1966-67: Ο ΕΣΠΕΡΟΣ Πρωταθλητής Μπάσκετ Εφήβων Κέντρου

Η αγωνιστική περίοδος 1966-67 ξεκίνησε καλά για τον ΕΣΠΕΡΟ. Η ομάδα μπάσκετ ανδρών του συλλόγου, με προπονητή τον Κώστα Αναστασάτο, είχε προβιβαστεί στην Α’ κατηγορία Κέντρου, τη δεύτερη ιεραρχικά κατηγορία, και αγωνιζόταν πια με ισχυρούς αντιπάλους όπως ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ο ΤΡΙΤΩΝ, η ΝΗΑΡ ΗΣΤ και άλλοι. Ο Αναστασάτος είχε προχωρήσει σε γενική ανανέωση και στην ομάδα αγωνίζονταν μόνο έφηβοι και παίδες. Οι βασικοί έξι της ομάδας ανδρών στην πιο κάτω φωτογραφία αποτελούσαν οι ίδιοι και τον κορμό της ομάδας μπάσκετ εφήβων.

1966-67: Η βασική εξάδα της ομάδας μπάσκετ ανδρών και μπάσκετ εφήβων του ΕΣΠΕΡΟΥ.

Από αριστερά: Αλέκος Αντύπας, Άγγελος Τσιτσακόπουλος, Στέλιος Βλάχόπουλος, Νίκος Κοσμίδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Τζώρτζης Αλάτης.

“Αθλητική Ηχὠ”, 12 Δεκεμβρίου 1966: Ξεκίνησε το Πρωτάθλημα Εφήβων Κέντρου.

Ταυτόχρονα με το πρωτάθλημα ανδρών Α’ κατηγορίας Κέντρου ξεκίνησε και το πρωτάθλημα εφήβων Κέντρου. Στις αρχές Δεκεμβρίου 1966 έγιναν αγώνες αυτού του πρωταθλήματος. Στον πιο ενδιαφέροντα αγώνα ο ΕΣΠΕΡΟΣ νίκησε εκτός έδρας τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ και “καπάρωσε” την πρώτη θέση στον όμιλό του. Στο πιο πάνω απόκομμα διαβάζει κανείς ονόματα που σταδιοδρόμησαν τα επόμενα χρόνια στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών, όπως οι Δενδρινός, Τότσικας και Παναγιωτόπουλος του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ, οι Βασίλης Κωνσταντίνου (τερματοφύλακας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ) και Μαραθιανάκης του ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, οι Χαλατσιάδης και Ψύλλας του ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ και άλλοι.

Με το τέλος των προκριματικών φάσεων του Πρωταθλήματος Εφήβων Κέντρου τέσσερις ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση. Οι τρεις από αυτές (ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΣΠΟΡΤΙΓΚ, ΑΜΥΝΤΑΣ) είχαν ομάδες ανδρών στην Εθνική Κατηγορία. Η ομάδα ανδρών της τέταρτης, του ΕΣΠΕΡΟΥ, είχε μόλις προβιβαστεί από τη Β’ κατηγορία Κέντρου. ΟΙ αγώνες μεταξύ των τεσσάρων ομάδων, όλες εναντίον όλων, θα γίνονταν στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου 1967 στο “Καλλιμάρμαρο”, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

“Αθλητική Ηχὠ”, 28 Μαρτίου 1967: 1η αγωνιστική του Φάιναλ Φορ Εφήβων Κέντρου.

Την πρώτη αγωνιστική, όπως διαβάζουμε στο πιο πάνω δημοσίευμα, ο ΕΣΠΕΡΟΣ έκανε την έκπληξη νικώντας με 94-91 τον ΑΜΥΝΤΑ των Ζούπα, Κούρτη, Τσοσκούνογλου, Σκοπετέα, που θεωρείτο από τα φαβορί για τον τίτλο. Με τον ΕΣΠΕΡΟ έπαιξαν και σκόραραν οι έξι της φωτογραφίας της αρχής αυτού του άρθρου καθώς κι ένας έβδομος: ο μακαρίτης πια Στέφανος Κυριαζής, που θα ήταν από εκείνη την περίοδο ο βασικός τερματοφύλακας της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στον άλλο αγώνα της πρώτης αγωνιστικής το ΠΑΓΚΡΑΤΙ νίκησε τον ΣΠΟΡΤΙΓΚ.

“Αθλητική Ηχὠ”, 30 Μαρτίου 1967: 2η αγωνιστική του Φάιναλ Φορ Εφήβων Κέντρου.

Τη δεύτερη αγωνιστική, στο ντέρμπι των νικητών της πρώτης, ο ΕΣΠΕΡΟΣ νίκησε πάλι, αυτή τη φορά το ΠΑΓΚΡΑΤΙ των Χουσέα, Γούναρη, Καλογρίδη με 74-68. Στον άλλο αγώνα ο ΣΠΟΡΤΙΓΚ κέρδισε τον ΑΜΥΝΤΑ. Ο τίτλος άρχιζε να αχνοφέγγει για τον ΕΣΠΕΡΟ. Για να τον κατακτήσει, δεν χρειαζόταν να νικήσει οπωσδήποτε τον ΣΠΟΡΤΙΓΚ την τελευταία αγωνιστική. Προκειμένου να τερματίσει πρώτος (σε τριπλή ισοβαθμία), του αρκούσε και ήττα με διαφορά μικρότερη των πέντε πόντων.

“Αθλητική Ηχὠ”, 4 Απριλίου 1967: 3η αγωνιστική του Φάιναλ Φορ Εφήβων Κέντρου.

Την τρίτη και τελευταία αγωνιστική ο ΕΣΠΕΡΟΣ νίκησε και τον ΣΠΟΡΤΙΓΚ των Σταμέλου, Πανταζή με 62-61 και κατέκτησε αήττητος το Πρωτάθλημα Εφήβων Κέντρου. Ο “προπονητής κ. Ιατρόπουλος” του παραπάνω δημοσιεύματος είναι βέβαια ο Κώστας Αναστασάτος (ο Στράτος Ιατρόπουλος ήταν μέλος της διοίκησης του συλλόγου).

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου 1967, δημοσιεύτηκε στην “Αθλητική Ηχώ” το παρακάτω άρθρο του διακεκριμένου αθλητικογράφου Βασίλη Χατζηγιάννη. Βασικό πρόβλημα του ΕΣΠΕΡΟΥ ήταν το γηπεδικό. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί, αν σε αντικατάσταση του μικρού γηπέδου της Λεωφόρου Θησέως, μπροστά από τον μαντρότοιχο της Χαροκοπείου, φτιαχνόταν μεγάλο γήπεδο πίσω από τον μαντρότοιχο, στον χώρο από τον οποίο είχαν αποχωρήσει πρόσφατα, μεταστεγαζόμενοι αλλού, οι παραπηγματούχοι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

“Αθλητική Ηχὠ”, 6 Απριλίου 1967: Αφιέρωμα στον ΕΣΠΕΡΟ και στο γηπεδικό του πρόβλημα.

Δεκαπέντε μέρες μετά το παραπάνω δημοσίευμα έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, κατεβαίνοντας ο Παττακός της Θησέως προς την πλατεία Δαβάκη για τα εγκαίνια του ηλεκτροφωτισμού της λεωφόρου, πέρασε μπροστά από το περιφραγμένο με διαφημιστικές πινακίδες ανοιχτό γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ και διέταξε την άμεση κατάργησή του. Έτσι, αντί για μεγαλύτερο γήπεδο, ο ΕΣΠΕΡΟΣ βρέθηκε χωρίς καθόλου γήπεδο.

Λίγο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1967, η ομάδα μπάσκετ παίδων του ΕΣΠΕΡΟΥ, με τους Μπακόπουλο, Γιοσμά, Μπαζέο, Πανάγο, Λαγό, Μπακίρογλου και άλλους και προπονητή και πάλι τον Κώστα Αναστασάτο, είχε κατακτήσει κι αυτή αήττητη το Πρωτάθλημα Παίδων Κέντρου. Οι έφηβοι ξαναπήραν το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά 1967-68. Το φθινόπωρο του 1968 λειτούργησε το νέο ανοιχτό γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ στον Λόφο Σικελίας. Όμως για αυτά θα μιλήσουμε μιαν άλλη φορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *