Περίοδος 2002 – 2003 |
Αριθ. Φύλλου 15 |
10 Μαϊου 2003 |
11 Μαϊου 2003: Λήξη Τουρνουά «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ»
Το 5ο τουρνουά Ακαδημιών Μπάσκετ, που διοργανώνει ο ΕΣΠΕΡΟΣ από το 1998, φτάνει στο τέλος του. Ας θυμηθούμε σε λίγες γραμμές τη μικρή ιστορία αυτού του τουρνουά.
Το 1ο τουρνουά διοργανώθηκε την περίοδο 1998 – 1999, για ηλικίες προ-μίνι (γεννηθέντες 1987), με τη συμμετοχή 16 ομάδων. 1ος κατετάγη ο Ολυμπιακός με διαφορά πόντων από τον ισόβαθμο Έσπερο και 3ος ο Άγιος Θωμάς. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο προπονητής κ. Ηλιάδης, για την άνοδό της ομάδας μπάσκετ γυναικών του Α.Σ. Εσπερίδες στην Α1 Εθνική κατηγορία.
Το 2ο τουρνουά έγινε την περίοδο 1999 – 2000, για ηλικίες μίνι (γεννηθέντες 1987), με τη χορηγία του Δήμου Καλλιθέας. Συμμετείχαν 24 ομάδες, που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των 12. 1ος ήταν ο Έσπερος, 2ο το Μαρούσι και 3ος ο Παναθηναϊκός. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο επί σειρά ετών αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης.
Το 3ο τουρνουά έγινε την περίοδο 2000 – 2001, για ηλικίες μίνι (γεννηθέντες 1988) και παμπαίδων (γεννηθέντες 1987), με τη χορηγία του Δήμου Καλλιθέας. Συμμετείχαν συνολικά 48 ομάδες, που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των 12 για καθεμιά από τις δύο κατηγορίες ηλικιών (μίνι και παμπαίδες).
Στην κατηγορία μίνι 1η κατετάγη η ΑΕΚΤ, 2ος ο Ποσειδώνας Νέου Ψυχικού και 3ος ο Άρης Γλυφάδας. Στην κατηγορία παμπαίδων 1η ήταν η ΑΕΚ, 2ος ο ΕΣΠΕΡΟΣ και 3ο το Περιστέρι. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή παιδιών και την άρτια οργάνωση, έδωσε στον Έσπερο την άδεια να ονομάζει την ετήσια αυτή εκδήλωση «Τουρνουά ΕΣΠΕΡΟΥ Ακαδημιών Μπάσκετ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ».
Το 4ο τουρνουά έγινε την περίοδο 2001 – 2002, για τρεις ηλικίες: μίνι (γεννηθέντες 1989), παμπαίδες (γεννηθέντες 1988) και β’ παιδικό (γεννηθέντες 1987). Συμμετείχαν συνολικά 82 ομάδες στις τρεις κατηγορίες ηλικιών. Στην κατηγορία μίνι 1ο κατετάγη το Περιστέρι, 2ο το Χαλάνδρι και 3ος ο Πανιώνιος. Στην κατηγορία παμπαίδων 1ος ήταν ο Παναθηναϊκός, 2ο το Παλαιό Φάληρο και 3ος ο Έσπερος. Στην κατηγορία β’ παιδικό 1ος ήταν ο Παπάγου, 2η η ΑΕΚ και 3ος ο Άρης Γλυφάδας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης, τον οποίον βράβευσε ο παλαιός αθλητής του Νίκος Γκάλης.
Στη σημερινή εκδήλωση γιορτάζουμε τη λήξη του 5ου τουρνουά ΕΣΠΕΡΟΥ Ακαδημιών Μπάσκετ «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ» της περιόδου 2002 – 2003. Φέτος υπήρχαν πάλι τρεις κατηγορίες ηλικιών: μίνι (γεννηθέντες 1990), παμπαίδες (γεννηθέντες 1989) και β’ παιδικό (γεννηθέντες 1988). Συμμετείχαν 24, 23 και 16 ομάδες αντίστοιχα, συνολικά δηλαδή 63 ομάδες στις τρεις κατηγορίες ηλικιών. Στην κατηγορία μίνι στην 1η θέση ισοβάθμησαν η Ευρυάλη και ο Ποσειδών Νέου Ψυχικού, με 3η την Παλατιανή. Στην κατηγορία παμπαίδων 1ος ήταν ο ΑΣΕ Δούκα, 2ος ο Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης και 3η η Ευρυάλη. Στην κατηγορία β’ παιδικό 1ος ήταν ο Ιωνικός Ν.Φ., 2ος ο Πανελλήνιος και 3η η Ελευθερία Μοσχάτου.
Τιμώμενα πρόσωπα του τουρνουά είναι φέτος οι Κώστας Πολίτης και Λιβέρης Ανδρίτσος, προπονητής και συμπαίκτης αντίστοιχα του Νίκου Γκάλη στη χρυσή εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών της δεκαετίας του 1980. Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ευχαριστεί τις ομάδες και τους αθλητές για τη μαζική συμμετοχή τους και στη φετεινή διοργάνωση. Συγχαρητήρια στους υπευθύνους του τουρνουά, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη διάρκεια μιας ολόκληρης περιόδου.
Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση το φθινόπωρο, στο 6ο τουρνουά ΕΣΠΕΡΟΥ Ακαδημιών Μπάσκετ «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ» της περιόδου 2003 – 2004.
Τιμώμενα πρόσωπα τουρνουά Λιβέρης Ανδρίτσος
Ο Λιβέρης Ανδρίτσος γεννήθηκε το 1959. Έπαιξε στον ΕΣΠΕΡΟ από το 1975 μέχρι το 1982, καθώς και την περίοδο 1992-93. Τη δεκαετία 1982-1992 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό.
Ο Ανδρίτσος έπαιξε σε όλες τις εθνικές ομάδες (παίδων, εφήβων, ανδρών). Με την εθνική μπάσκετ ανδρών έπαιξε επί 13 χρόνια (1978-1991) σε 180 αγώνες, σημειώνοντας 956 πόντους.
Υπήρξε μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ευρώπης το 1987 στην Αθήνα και τη 2η θέση το 1989 στο Ζάγκρεμπ.
Διετέλεσε προπονητής τόσο στα τμήματα υποδομής, όσο και στην ομάδα μπάσκετ ανδρών του ΕΣΠΕΡΟΥ (Α2 και Β Εθνική).
Από το 2002 ο Λιβέρης Ανδρίτσος συμμετέχει στο ΔΣ του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ ως Αρχηγός του Τμήματος Μπάσκετ.
Τιμώμενα πρόσωπα τουρνουά Κώστας Πολίτης
Ο Κώστας Πολίτης ξεκίνησε το μπάσκετ από τη Νήαρ Ηστ και έγινε γνωστός ως παίκτης της ομάδας του Παναθηναϊκού της δεκαετίας του 1960 (Κολοκυθάς, Πέππας, Παναγιωταρά-κος, Χαϊκάλης, Κυρίτσης, κλπ.).
Ως προπονητής ο Πολίτης έχει συνδέσει το όνομά του με την ανεπανάληπτη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος στο Eurobasket του 1987.
Μετά τον θρίαμβο αυτόν ο Πολίτης συνέχισε την καρριέρα του ως προπονητής στις μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Σήμερα έχει την αρμοδιότητα του τεχνικού συμβούλου στη Νήαρ Ηστ, στην ομάδα δηλαδή από την οποία προέρχεται.
Ψηλά το αστέρι της Καλλιθέας Ποιος είναι ο ΕΣΠΕΡΟΣ
Ο Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ ιδρύθηκε πριν 60 ακριβώς χρόνια, στις 15.6.1943.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΕΣΠΕΡΟΥ αγωνίστηκε τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 στις κορυφαίες κατηγορίες του πρωταθλήματος Αθηνών (πριν τη συγκρότηση των εθνικών κατηγοριών) και συγχωνεύτηκε το 1966 με άλλες τοπικές ομάδες στον ΓΣ Καλλιθέα.
Από τη δεκαετία του ’40 ο ΕΣΠΕΡΟΣ διατηρεί τμήματα μπάσκετ και βόλλεϋ ανδρών, που αγωνίζονται συνεχώς στις εθνικές κατηγορίες (Α1, Α2, Β και Γ Εθνική). Το 1995 από το τμήμα μπάσκετ γυναικών του ΕΣΠΕΡΟΥ προέκυψε ο Α.Σ. Εσπερίδες.
Σήμερα ο ΕΣΠΕΡΟΣ διατηρεί τμήματα μπάσκετ ανδρών, βόλλεϋ ανδρών, βόλλεϋ γυναικών, χάντμπωλ ανδρών, πιγκ πογκ ανδρών και πιγκ πογκ γυναικών. Από τα έξι (6) αθλητικά τμήματα του συλλόγου τα πέντε (5) αγωνίζονται στη Β’ Εθνική κατηγορία.
Στη Γ’ Εθνική αγωνίστηκε φέτος για 1η φορά στην ιστορία της η ομάδα μπάσκετ ανδρών του ΕΣΠΕΡΟΥ, ύστερα από μακροχρόνια παραμονή στις μεγάλες κατηγορίες του μπάσκετ, δηλαδή 6 χρονιές στην 1η ιεραρχικά κατηγορία (Α ή Α1 Εθνική) και περισσότερες από 30 χρονιές στην 2η ιεραρχικά κατηγορία (Α2 ή Β Εθνική ή Α’ Κέντρου). |
Το φαινόμενο του Ελληνικού μπάσκετ Νίκος Γκάλης
Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ το 1957 και ήρθε στην Ελλάδα το 1979. Αγωνίστηκε στον Άρη μέχρι το 1992 και στον Παναθηναϊκό μέχρι το 1994.
Ο Γκάλης υπήρξε 1ος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα (12.714 π.), στο ελληνικό κύπελλο (1.485 π.) και στα κύπελλα Ευρώπης (4.896 π.). Έχει 148 παρουσίες στα κύπελλα Ευρώπης και έπαιξε 5 φορές στην μικτή Ευρώπης.
Αναδείχθηκε 11 φορές πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος με τον Άρη. Κατέκτησε 9 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδος με τον Άρη. Με τον Άρη σκοράριζε κατά μέσο όρο 37 π. ανά παιχνίδι.
Ο Γκάλης είναι 2ος σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Ελλάδος (5.131 π.), με την οποία αγωνίστηκε σε 168 παιχνίδια, σε κανένα από τα οποία δεν έμεινε άποντος. Στην τελευταία του εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδος (29.6.1991 εναντίον της Τσεχοσλο-βακίας) σημείωσε 37 π. Με την Εθνική ο Γκάλης πετύχαινε κατά μέσο όρο 31 π. σε κάθε αγώνα.
Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του προολυμπιακού τουρνουά του 1980. Το 1981 σημείωσε 225 π. σε 9 μέρες και οδήγησε την Εθνική αήττητη στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ήταν 1ος σκόρερ του ομίλου μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1981, 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1983 (231 π.), πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του προολυμπιακού τουρνουά του 1984 (186 π.), 1ος σκόρερ του Παγκόσμιου πρωταθλήματος του 1986 (332 π. σε 9 αγώνες), πολυτιμό-τερος παίκτης και 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987 (296 π.), πρωταθλητής Ευρώπης το 1987, πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του προολυμπιακού τουρνουά του 1988 (254 π.), 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1989 (178 π.), δευτεραθλητής Ευρώπης το 1989 και 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1991 (158 π.).
1987: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ελλάδος: Όρθιοι: Χριστοδούλου, Καρατζάς, Φασούλας, Καμπούρης, Ανδρίτσος, Λινάρδος. Καθιστοί: Ιωάννου, Ρωμανίδης, Σταυρόπουλος, Γκάλης, Γιαννάκης, Φιλίππου
5ο Τουρνουά ΕΣΠΕΡΟΥ “ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ” 2002 – 2003
Τελική Κατάταξη Ομάδων
ΜΙΝΙ (γεννηθέντες 1990)
1. Ευρυάλη – . Ποσειδών Νέου Ψυχικού 3. Παλατιανή 4. Άμιλλα Περιστερίου 5. Πανιώνιος 6. Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης 7. Τερψιθέα 8. Προοδευτική 9. Α.Ε.Κ. 10. Πανελλήνιος 11. Σπόρτιγκ 12. Άρης Γλυφάδας 13. Α.Ε.Κ.Τ. 14. Άλιμος 15. Ζωγράφου 16. Γαλάτσι 17. Κρόνος 18. Σούρμενα 19. Έσπερος 20. Αμύντας 21. Ταύρος 22. Α.Σ. Πέρα 23. Αρίων 24. Βριλήσσια
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ (γεννηθέντες 1989)
1. Α.Σ.Ε. Δούκα 2. Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης 3. Ευρυάλη 4. Π.Α.Κ. Χαλανδρίου 5. Πανελλήνιος 6. Αετός Καλλιθέας 7. Παναθηναϊκός 8. Α.Ε.Κ. 9. Άρης Πετρούπολης 10. Κρόνος 11. Παλατιανή 12. Ποσειδών Νέου Ψυχικού 13. Α.Σ. Πέρα 14. Έσπερος 15. Άλιμος 16. Άρης Γλυφάδας 17. Βριλήσσια 18. Αγία Παρασκευή 19. Ιωνικός Ν.Φ. 20. Παπάγου 21. Α.Ο. Δάφνης 22. Αμύντας 23. Άγιος Θωμάς
Β’ ΠΑΙΔΩΝ (γεννηθέντες 1988)
1. Ιωνικός Ν.Φ. 2. Πανελλήνιος 3. Ελευθερία Μοσχάτου 4. Άρης Πετρούπολης 5. Περιστέρι 6. Φοίνικας Καλλίπολης 7. Μαρούσι 8. Ποσειδών Νέου Ψυχικού 9. Αμύντας 10. Έσπερος 11. Α.Σ. Πέρα 12. Κουκάκι 13. Ηλυσιακός 14. Προοδευτική 15. Σπόρτιγκ 16. Α.Ο. Δάφνης |