Τρίτη 29 Ιαν 2019: Αρχείο
 
Μπάσκετ ανδρών: Μνήμη Αντώνη Λάνθιμου

Για τους μικρούς Εσπεριώτες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 το πρότυπο στο μπάσκετ δεν ήταν ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Ήταν το ΠΑΓΚΡΑΤΙ. Θαύμαζαν την ομαδάρα που είχε ανέβει στην Α’ Εθνική και πρωταγωνιστούσε εκεί με τους γηγενείς της καλαθοσφαιριστές. Πίστευαν και έλπιζαν ότι και ο ΕΣΠΕΡΟΣ θα κατόρθωνε κάτι αντίστοιχο.

Οι ελπίδες τους φούντωσαν όταν ο ΕΣΠΕΡΟΣ αντιμετώπισε το ΠΑΓΚΡΑΤΙ δύο διαδοχικές χρονιές στους τελικούς του Πρωταθλήματος Εφήβων Κέντρου και επικράτησε και τις δύο φορές. Το 1967, στον τελικό του Παναθηναϊκού Σταδίου, απέναντι στους έφηβους του ΕΣΠΕΡΟΥ βρίσκονταν οι Χουσέας, Γούναρης, Καλογρίδης και άλλοι. Το 1968, στον τελικό του γήπεδου του Εθνικού ΓΣ, απέναντί τους βρίσκονταν οι Χουσέας, Ραφτόπουλος, Καλογρίδης, Σκούταρης και άλλοι.

Πλησίαζε η ώρα που ο ΕΣΠΕΡΟΣ θα εύρισκε απέναντί του την πρώτη ομάδα του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ: Σισμανίδης, Γούναρης, Ραφτόπουλος, Λάνθιμος, Μάγλος. Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 1972 στην Α’ Εθνική.

Ένα από τα μεγάλα αστέρια εκείνης της ομάδας του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ήταν ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ. Δεν θα αναφερθούμε εδώ στην αξία του ως καλαθοσφαιριστή. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν πολλά. Θα προσθέσουμε μόνο κάτι που φάνηκε να μη γνωρίζουν οι γράφοντες. Ότι δηλαδή η πρώτη επιτυχία του ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΝΘΙΜΟΥ ως προπονητή ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής (Νότου) 1979-80 με τον ΕΣΠΕΡΟ.

Ήταν ο τρίτος προβιβασμός του ΕΣΠΕΡΟΥ στην Α’ Εθνική. Είχαν προηγηθεί δύο με προπονητή τον Κώστα Αναστασάτο (1972, 1978). Τώρα ήταν η σειρά του ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΝΘΙΜΟΥ (1980). Θα ακολουθούσαν τρεις ακόμη προβιβασμοί με προπονητές τον Φαίδωνα Ματθαίου (1982), τον Απόστολο Κόντο (1989) και τον Κίμωνα Κοκορόγιαννη (1999), που διαδέχθηκε προς το τέλος εκείνης της χρονιάς τον Απόστολο Κόντο.

Δυστυχώς δεν βρήκαμε φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΝΘΙΜΟΥ ως προπονητή του ΕΣΠΕΡΟΥ εκείνη τη χρονιά. Βρήκαμε όμως το παρακάτω δημοσίευμα στην “Αθλητική Ηχώ”, στο φύλλο της 8ης Ιουνίου 1980.

Η τύχη το ‘φερε, ώστε την πρώτη Κυριακή μετά την κηδεία του ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΝΘΙΜΟΥ να βρεθούν αντίπαλοι ο ΕΣΠΕΡΟΣ και το ΠΑΓΚΡΑΤΙ. Προτείνουμε να κρατήσουμε ΠΑΛΙ ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ και να του ευχηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ “Καλό Ταξίδι”.

Στν αγώνα που θ’ αρχίσει στη συνέχεια, ας νικήσει κι αυτή τη φορά ο καλύτερος. Θα είναι ένα ακόμη ντέρμπι ΕΣΠΕΡΟΥ-ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ, ύστερα από τον πρώτο επίσημο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων που έγινε πριν από 70 χρόνια, τον Μάιο του 1949. Τότε τα χωριστά πρωταθλήματα Πειραιώς (στο οποίο αγωνιζόταν ο ΕΣΠΕΡΟΣ) και Αθηνών (στο οποίο αγωνιζόταν το ΠΑΓΚΡΑΤΙ) ενώθηκαν στην Α’ κατηγορία Αθηνών-Πειραιώς, που υπήρξε η ανώτατη ιεραρχικά κατηγορία μέχρι το 1963, όταν θεσπίστηκε η Α’ Εθνική.

“Αθλητική Ηχώ”, 8 Ιουνίου 1980

[29 Ιαν 2019]

Ενότητες:
Σχόλια [0] »