Αρχείο Αυγ 2020
 
Σύλλογος: Μνήμη ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ ΤΑΧΥΝΑΚΟΥ

Λόγω των ειδικών συνθηκών, το esperos.com πληροφορήθηκε καθυστερημένα τον θάνατο της ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ, συζύγου του Γενικού Γραμματέα του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ Κυριάκου ΤΑΧΥΝΑΚΟΥ, το 40ημερο μνημόσυνο της οποίας έγινε την Κυριακή 23 Αυγούστου στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.

Οι Φίλοι του ΕΣΠΕΡΟΥ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τον ΚΥΡΙΑΚΟ και τα παιδιά του.

[23 Αυγ 2020]

Ενότητες: ,
Σχόλια [0] »

 
Πριν από 65 χρόνια: Ηλεκτρική (Εθνική Ελλάδος) 5-1 Ελβιέλα (Έσπερος)

Μία θεματική φάσις από τον χθεσινόν αγώνα διά το πρωτάθλημα των εργαζομένων. Ο Μπέμπης της Ηλεκτρικής και ο Μάντικας της Ελβιέλα μονομαχούν διά την κατάκτησιν της μπάλλας, την οποίαν όμως τελικώς κερδίζει ο γκολκήπερ της Ελβιέλα Παρασκευάς, που έκανε πλονζόν αυτοθυσίας στα πόδια των επερχομένων.

Σήμερα θα γυρίσουμε 65 χρόνια πίσω. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Αθλητική Ηχώ” στις 7 Οκτωβρίου 1955 διαβάζουμε ότι για το εργοστασιακό πρωτάθλημα η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ), η μετέπειτα ΔΕΗ, αντιμετώπισε στο τότε γήπεδο του Ηλυσιακού (εκεί ‘που είναι τώρα οι φοιτητικές εστίες, Ούλοφ Πάλμε και Ταξίλου) την Ελβιέλα (Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού).

Η πρόσληψη στην Ηλεκτρική Εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη “αβάντα” που μπορούσαν να κάνουν τότε οι μεγάλες ομάδες του Κέντρου στους ερασιτέχνες ακόμη ποδοσφαιριστές τους. Διαβάστε τη σύνθεση της ΗΕΑΠ: Παπαμιχαήλ, Χρόνης, Ρωσσίδης (ΟΛΥ), Μπέμπης (ΟΛΥ), Σούλης (ΟΛΥ), Κοτρίδης (ΟΛΥ), Δαρίβας (ΟΛΥ), Ξένος, Καμάρας (ΑΠΟΛ), Κανάκης (ΑΕΚ), Πανἀκης (ΠΑΟ). Όπως γράφει και ο συντάκτης, “Η ομάδα της ΗΕΑΠ, με ολίγας συμπληρώσεις, αποτελεί το εθνικόν μας συγκρότημα”.

Η ΕΛΒΙΕΛΑ από την άλλη πλευρά ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία κατασκευής αθλητικών υποδημάτων. Τα γραφεία και το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκονταν στην Καλλιθέα και κάλυπταν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο Καλυψούς-Αμαζόνων (τώρα Γρυπάρη)-Αριστογείτονος-Εσπερίδων, στη βόρεια άκρη του δήμου, κοντά στο μετέπειτα δημοτικό στάδιο (Νταμάρια). Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Αιμίλιος Μαυροφίδης, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 ήταν και γενικός αρχηγός του ΕΣΠΕΡΟΥ στο ποδόσφαιρο. Όλος ο ποδοσφαιρικός Έσπερος στην ΕΛΒΙΕΛΑ εργαζόταν, όπως γράφει και ο συντάκτης του δημοσιεύματος: “Οι αποτελούντες την ηττηθείσα παίκτες του Εσπέρου…”. 

Η ΕΛΒΙΕΛΑ παρατάχθηκε με την εξης σύνθεση: Παρασκευάς (ΕΣΠ), Τομπάτσης (ΕΣΠ), Τσόλας, Χαμπέρης (ΕΣΠ), Μάντικας (ΕΣΠ), Κονδύλης (ΕΣΠ), Κεμαντζόγλου, Τσιτούρας (ΕΣΠ), Χριστοφόρου (ΕΣΠ), Ελευθερίου (ΕΣΠ), Καρακατσάνης (ΕΣΠ).

Η ΕΛΒΙΕΛΑ προηγήθηκε στο σκορ και κράτησε το 1-1 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο όμως ημίχρονο “οι διεθνείς εκυριάρχησαν”, όπως γράφει και το δημοσίευμα. Το τελικό σκορ ήταν 5-1. Για την ΗΕΑΠ σκόραραν οι Πανάκης, Ξένος, Καμάρας, Δαρίβας και Κοτρίδης και για την ΕΛΒΙΕΛΑ ο Χριστοφόρου.

«Αθλητική Ηχώ», Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1955

[3 Αυγ 2020]

Σχόλια [0] »