“Εσπεριώτης”, Αριθ. Φύλλου 16

Ψηλά το Αστέρι της Καλλιθέας

 Περίοδος 2003 – 2004

Αριθ. Φύλλου 16

20 Σεπτεμβρίου 2003 

20 – 21 Σεπτεμβρίου:

Τουρνουά Κοντούζογλου 2003

Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, καθιερώνει από φέτος ετήσιες αγωνιστικές εκδηλώσεις, το «Τουρνουά Κοντούζογλου», για να τιμήσει τη μνήμη του αλησμόνητου Προέδρου Τάκη Κοντούζογλου, που υπηρέτησε τον σύλλογο επί 33 συνεχή χρόνια, από το 1954 μέχρι το θάνατό του το 1987 και τον καθιέρωσε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του Ελληνικού μπάσκετ και βόλλεϋ, με επί δεκαετίες συνεχή παρουσία στις κορυφαίες κατηγορίες, αλλά και συστηματική καλλιέργεια των τμημάτων υποδομής, στα πρωταθλήματα των οποίων επίσης πρωταγωνίστησε.

Η προσπάθεια για αθλητικές διακρίσεις, που έχει φέτος ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή όλων των αθλητικών τμημάτων του ΕΣΠΕΡΟΥ σε έξι (6) πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών, εμπνέεται από το κορυφαίο παράδειγμα του Προέδρου Τάκη Κοντούζογλου, τη μνήμη του οποίου οι Εσπεριώτες θα διατηρούν πάντοτε ζωντανή.

Πρόγραμμα Τουρνουά

Σαββάτο 20 Σεπτεμβρίου

17:45: Τελετή έναρξης

18:00: Α.Ο. ΔΑΦΝΗΣ – Ο.Φ.Η.

20:00: ΕΣΠΕΡΟΣ – ΜΙΛΩΝ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

17:00: Μικρός τελικός

(ηττημένοι Σαββάτου)

19:00: Τελικός

(νικητές Σαββάτου)

21:00: Απονομή επάθλων

και τελετή λήξης

Ποιος υπήρξε

ο Τάκης Κοντούζογλου

Ο Τάκης Κοντούζογλου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διοικητικούς παράγοντες και οικονομικούς αιμοδότες ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με σαφείς προσανατολισμούς, αδαμάντινο ήθος, ανεξάντλητη εργατικότητα και παθολογική αγάπη για τον ΕΣΠΕΡΟ, τον οποίον οδήγησε ψηλά.

Ο Κοντούζογλου, που συμμετείχε συνεχώς στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 1954 και διετέλεσε Αντιπρόεδρος (1962) και Γενικός Αρχηγός (1963), εξελέγη Πρόεδρος του ΕΣΠΕΡΟΥ το 1966.

Αποφάσισε από πολύ νωρίς, ότι οι αντικειμενικές συνθήκες ευνοούσαν την εστίαση του ενδιαφέροντος του ΕΣΠΕΡΟΥ στις αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλλεϋ). Χειρίστηκε επιτυχώς την αποστασιοποίηση του ΕΣΠΕΡΟΥ από το ποδόσφαιρο, πετυχαίνοντας το εκ πρώτης όψεως ακατόρθωτο. Να δημιουργήσει δηλαδή αφ’ ενός ισχυρότατα τμήματα μπάσκετ και βόλλεϋ και να διευκολύνει αφ΄ ετέρου τη συγκρότηση μιας ισχυρής καλλιθεάτικης ποδοσφαιρικής ομάδας, με τη συγχώνευση του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΕΣΠΕΡΟΥ και τεσσάρων άλλων τοπικών ποδοσφαιρικών σωματείων και τη δημιουργία του Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ (1966).

Μετά την συγχώνευση, το ενδιαφέρον του Κοντούζογλου και των συνεργατών του επικεντρώθηκε στις αθλοπαιδιές. Είναι εκπληκτική η τροχιά που διέγραψαν τα τμήματα αυτά του συλλόγου σε μια επταετία:

1966:

Προβιβασμός μπάσκετ ανδρών στην Α’ Κέντρου.

Προβιβασμός βόλλεϋ ανδρών στη Β’ Κέντρου.

1967:

Προβιβασμός βόλλεϋ ανδρών στην Α’ Κέντρου.

Πρωταθλητής μπάσκετ εφήβων Κέντρου.

1968:

Πρωταθλητής μπάσκετ εφήβων Κέντρου.

Πρωταθλητής μπάσκετ παίδων Κέντρου.

1969:

Νικητής πανελλήνιου τουρνουά μπάσκετ παίδων Πανιωνίου (Ασλανίδη).

1970:

Πρωταθλητής μπάσκετ παίδων Κέντρου.

Δευτεραθλητής μπάσκετ εφήβων Κέντρου.

1971:

Προβιβασμός βόλλεϋ ανδρών στην Α’ Εθνική.

Δευτεραθλητής μπάσκετ εφήβων Κέντρου.

1972:

Προβιβασμός μπάσκετ ανδρών στην Α’ Εθνική.

Την ίδια περίοδο ο Τάκης Κοντούζογλου αντιμετώπισε το γηπεδικό πρόβλημα, που προέκυψε (1968) με την κατάργηση από την δικτατορία του ανοικτού γηπέδου του ΕΣΠΕΡΟΥ επί της Θησέως (έξω από τη Χαροκόπειο). Κατασκεύασε το νέο ανοικτό γήπεδο ΕΣΠΕΡΟΥ (1970) στο Λόφο Σικελίας, στο χώρο που παραχωρήθηκε από την τότε δημοτική αρχή, στον οποίο πολύ αργότερα (1987) κατασκευάστηκε το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο «ΕΣΠΕΡΟΣ».

Από το 1972 οι αγώνες των πρωταθλημάτων μπάσκετ και βόλλεϋ διεξάγονταν σε κλειστά γήπεδα. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ περιφερόταν ως γηπεδούχος σε διάφορα σημεία του Λεκανοπέδιου. Ο μεγάλος καημός του Τάκη Κοντούζογλου ήταν η κατασκευή του κλειστού γηπέδου του ΕΣΠΕΡΟΥ, στο χώρο που εκβράχισαν με τα χέρια τους και τα χρήματά τους οι Εσπεριώτες. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ δεν διέθετε τίτλους ιδιοκτησίας του χώρου για να προχωρήσει στην κατασκευή του κλειστού με ίδια μέσα. Αφ’ ετέρου, η πολιτεία (ΓΓΑ) και η δημοτική αρχή είχαν εμπλακεί σε διαφωνίες σχετικές με τον χαρακτήρα του κλειστού (εθνικό στάδιο ή δημοτικό). Χάθηκαν έτσι πολλά χρόνια μέχρι το 1987.

Η έλλειψη κλειστού γηπέδου αποτελούσε σοβαρότατο ανασταλτικό παράγοντα. Η ιστορία του μπάσκετ της Αθήνας την εποχή εκείνη δεν αναφέρει άλλη ομάδα, που να προβιβάστηκε τέσσερις φορές στην διάρκεια μιας δεκαετίας στην Α’ Εθνική, αγωνιζόμενη σε ξένα γήπεδα. Ο Τάκης Κοντούζογλου, μετά το 1972, ευτύχησε ως Πρόεδρος να δει την ομάδα μπάσκετ του ΕΣΠΕΡΟΥ να προβιβάζεται στην Α’ Εθνική τρεις ακόμη φορές: το 1978, το 1980 και το 1982.

Ο Κοντούζογλου διοίκησε τον ΕΣΠΕΡΟ από τη θέση του Προέδρου επί 21 χρόνια με την ίδια βασική ομάδα συνεργατών και πέθανε την άνοιξη του 1987. Λίγους μήνες αργότερα ο ΕΣΠΕΡΟΣ, μπαίνοντας στο καινούργιο κλειστό της Καλλιθέας, τοποθέτησε πάνω από την κεντρική είσοδο τη φωτογραφία του Τάκη Κοντούζογλου.

Φροντίζουμε να βρίσκεται πάντοτε στη θέση της η φωτογραφία αυτή.