Περίοδος 2004 – 2005 |
Αριθ. Φύλλου 30 |
16 Οκτωβρίου 2004 |
17 Οκτωβρίου , Μπάσκετ Ανδρών ΕΣΠΕΡΟΣ – Απολλωνιάς Π.
Η φετινή χρονιά ξεκινά την Κυριακή 17 Οκτωβρίου (18:00). Αντίπαλος είναι η ομάδα της Απολλωνιάδας Πατρών, την οποία καλωσορίζουμε στο γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ.
Οι φίλοι του ΕΣΠΕΡΟΥ αναρωτιούνται: «Τι θα κάνουμε φέτος» ;
Η χρονιά θα είναι δύσκολη και όχι μόνο για τον ΕΣΠΕΡΟ. Λεπτομέρειες στις σελίδες 2-3. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε.
Η προϊστορία
Οι δύο ομάδες συναντιώνται για 3η συνεχή χρονιά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Στην προϊστορία (4 αγώνες) η Απολλωνιάς έχει 3 νίκες και ο ΕΣΠΕΡΟΣ μία. Τα αποτελέσματα:
Μπάσκετ, Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ Πάνω, κάτω, έξω
Πρόπερσι το πήραμε. Πέρυσι χάσαμε για ένα πόντο στον τελικό. Φέτος ξεκινήσαμε με νίκη επί της ΑΕΚΤ με 75-58.
Ύστερα από 10 μέρες αδειάσαμε την καρδάρα στα Μέγαρα. Χάσαμε 70-74 από την τοπική ομάδα που ανέβηκε φέτος από τη Β’ ΕΣΚΑΝΑ και αποκλειστήκαμε.
Καλός ή κακός οιωνός ;
Μπάσκετ Ανδρών Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε;
O αυριανός αγώνας είναι ο 61ος εναρκτήριος. Είμαστε «ψαγμένη» ομάδα. Τα έχουμε δει όλα: τα «σαλόνια» (συνήθως) αλλά και τ’ «αλώνια».
ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΧΘΕΣ:
To 2000 ήταν «τέλος εποχής». Κοντούζογλου, Αντωνιάδης κλπ. μας είχαν αφήσει χρόνους. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους διάβαζαν τα αποτελέσματα στις εφημερίδες. Η ομάδα-ΚΑΕ στην Α2’. Οι «επενδυτές» της Α1’ «γειά χαρά».
Το 2001 η ΚΑΕ έπεσε στη Β’ και διαλύθηκε. Η ομάδα γύρισε πάλι στον ΕΣΠΕΡΟ. Ξεκινήσαμε διστακτικά. Πριν καταλάβουμε που βρισκόμαστε, υποβιβαστήκαμε πάλι.
Την επόμενη χρονιά (2002-2003) στη Γ’ ο Ηλίας σήκωσε το οικονομικό βάρος του τμήματος. Διέθεσε χρήματα που δεν έπιασαν τόπο. Τερματίσαμε 7οι.
Πέρυσι (2003-2004) στη Γ’ «ψαχτήκαμε» νωρίς. Θα «αγοράσουμε» την άνοδο με ετήσια συμβόλαια ακριβών παικτών ή θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ομάδα ; Επικράτησε η άποψη για «εδώ και τώρα» πρωταθλητισμό. Ο Ηλίας διέθεσε περισσότερα χρήματα. Τερματίσαμε 4οι.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:
Φέτος ξεκινάμε τη χρονιά με νεανική ομάδα, χωρίς «φίρμες» και με νεαρό και φιλόδοξο προπονητή, προερχόμενο από τον σύλλογο. Η ιστορία του ΕΣΠΕΡΟΥ μας διδάσκει να μη βιαζόμαστε. Την σοβαρή και συνεχή προσπάθεια θα ακολουθήσουν οι επιτυχίες. Λίγοι βρίσκονται κοντά μας. Οι περισσότεροι μας παρακολουθούν από απόσταση. Θα αρχίσουν να επανέρχονται μαζί με τα αποτελέσματα. Στο χέρι μας είναι να επανέλθουν σύντομα.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Οι 2 από τις 14 ΚΑΕ της Α1’ είχαν πέρυσι Πρόεδρο Εσπεριώτη, με «θητεία» στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και στην κερκίδα. Ο σύλλογος υπήρξε πάντοτε φυτώριο καλαθοσφαιριστών πρώτης σειράς. Τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει επιτυχίες και ως προγυμναστήριο στελεχών του επαγγελματικού μπάσκετ.
Δεν είναι κακό, όταν δεν «κλείνουν την πόρτα» φεύγοντας.
Όλα τα Ταμεία είναι Μείον Καιρός για Αναδιάρθρωση
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη οικονομικά. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ, που διατηρεί έξι τμήματα σε εθνικές κατηγορίες, αναμένει ακόμη τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ετήσιες επιχορηγήσεις της Γ.Γ.Α. για τα έτη 2001, 2002, 2003 και 2004.
Αναμένει επίσης την καταβολή από την Ε.Ο.ΠΕ. των αποζημιώσεων για τις 12 από τις 15 εκτός έδρας μετακινήσεις των τμημάτων βόλλεϋ ανδρών και γυναικών, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των περυσινών πρωταθλημάτων που τελείωσαν τον Μάϊο !
Το Κράτος δεν έχει. Η Γ.Γ.Α. δεν έχει. Οι Ομοσπονδίες δεν έχουν. Οι σύλλογοι ψάχνουν να βρουν.
Σε αυτές τις συνθήκες κι επειδή δεν αναμένεται να κερδίσουμε όλοι (Κράτος, Ομοσπονδίες, σύλλογοι) τον πρώτο λαχνό, θα επιβιώσουν αυτοί που μεσοπροθέσμως δεν θα διογκώσουν τα χρέη τους.
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:
Η μαζική επιστροφή στον ερασιτεχνισμό είναι κοντά. Κοντά είναι και η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Το κακό με τις Α1’, Α2’, Β’ και Γ’ Εθνικές κατηγορίες σε ΚΑΘΕ άθλημα έχει παραγίνει.
Γιατί να τρέχει ο ερασιτέχνης βολλεϋμπωλίστας για αγώνα από τη Νέα Βύσσα του Έβρου στο Ηράκλειο της Κρήτης; Ή ο εικονικώς επαγγελματίας μπασκετμπωλίστας από τη Σιάτιστα στο Ρέθυμνο ; Τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν 100 σύλλογοι μπάσκετ-βόλλεϋ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 50 σε κάθε Νομό.
Χρήματα για δεκάδες ετησίως περιηγήσεις σε κάθε σημείο του Ελληνικού χάρτη δεν διαθέτουν οι ερασιτέχνες παράγοντες και αθλητές. Αφού ούτε η Πολιτεία διαθέτει, ας προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις.
Αμύντα, Παγκράτι, Δάφνη, Μίλωνα, Πειραϊκό, Αρίωνα πηγαίνουμε και με τα πόδια. Μαρούσι, Περιστέρι, Σπόρτιγκ, Νίκαια, Παπάγου κι αλλού με τραμ, τρένα, λεωφορεία και μετρό. Κι όταν με το καλό ξαναβρεθούμε στην Α’ Εθνική, θα μπαίνουμε σε αεροπλάνο. |
2–3 Οκτωβρίου Τουρνουά Κοντούζογλου 2004
Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ διοργάνωσε και φέτος το Τουρνουά Κοντούζογλου, τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου Προέδρου, που υπηρέτησε τον σύλλογο επί 33 συνεχή χρόνια, από το 1954 μέχρι το θάνατό του το 1987. Στο τουρνουά συμμετείχαν οι ομάδες του Άτταλου (Γ’ Εθνική), Ελευθερίας Μοσχάτου (Α’ ΕΣΚΑΝΑ), Περάματος (Α’ ΕΣΚΑΝΑ) και ΕΣΠΕΡΟΥ, με νικητή τον Άτταλο.
22-24 Οκτωβρίου, Βόλλεϋ Τουρνουά Πέτρου Ρέππα 2004
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ διοργανώνει και φέτος το Τουρνουά Βόλλεϋ Ανδρών Πέτρου Ρέππα στη μνήμη του πρόωρα χαμένου διεθνή αθλητή του.
Συμμετέχουν οι ομάδες Πανιώνιος, Ίωνες, Απόλλων Αθηνών και ΕΣΠΕΡΟΣ. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες τρεις το τριήμερο 22-24 Οκτωβρίου (δύο αγώνες την ημέρα).
Αναδιάρθρωση μόνο ή και … Αθλητικός «Καποδίστριας» ;
ΧΘΕΣ:
Πριν 30-40 χρόνια κάθε Δήμος του Λεκανοπέδιου είχε στις αθλοπαιδιές τον σύλλογό του: ΕΣΠΕΡΟΣ στην Καλλιθέα, Αμύντας στον Υμηττό, Σπόρτιγκ στα Πατήσια, Ιωνικός στη Νίκαια, Νήαρ Ήστ στην Καισαριανή, Παγκράτι, Μαρούσι κλπ.
Καθένας από τους συλλόγους αυτούς αντιπροσώπευε την ευρύτερη περιοχή του. Το ανοικτό του γήπεδο βρισκόταν στην καρδιά της συνοικίας. Παιδιά και γονείς μπαινόβγαιναν και οι αγώνες συγκέντρωναν εκατοντάδες θεατών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους συλλόγους αγωνίζονταν στην Α’ Κέντρου, μια κατηγορία κάτω από την Α’ Εθνική και ο στόχος τους ήταν να φτάσουν κάποτε εκεί. Το πέτυχαν σχεδόν όλοι, άλλος περισσότερες φορές, άλλος λιγότερες.
ΣΗΜΕΡΑ:
Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με αγνές προθέσεις. Έτσι, το πρώτο χτύπημα δόθηκε το 1972 με την απόφαση για διεξαγωγή των αγώνων σε κλειστά γήπεδα, πριν ακόμα κατασκευαστούν αρκετά τέτοια. Οι 15-20 κορυφαίες ομάδες στριμώχτηκαν σε 3-4 κλειστά, χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και τον κόσμο τους.
Το δεύτερο χτύπημα δόθηκε το 1987, τότε που οι μάζες ανακάλυψαν το μπάσκετ. Νέοι σύλλογοι άρχισαν να ξεφυτρώνουν σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. 4-5 στην Καλλιθέα, 5-6 στη Νίκαια, 5-6 στη Γλυφάδα και πάει λέγοντας.
Το τρίτο χτύπημα θα δοθεί τους προσεχείς μήνες. Με την οικονομική δυσπραγία τα μαγαζιά, που ήδη άρχισαν να κλείνουν, θα κατεβάσουν ομαδικώς τα ρολά.
ΑΥΡΙΟ:
Μικρό το κακό ; Δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα συμπαρασυρθούν στο κλείσιμο και κάποια παλιά σούπερ-μάρκετ, επί της «πελατείας» των οποίων χρόνια τώρα εφορμούν οι «μικροί», προσπαθώντας (και συχνά καταφέρνοντας) να αποσπάσουν το «κατιτί» του μεροκάματου.
Η χώρα γλύτωσε πρόσφατα από τις 15.000 Κοινότητες με το Νόμο «Καποδίστρια» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ «Καποδίστρια» τον σκέφτεται κανείς;
Α.Ε.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ Η συγχώνευση που δεν έγινε
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:
Το 1944 ο ΕΣΠΕΡΟΣ εντάχθηκε στη Γ’ ΕΠΣΑ. Τρία χρόνια αργότερα αγωνιζόταν στην ανώτατη κατηγορία. Επί 15 χρόνια (1945 – 1959) ο ΕΣΠΕΡΟΣ σταδιοδρόμησε μεταξύ Β’ και Α’ ΕΠΣΑ, δηλαδή σημερινής Β’ και Α’ Εθνικής. Μετά την θέσπιση των Εθνικών κατηγοριών (1959) ο ΕΣΠΕΡΟΣ αγωνίστηκε 5 συνεχείς χρονιές μέχρι το 1964 στην 3η ιεραρχικά κατηγορία, αντίστοιχη της σημερινής Γ’ Εθνικής.
Την 20ετία 1944 – 1964 ο ΕΣΠΕΡΟΣ ήταν στο ποδόσφαιρο η κορυφαία ομάδα της Καλλιθέας, με έντονο ανταγωνισμό από τον ΗΡΑΚΛΗ τα τελευταία χρόνια. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ξεπέρασε τον ΕΣΠΕΡΟ το 1964 και αγωνίστηκε δύο χρονιές (1964-1966) σε ανώτερη κατηγορία.
Από το 1955 μέχρι το 1966 ο ΕΣΠΕΡΟΣ έθετε συνεχώς το θέμα της συνένωσης των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της πόλης και της συγκρότησης μιας ισχυρής ομάδας, ικανής να σταδιοδρομήσει με επιτυχία στις Εθνικές κατηγορίες. Η συγχώνευση ευδοκίμησε τελικά το 1966.
ΜΠΑΣΚΕΤ:
Στο μπάσκετ από το 1944 μέχρι σήμερα ο ΕΣΠΕΡΟΣ είναι η κορυφαία ομάδα της πόλης, με 6 συμμετοχές στην Α’/Α1’ Εθνική, 30 στην Α2’/Β’ Εθνική, κλπ.
Την τελευταία τριετία ο ΕΣΠΕΡΟΣ έχει βρεθεί στο χαμηλότερο βαθμολογικό σκαλοπάτι της ιστορίας του.
Τρία συνεχή καλοκαίρια ο ΕΣΠΕΡΟΣ προτείνει συνένωση στην ΑΕΚΤ. Η ΑΕΚΤ, που στο απόγειο της δόξας της έχει πλησιάσει το χαμηλότερο σκαλοπάτι της ιστορίας του ΕΣΠΕΡΟΥ, πάντα βρίσκει τρόπους να αρνείται.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Να περιμένουμε λοιπόν επανάληψη και στο μπάσκετ της ποδοσφαιρικής ιστορίας ; Για να γίνει η συνένωση πρέπει η ΑΕΚΤ να καταφέρει να ξεπεράσει κάποτε τον ΕΣΠΕΡΟ έστω και κατά ένα βαθμό ;
Φίλοι της ΑΕΚΤ βιαστείτε. Γιατί από τη συνένωση (1966) μέχρι την Α’ Εθνική (2002) μπορεί να μεσολαβήσουν πάλι 36 χρόνια.
|