε.Ο.Κ. τα Πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων των δύο συλλόγων με τα οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση και ζήτησε από την Ομοσπονδία τη συμμετοχή της ομάδας μπάσκετ ανδρών του συλλόγου στο πρωτάθλημα Α2′ Εθνικής κατηγορίας 2009-10. [17]

4.8. Το νόμιμο αυτό αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με την 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή, που κοινοποιήθηκε στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ με την 3283/16.07.2009 επιστολή της Ε.Ο.Κ. [18], αναφέρει: «Με την υπ’ αριθμ. 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έγινε δεκτή η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως του τμήματος καλαθοσφαίρισης του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ».

4.9. Ακολούθως το Δ.Σ. του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, [19] κοινοποίησε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φάκελο με ακριβή αντίγραφα πρακτικών των γενικών συνελεύσεων, καθώς και το καταστατικό του συλλόγου.

4.10. Με τον τρόπο αυτόν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και τυπικά η συγχώνευση με απορρόφηση του τμήματος καλαθοσφαίρισης της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

4.11. Οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας ανωνύμων εταιριών για τις συνέπειες της συγχώνευσης με απορρόφηση είναι εντελώς ίδιες με αυτές της αθλητικής νομοθεσίας [20] και αναφέρουν: «Από την καταχώρηση, στο μητρώο ανώνυμων εταιρειών, της εγκριτικής απόφασης της συγχώνευσης …… επέρχονται αυτοδίκαια και ταυτόχρονα χωρίς καμία άλλη διατύπωση …… τα ακόλουθα αποτελέσματα: (α) Η απορροφούσα εταιρεία υποκαθίσταται σε όλα γενικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ή των απορροφούμενων εταιρειών και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή …… (γ) Η απορροφούμενη ή οι απορροφούμενες εταιρείες παύουν να υπάρχουν». [21]

4.12. Με την έκδοση της 11/15.07.2009 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο μεν Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ κατέστη αυτοδίκαια ειδικός διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του συγχωνευθέντος σε αυτόν τμήματος καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, το δε τμήμα καλαθοσφαίρισης της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ έπαψε αυτοδίκαια να υφίσταται.

4.13. Ας σημειωθεί εδώ, ότι η 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, με την οποία έγινε δεκτή η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως και άρα το τμήμα καλαθοσφαίρισης της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ έπαψε αυτοδικαίως να υφίσταται, δεν προσβλήθηκε ποτέ απο κανένα, ούτε αναιρέθηκε από μεταγενέστερη απόφαση του ίδιου ή ανωτέρου οργάνου. Η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει και να γεννά έννομες συνέπειες. Για το κύρος της απόφασης αυτής ουδέν αντέταξε η αντίδικος.

4.14. Ας σημειωθεί επίσης, ότι εξακολουθεί να ισχύει και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στις 25/29 Μαϊου 2009, η οποία ενέκρινε τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως.

4.15. Σε εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας [22], μετά τη συγχώνευση όλοι οι αθλητές των τμημάτων καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, όλων των ηλικιών (άνδρες, έφηβοι, παίδες, παμπαίδες, μίνι, προμίνι, αρχάριοι), εντάχθηκαν αυτοδίκαια στη δύναμη του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

4.16. Όπως ήδη αναφέρθηκε, την περίοδο 2009-10 η ομάδα μπάσκετ ανδρών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ πήρε κανονικά μέρος στο πρωτάθλημα Α2′ Εθνικής κατηγορίας, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και προβιβάστηκε στην Α1′ Εθνική κατηγορία.

4.17. Την ίδια περίοδο 2009-10 οι ομάδες μπάσκετ εφήβων και παίδων του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ πήραν κανονικά μέρος στα αντίστοιχα πρωταθλήματα και διακρίθηκαν.

4.18. Με τις 12223/26.03.2010 [23] και 7997/26.02.2010 [24] αποφάσεις της ΓΓΑ ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, που ήταν το σωματείο καλαθοσφαίρισης το οποίο έπαιρνε μέρος στο πρωτάθλημα Α2’ Εθνικής κατηγορίας περιόδου 2009-10, επιχορηγήθηκε για τη συμμετοχή του αυτή, σε δύο δόσεις, με το ποσό των 100.000 Ευρώ.

4.19. Στις 16 Ιουνίου 2010, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και εγκρίθηκε από αυτήν ο Οικονομικός Απολογισμός [25] περιόδου 1 Μαϊου 2009 μέχρι 30 Απριλίου 2010 του συλλόγου. Όλα τα έσοδα και όλες οι δαπάνες περιόδου 2009-10 των ομάδων καλαθοσφαίρισης (ανδρών, εφήβων, παίδων κλπ.) του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ περιλαμβάνονται σε αυτόν τον απολογισμό και πουθενά αλλού.

4.20. Για την εξυπηρέτηση των δοσοληψιών του τμήματος καλαθοσφαίρισης, ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στο υποκατάστημα Π. ΦΑΛΗΡΟΥ της ALPHA BANK και εκδόθηκε καρνέ επιταγών [26] στο όνομα Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

5. Η ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ της προσβαλλόμενης “διαπιστωτικής πράξης”

5.1. Η προσβαλλόμενη 2772/21.06.2010 διαπιστωτική πράξη της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, την οποία προκάλεσε η από 17.06.2010 «αίτηση-γνωστοποίηση» του σωματείου με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» [27], συγκρινόμενη με την 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ίδιας Ομοσπονδίας (3283/16.07.2009 επιστολή) με την οποία «έγινε δεκτή η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως του τμήματος καλαθοσφαίρισης του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ» [28], παρουσιάζει τις εξής σοβαρές ατέλειες:

(α) Ενώ η συγχώνευση έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Ο.Κ., που συνεδρίασε ειδικά για τον σκοπό αυτόν, την «ακύρωση της συγχώνευσης με την επαναφορά των πραγμάτων στην πρό της συγχώνευσης νομική κατάσταση» φαίνεται να αποφασίζει μόνος του ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

(β) Ενώ η επιστολή με την οποία γίνεται δεκτή η συγχώνευση μνημονεύει τη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Ο.Κ. (απόφαση υπ’ αριθ. 11/15.07.2009), η προσβαλλόμενη επιστολή δεν μνημονεύει καμμία απόφαση εξουσιοδοτημένου οργάνου της Ε.Ο.Κ. (απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής ή απόφαση Επιτροπής Πρωταθλήματος ή απόφαση Επιτροπής Κανονισμών κλπ.).

(γ) Ενώ η επιστολή με την οποία γίνεται δεκτή η συγχώνευση υπογράφεται, όπως κάθε νόμιμο έγγραφο της Ομοσπονδίας, από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο.Κ., η προσβαλλόμενη επιστολή υπογράφεται μόνο από τον Γενικό Γραμματέα.

(δ) Ενώ η επιστολή με την οποία γίνεται δεκτή η συγχώνευση περιγράφει την πραγματικώς συντελεσθείσα συγχώνευση, γράφοντας κατά λέξη «δεκτή η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως του τμήματος καλαθοσφαίρισης του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ», η προσβαλλόμενη επιστολή ακυρώνει κάποιου άλλου είδους συγχώνευση σωματείων, γράφοντας κατά λέξη «ακύρωσης της συγχώνευσης του σωματείου Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ με το αθλητικό σωματείο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ». Φυσικά τέτοια «συγχώνευση του σωματείου Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ με το αθλητικό σωματείο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ» δεν έγινε ποτέ. Αυτό που έγινε και περιγράφεται επακριβώς στην 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ίδιας Ομοσπονδίας (3283/16.07.2009 επιστολή) είναι «η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως του τμήματος καλαθοσφαίρισης του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ».

(ε) Τέλος, ενώ η 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Ο.Κ., με την οποία γίνεται δεκτή η συγχώνευση, δεν προσβλήθηκε ποτέ απο κανένα και επομένως εξακολουθεί να ισχύει, η προσβαλλόμενη 2772/21.06.2010 διαπιστωτική πράξη δεν αναιρεί την 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Ο.Κ., η οποία εξακολουθεί να ισχύει !

5.2. Η προσβαλλόμενη 2772/21.06.2010 διαπιστωτική πράξη της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης δεν είναι μόνο τυπικώς άκυρη για τους ανωτέρω (5.1.α, β, γ, δ και ε) λόγους, αλλά και εσφαλμένη από ουσιαστική άποψη. Η προσβαλλόμενη διαπιστωτική πράξη παραβίασε κατάφωρα κανόνα δικαίου, προς τον οποίον εξομοιούνται και οι Υπουργικές Αποφάσεις, που εκδίδονται σε εκτέλεση διατάξεων Νόμου. Η προσβαλλόμενη διαπιστωτική πράξη ερμήνευσε τον κανόνα αυτόν εσφαλμένα, κατατάσσοντας το απορροφήσαν σωματείο (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ) στην κατηγορία στην οποία αυτό αγωνιζόταν πριν τη συγχώνευση και κατατάσσοντας το απορροφηθέν και διαλυθέν τμήμα καλαθοσφαίρισης άλλου σωματείου (Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) στην κατηγορία στην οποία προβιβάστηκε το απορροφήσαν σωματείο (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ) μία αγωνιστική περίοδο μετά τη συγχώνευση.

5.3. Η παραπάνω παραβίαση συνίσταται στα εξής:

(α) Με την προσβαλλομένη απόφαση το απορροφηθέν και διαλυθέν τμήμα καλαθοσφαίρισης του σωματείου ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ αναβιώνει σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. [29]

(β) Με την προσβαλλομένη απόφαση το «ανασυσταθέν» αυτό τμήμα προβιβάζεται σε ανώτερη κατηγορία, ενώ δεν έχει αγωνιστεί καθ’ εαυτό στην κατηγορία, στην οποία αν είχε αγωνιστεί και με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα της περιόδου 2009-10, θα διεκδικούσε τον προβιβασμό του.

(γ) Με την προσβαλλομένη απόφαση ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, που αγωνίστηκε στην πραγματικότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία (Α2’ Εθνική) την περίοδο 2009-10, αν και τερμάτισε στην πρώτη θέση και εξασφάλισε τον προβιβασμό του σε ανώτερη κατηγορία (Α1΄Εθνική), «τοποθετείται» αυθαιρέτως και παρανόμως σε κατηγορία χαμηλότερη από εκείνη, στην οποία αγωνίστηκε και τερμάτισε πρώτος την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

5.4. Η προσβαλλομένη λοιπόν διαπιστωτική πράξη είναι προδήλως άκυρη ως παράνομη. Διαφεύγει της προσβαλλομένης διαπιστωτικής πράξης η με επιμονή προβαλλόμενη από εμάς υπ’ αριθ. 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της αντιδίκου, σύμφωνα με το ορθό σκεπτικό της οποίας εν προκειμένω έχουμε απορρόφηση, με ρητώς διακριτά απορροφών και απορροφώμενο τμήματα, όπου απορροφών είναι το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και αποροφώμενο το τμήμα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.

5.5. Η προσβαλλόμενη διαπιστωτική πράξη διαπίστωσε ότι συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ακύρωσης της συγχώνευσης. Ωστόσο η αθλητική νομοθεσία δεν προβλέπει όρους και προϋποθέσεις ακύρωσης συντελεσθείσας με οποιονδήποτε τρόπο συγχώνευσης, άρα ούτε και όρους και προϋποθέσεις ακύρωσης συγχώνευσης συντελεσθείσας με απορρόφηση. Γίνεται παγίως δεκτό από τα δικαστήρια, ότι η θεραπεία του κενού νόμου επέρχεται με την αναλογική εφαρμογή.

5.6. Στην προκειμένη περίπτωση η αντίδικος Ομοσπονδία, αν ορθά επιχειρούσε τη θεραπεία του κενού νόμου με αναλογική εφαρμογή, έπρεπε να καταλήξει σε απόφαση εντελώς διαφορετική από την προσβαλλομένη, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι οδηγήθηκε στην προσβαλλομένη απόφαση από τελεσίδικη πια απόφαση πολιτικού δικαστηρίου [30], που με διαπλαστικό τρόπο ακύρωσε γενική συνέλευση και άρα εκεί ληφθείσα απόφαση. Αν εφάρμοζε ορθά τους νόμους η αντίδικος Ομοσπονδία, όφειλε να μην κατατάξει το σωματείο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στην πριν τη συγχώνευση κατηγορία, αφού σε τελευταία ανάλυση η παραπάνω απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου αφορά άλλο σωματείο (ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) και όχι το προσφεύγον (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ).

5.7. Αν μάλιστα η αντίδικος Ομοσπονδία επιχειρούσε να θεραπεύσει το κενό νόμου περί ακύρωσης συγχώνευσης στην αθλητική νομοθεσία με αναλογική εφαρμογή των ισχυόντων στην προγενέστερη ανάλογη νομοθεσία «Περί ανωνύμων εταιριών», από τις περί συγχωνεύσεων διατάξεις της οποίας [31] φαίνεται, όπως δείξαμε, ότι έλκει την καταγωγή της η 24731/22.10.1999 Υ.Α. περί συγχωνεύσεων αθλητικών σωματείων, τότε θα διαπίστωνε, ότι η ακύρωση της συγχώνευσης σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση ΔΕΝ θίγει τα δικαιώματα του απορροφώντος:

5.8. «Η δικαστική απόφαση που κηρύσσει την ακυρότητα της συγχώνευσης δεν θίγει το κύρος των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε βάρος ή σε όφελος της απορροφούσας εταιρείας στην περίοδο μετά την ημερομηνία καταχώρησης, στο μητρώο ανωνύμων εταιρειών, της εγκριτικής απόφασης της συγχώνευσης, που προβλέπεται από το άρθρο 74, και πριν από την υποβολή της απόφασης αυτής στη δημοσιότητα που προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου αυτού». [32]

5.9. Θα όφειλε δηλαδή η αντίδικος Ομοσπονδία να αντιληφθεί, ότι κατ’ αναλογία η 1637/2010 δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που κηρύσσει την ακυρότητα της γενικής συνέλευσης του απορροφώμενου (Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ), δεν θίγει το κύρος των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε βάρος ή σε όφελος του απορροφώντος (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ), στην περίοδο από την ημερομηνία καταχώρησης στο μητρώο της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης της εγκριτικής απόφασης της συγχώνευσης (απόφαση 11/15.07.2009) και μέχρι την υποβολή της δικαστικής απόφασης στη δημοσιότητα (21 Ιουνίου 2010).

5.10. Και ασφαλώς αυτή η κατ’ αναλογία θεραπεία του κενού νόμου στην αθλητική νομοθεσία περί συγχωνεύσεων, όσον αφορά την ακυρότητα μιας συγχώνευσης, θα ήταν η απολύτως αρμόζουσα, αφού από την ημερομηνία έγκρισης της συγχώνευσης μέχρι την υποβολή στη δημοσιότητα της δικαστικής απόφασης ακύρωσής της γεννήθηκαν σε βάρος ή σε όφελος του απορροφώντος σωματείου (Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ) συγκεκριμένες υποχρεώσεις, το κύρος των οποίων δεν θίγεται από την ακύρωση της απορρόφησης. Τέτοιες υποχρεώσεις είναι:

(α) Σε βάρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως απορροφώντος σωματείου γεννήθηκαν όλες οι δαπάνες συμμετοχής των ομάδων καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ (ανδρών, εφήβων, παίδων κλπ.) στα πρωταθλήματα περιόδου 2009-10. Έχει ήδη αναφερθεί (παρ. 4.19 ανωτέρω), ότι όλες αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνονται στον Οικονομικό Απολογισμό περιόδου 01.05.2009-30.04.2010 του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ [33] και πουθενά αλλού. Έχει επίσης αναφερθεί (παρ. 4.19 ανωτέρω), ότι αυτός ο Οικονομικός Απολογισμός εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της 16ης Ιουνίου 2010, στην οποία συμμετείχαν και τα προερχόμενα από την Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ μέλη μετά τη συγχώνευση.

(β) Σε βάρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως απορροφώντος σωματείου γεννήθηκε η φορολογία όλης της οικονομικής δραστηριότητας του τμήματος καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ περιόδου 16.07.2009-21.06.2010. Ο σχετικός Φ.Π.Α. καταγράφεται μόνο στα λογιστικά βιβλία του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και κανενός άλλου σωματείου και αποδίδεται με βάση τα βιβλία αυτά.

(γ) Σε βάρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως απορροφώντος σωματείου γεννήθηκαν όλες οι επιταγές που εκδόθηκαν από το καρνέ επιταγών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ (βλέπε παρ. 4.20 ανωτέρω) για την αντιμετώπιση των αναγκών του τμήματος καλαθοσφαίρισης την αγωνιστική περίοδο 2009-10. [34] Μάλιστα ορισμένες τέτοιες επιταγές, συνολικού ύψους 47.900 Ευρώ [35] είναι πληρωτέες προσεχώς. Οι οικονομικές ανάγκες του τμήματος μπάσκετ ανδρών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ κατά την υπόψη περίοδο εξυπηρετήθηκαν με επιταγές αυτού του τραπεζικού λογαριασμού και κανενός άλλου.

(δ) Σε όφελος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως απορροφώντος σωματείου γεννήθηκε η προαναφερθείσα (παρ. 4.6) ένταξη της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ όχι στην κατηγορία στην οποία αυτή ανήκε πριν τη συγχώνευση, αλλά στην ανώτερη από τις κατηγορίες καλαθοσφαίρισης στις οποίες ανήκαν το απορροφών σωματείο και το απορροφηθέν τμήμα καλαθοσφαίρισης, δηλαδή στην Α2’ Εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης.

(ε) Σε όφελος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως απορροφώντος σωματείου γεννήθηκε η προαναφερθείσα (παρ. 4.18) τακτική επιχορήγηση αγωνιστικής περιόδου 2009-10 του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού [36] για τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α2’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών.

(στ) Σε όφελος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως απορροφώντος σωματείου γεννήθηκε η προαναφερθείσα (παρ. 4.16) συμμετοχή της ομάδας μπάσκετ ανδρών στο πρωτάθλημα Α2′ Εθνικής κατηγορίας περιόδου 2009-10, η κατάληψη της πρώτης θέσης στην τελική βαθμολογία και ο προβιβασμός της στην Α1′ Εθνική κατηγορία.

5.13. Ωστόσο επιπλέον των ανωτέρω και άλλων υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε βάρος και σε όφελος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, το κύρος των οποίων δεν θίγεται από την ακύρωση της συγχώνευσης, είναι χαρακτηριστικό, ότι η υπέρβαση της προσβαλλομένης διαπιστωτικής πράξης στο (εννοούμενο) σκεπτικό της εξικνείται μέχρι του σημείου να δέχεται προβιβασμό σωματείου του οποίου ακυρώθηκε η γενική συνέλευση και να δέχεται ταυτόχρονα υποβιβασμό σωματείου (δηλαδή ημών των προσφευγόντων), του οποίου όχι μόνο δεν ακυρώθηκε η γενική συνέλευση, αλλά όπου ο πυρήνας ακριβώς της βούλησης εκείνης της γενικής συνέλευσης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ (Μάϊος 2009), που αποφάσισε τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως, ήταν η αγωνιστική κατάταξη, δηλαδή η αυτοδίκαια ένταξη στην ανώτερη αγωνιστική κατηγορία, όπως η ένταξη αυτή προβλέπεται στην ισχύουσα αθλητική νομοθεσία. [37]

5.14. Επομένως η με το παραπάνω σκεπτικό προσβαλλομένη διαπιστωτική πράξη ευθέως παραβίασε κείμενες διαταξεις, πάσχουσα επιπλέον και ως στερούμενη αιτιολογικού και ερείσματος σε νόμιμη βάση. Ειδικότερα απουσιάζει παντελώς η αιτιολογία που αφορά την κατάταξη των επιμέρους σωματείων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η συγκεκριμένη κατάταξη, προσκρούουσα προφανώς στις κείμενες διατάξεις, στερείται αιτιολογίας, είναι πλημμελώς διατυπωμένη και κανένα αιτιώδη σύνδεσμο δεν εμφανίζει με τον προηγηθέντα (εσφαλμένο νομικά) συλλογισμό της, ο οποίος εδράζεται στη λήψη υπ’ όψιν απόφασης πολιτικού δικαστηρίου.

5.15. Η παραπάνω δικαστική απόφαση [38] σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη ρητά εκφρασμένη βούληση των μελών του απορροφήσαντος προσφεύγοντος σωματείου μας τόσο για συγχώνευση όσο και για την εξ αυτής επερχόμενη ως αποτέλεσμα αυτοδίκαια ένταξη στην ανώτερη αγωνιστική κατηγορία, σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 2 της 24731/22.10.99 Υπουργικής Απόφασης.

6. Συμπεράσματα

Τα προεκτεθέντα οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα:

(α) Η με την 1637/2010 δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ακύρωση, δεκατρείς (13) μήνες μετά τη συντελεσθείσα απορρόφηση, της Γενικής Συνέλευσης (15 Μαϊου 2009) της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, καμμία αγωνιστική, βαθμολογική ή άλλου είδους επίπτωση δεν μπορεί να έχει για το απορροφήσαν σωματείο, δηλαδή για τον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

(β) Η ακύρωση της συγχώνευσης με την παραπάνω δικαστική απόφαση δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την ανασύσταση του απορροφηθέντος και διαλυθέντος τμήματος καλαθοσφαίρισης της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ πριν την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις παρέλευση περιόδου πέντε (5) πλήρων ετών από την απορρόφηση και διάλυσή του, δηλαδή πριν τον Μάϊο του 2014.

(γ) Η ακύρωση της συγχώνευσης με την παραπάνω δικαστική απόφαση δεν υποχρεώνει την αντίδικο Ομοσπονδία να εντάξει το απορροφηθέν και διαλυθέν τον Ιούλιο του 2009 τμήμα καλαθοσφαίρισης της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ενδεχομένως προς ανασύσταση με δικαστική απόφαση τον Ιούνιο του 2010, σε αγωνιστική κατηγορία πριν την παρέλευση περιόδου πέντε (5) πλήρων ετών από την απορρόφηση και διάλυσή του, δηλαδή πριν τον Μάϊο του 2014.

(δ) Η ακύρωση της συγχώνευσης με δικαστική απόφαση, καθώς και η πιθανή ένταξη σε αγωνιστική κατηγορία του ενδεχομένως προς ανασύσταση, με επίκληση της ίδιας δικαστικής απόφασης, τμήματος καλαθοσφαίρισης της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θίξει το κύρος των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε βάρος ή σε όφελος του απορροφήσαντος σωματείου Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

(ε) Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ νομίμως αγωνίστηκε στη Α2’ Εθνική την περίοδο 2009-10. Νομίμως κατέλαβε την πρώτη θέση και προβιβάστηκε στην Α1’ Εθνική. Νομίμως επίσης δικαιούται να αγωνιστεί στην Α1’ Εθνική κατηγορία κατά την προσεχή περίοδο 2010-11.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

– Να γίνει δεκτή η προσφυγή μας.

– Να ακυρωθεί άλλως εξαφανιστεί η υπ’ αριθ. 2772/21.06.2010 διαπιστωτική πράξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με βάση την οποία «συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ακύρωσης της συγχώνευσης του σωματείου ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ με το αθλητικό σωματείο ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΣΠΕΡΟΣ, με την επαναφορά των πραγμάτων στην πρό της συγχώνευσης νομική κατάσταση».

– Να αναγνωριστεί η νομιμότητα συμμετοχής του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στο πρωτάθλημα Α1’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών περιόδου 2010-11, μέσω της σύστασης Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Κ.Α.Ε.) από τον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αθλητικής νομοθεσίας για την ίδρυση Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών (Ν. 2725/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 239/2002, ΦΕΚ Α’, 10.10.2002).

Αθήνα 20 Ιουλίου 2010

Ο πληρεξ. Δικηγόρος

Σημειώσεις

[1] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 14 [δείτε το]

[2] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 5 [σελ. 39 παρόντος]. [δείτε το]

[3] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 14 [σελ. 52 παρόντος]. [δείτε το]

[4] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 1 [σελ. 16 παρόντος]. [δείτε το]

[5] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 2 [σελ. 21 παρόντος]. [δείτε το]

[6] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 3 [σελ. 25 παρόντος]. [δείτε το]

[7] Άρθρο 1 παρ. 1 της 24731/22.10.99 Υ.A. [σελ. 16 παρόντος]. [δείτε το]

[8] Άρθρο 1 παρ. 2 της 24731/22.10.99 Υ.A. [σελ. 16 παρόντος]. [δείτε το]

[9] Άρθρο 1 παρ. 3 της 24731/22.10.99 Υ.A. [σελ. 16 παρόντος]. [δείτε το]

[10] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 68 [σελ. 25 παρόντος]. [δείτε το]

[11] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 68 [σελ. 25 παρόντος]. [δείτε το]

[12] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 68 [σελ. 25 παρόντος]. [δείτε το]

[13] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 72 [σελ. 27 παρόντος]. [δείτε το]

[14] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 4, άρθρο 1, παρ. 6 [σελ. 30 παρόντος]. [δείτε το]

[15] Παρ. 2 άρθρου 2 της 24731/22.10.99 Υ.Α. [σελ. 17 παρόντος]. [δείτε το]

[16] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 74, [σελ. 28 παρόντος]. [δείτε το]

[17] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 5 [σελ. 39 παρόντος]. [δείτε το]

[18] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 6 [σελ. 40 παρόντος]. [δείτε το]

[19] Παρ. 4 άρθρου 2 της 24731/22.10.99 Υ.Α. [σελ. 17 παρόντος]. [δείτε το]

[20] Παρ. 5 άρθρου 2 της 24731/22.10.99 Υ.Α. [σελ. 17 παρόντος]. [δείτε το]

[21] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 75 [σελ. 28 παρόντος]. [δείτε το]

[22] Παρ. 1 άρθρου 3 της 24731/22.10.99 Υ.Α.[σελ. 18 παρόντος]. [δείτε το]

[23] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 7 [σελ. 52 παρόντος]. [δείτε το]

[24] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 8 [σελ. 42 παρόντος]. [δείτε το]

[25] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 9 [σελ. 43 παρόντος]. [δείτε το]

[26] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 10 [σελ. 44 παρόντος]. [δείτε το]

[27] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 12 [σελ. 45 παρόντος]. [δείτε το]

[28] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 6 [σελ. 40 παρόντος]. [δείτε το]

[29] Παρ. 7 του άρθρου 3 της 24731/22.10.99 Υ.Α. [σελ. 18 παρόντος]. [δείτε το]

[30] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 13 [σελ. 46 παρόντος]. [δείτε το]

[31] Κ.Ν. 2190/1920 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών», άρθρα 68-77. [δείτε το]

[32] Κ.Ν. 2190/1920, άρθρο 77, [σελ. 29 παρόντος]. [δείτε το]

[33] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 9 [σελ. 43 παρόντος]. [δείτε το]

[34] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 10 [σελ. 44 παρόντος]. [δείτε το]

[35] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 11 [σελ. 44 παρόντος]. [δείτε το]

[36] Προσαγόμενα υπ’ αριθ. 7 και 8 [σελ. 41 και 42 παρόντος]. [δείτε το]

[37] Παρ. 1 άρθρου 2 της 24731/22.10.99 Υ.Α. [σελ. 17 παρόντος]. [δείτε το]

[38] Προσαγόμενο υπ’ αριθ. 13 [σελ. 46 παρόντος]. [δείτε το]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *