Σιδεράς Νο.15: Η Επιστροφή του Εκπολιτιστή

Στο “Φατσοβιβλίο” δημοσιεύθηκε το παραπάνω παραλήρημα-ποταμός. Όπως φαίνεται από το κείμενο,  ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα, ακόμη και για εκείνους που ΔΕΝ έχουν οικονομικό πρόβλημα, είναι το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ. Είναι πρόβλημα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Ένα δεύτερο όμως πρόβλημα που κρύβεται εντέχνως κάτω από το χαλί, είναι ότι κυκλοφορούν “ελεύθεροι” και πολλοί ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΟΙ. Άλλοι θέλουν να μας σώσουν κυβερνώντας μας, ενώ άλλοι, αφού νιώθουν ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ να ζουν εδώ (μια και βρέθηκα μαζί σας, θα φουμάρω στο τσαρδί σας, που λέει κι ο ρεμπέτης), προσφέρονται να αναλάβουν τη fastbreak, hi-lo ταχύρρυθμη επιμόρφωσή μας.

Η συγκεκριμένη ομάδα (μεγάλη όπως αυτοαποκαλείται, αλλά ΔΕΝ θα μαλώσουμε εδώ “ΠΟΙΟΣ την έχει ΠΙΟ μεγάλη”) θα δημοσιοποίηση με ομοψυχεία σωρεία μελετών για να καταδείξει την παραπάνω πρωταρχική ανάγκη ξεκινόντας από τον Δήμο ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Αυτό ανακουφίζει προφανώς ΟΛΟΥΣ τους άλλους δήμους της χώρας. Πρόκειται για Πωλυτηστηκή Επανάστασει εν τι γενέση της, αν παίξουμε λίγο με την ορθογραφία του κειμένου.

Δήμαρχε, αξιοποίησέ τον στα πολιτιστικά, στην τέχνη, στην επιστήμη. Μην του δίνεις ώρες ΜΟΝΟ στα γήπεδα. Βάλε τον ΚΑΙ στα σχολεία. Καλού-κακού βάλε τον όμως να γράψει εκατό φορές και να μάθει απέξω:

Πρώτα το γνωστό απόσπασμα από τον Ἐπιτάφιο Περικλέους του Θουκυδίδη:

Φιλοκαλοῦμεν γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας.

Ύστερα το παρακάτω τετράστιχο, έστω τον τέταρτο μόνο στίχο, του ποιήματος του Καβάφη Από την σχολήν του περιωνύμου φιλοσόφου:

Κατόπι μπῆκε στὰ πολιτικά.
Μὰ τὰ παραίτησεν. Ἧταν ὁ Ἔπαρχος μωρός·
κ’ οἱ πέριξ του ξόανα ἐπίσημα καὶ σοβαροφανῆ·
τρισβάρβαρα τὰ ἑλληνικά των, οἱ ἄθλιοι.

Τέλος το παρακάτω τετράστιχο, κυρίως το τελευταίο δίστιχο, από το ποίημα Χαλκίδα του μπαρμπα-Γιάννη Σκαρίμπα:

Φύσαε –είπα– ο νότος κι έλεγα: Η Χαλκίδα,
ώ Χαλκίδα –πόλη (έλεγα) καί φέτος
ήμουν –στ’ όνειρό μου είδα– Περικλέτος,
πάλι Περικλέτος ήμουν –είδα…

O αθεόφοβος ο Περικλέτος παριστάνει πάλι τον Περικλή…

Σωρεία σημαίνει “ένα σωρό”, “ένα τσουβάλι”: “Ο σέντερ φορ έχασε σωρεία ευκαιριών”. “Υπήρξε σωρεία παραλείψεων κατά την προανάκριση”. “Ο διαιτητής υπέπεσε σε σωρεία λαθών”. “Ο οδηγός υπέπεσε σε σωρεία παραβάσεων” κλπ. “Σωρεία μελετών” μόνο ένας Περικλέτος (και μάλιστα διπλωματούχος) θα μπορούσε να φανταστεί, εκτός αν εννοεί “μελέτες με τον σωρό”, “μελέτες με το τσουβάλι”, δηλαδή πίτουρα. Ας γράψει λοιπόν εκατό φορές ο Περικλέτος κι αυτό το αρχαίο ρητό:

Γλῶττα λανθάνουσα τ’ ἀληθῆ λέγει

κι ας τρέξει στη “μεγάλη ομάδα” του, “που έχει σχέση με τον πολιτισμό (σοβαρολογεί;), τον αθλητισμό, την τέχνη και την επιστήμη”. Όλο και κάποιος θα βρεθεί, να του εξηγήσει τι σημαίνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *