Entry poll: Ποιος είσαι; Ποιος τζίτζικας; Ποιος μέρμηγκας;

Σύμφωνα με τον γνωστό μύθο του Αισώπου, ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά μέσα στη ζέστη όλο το καλοκαίρι, κτίζοντας το σπίτι του και μαζεύοντας προμήθειες για τον χειμώνα. Ο τζίτζικας τον θεωρεί βλάκα που δουλεύει τόσο σκληρά ενώ ο ίδιος παίζει κιθάρα και τραγουδάει.

Μόλις μπαίνει ο χειμώνας, ο μέρμηγκας είναι χορτάτος στη ζεστασιά του σπιτιού του, ενώ ο τζίτζικας πεθαίνει από την πείνα και το κρύο.

Το συμπέρασμα του μύθου είναι σαφές: Πρέπει να είμαστε προνοητικοί!

Ωστόσο προσφάτως είδαν το φως και δύο “πολιτικοποιημένες” εκδοχές του μύθου του Αισώπου. Τις αναπαράγουμε πιο κάτω για να σας βοηθήσουμε πριν φτάσετε μπροστά στην κάλπη. Σε αντίθεση δηλαδή με τα γνωστά exit polls, εδώ κάνουμε κατα κάποιον τρόπο ένα entry poll. Ποιος είσαι; Ποιος τζίτζικας; Ποιος μέρμηγκας;

Ο νοικοκύρης μέρμηγκας και ο αριστερός τζίτζικας*

Ο προλετάριος μέρμηγκας και ο δεξιός τζίτζικας*

Ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά μέσα στη ζέστη όλο το καλοκαίρι, κτίζοντας το σπίτι του και μαζεύοντας προμήθειες για τον χειμώνα. Ο τζίτζικας τον θεωρεί βλάκα που δουλεύει τόσο σκληρά ενώ ο ίδιος παίζει κιθάρα και τραγουδάει.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τζίτζικας και ένας μέρμηγκας σε ένα πανέμορφο λιβάδι, που το αγκάλιαζε ο ήλιος εννιά μήνες τον χρόνο. Ίσως το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. 

Μόλις μπαίνει ο χειμώνας, ο τζίτζικας δίνει συνέντευξη Τύπου και απαιτεί να μάθει γιατί επιτρέπεται ο μέρμηγκας να είναι χορτάτος στη ζεστασιά του σπιτιού του όταν άλλοι πεινούν και κρυώνουν. Η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύουν φωτογραφίες του νηστικού τζίτζικα να τρέμει από το κρύο, ενώ ο μέρμηγκας απολαμβάνει ένα λουκούλλειο γεύμα μπροστά στο τζάκι.

Ήταν καλοκαίρι και ο μέρμηγκας δούλευε σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ, 12ωρο, με υποκατώτατο μισθό, χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας και χωρίς να πληρώνεται τις υπερωρίες. Για άδεια ούτε λόγος. Τα δε μικρά μυρμηγκάκια, στη φωλιά του, έκλαιγαν στη μαμά μυρμηγκίνα που δεν έβλεπαν συχνά τον μπαμπά τους. Η μαμά είχε συνηθίσει να λείπει ο μέρμηγκας από τη φωλιά. Τα μυρμηγκάκια όχι.

Εικόνες ακραίας κοινωνικής ανισότητας αναπαράγονται σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει ανοικτή πολιτική συγκέντρωση με σύνθημα «Προχωράμε. Αλληλεγγύη – Δημοκρατία – Κοινωνική Δικαιοσύνη», και κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο τζίτζικας στέλνει χαιρετισμό μέσω skype, ζητώντας να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Η κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έντονη. Πώς είναι δυνατόν μία ανεπτυγμένη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιτρέπει στον τζίτζικα να υποφέρει τόσο;

Ο τζίτζικας, από την άλλη, ιδιοκτήτης της εταιρείας που δούλευε ο μέρμηγκας, περνούσε «ζάχαρη». Ξυπνούσε ό,τι ώρα ήθελε, παράγγελνε delivery από γνωστό σουσάδικο και όταν δεν τραγουδούσε ανέβαζε φωτογραφίες στο instagram με στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή. Φωτογραφίες με άλλους γνωστούς τζίτζικες, από την αποφοίτηση του γιου του στο Χάρβαρντ, από διακοπές στην Πάρο και στη Μύκονο με σαμπάνιες, το τζιπ του και φυσικά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Όλοι οι τζίτζικες είχαν την ανάγκη να δείξουν ότι έχουν υποδειγματικές οικογένειες. Ήταν στο DNA τους.

 Τα μέλη του ΠΑΜΕ οργανώνουν διαδήλωση μπροστά στο σπίτι του μέρμηγκα, όπου τηλεοπτικά συνεργεία τους παρουσιάζουν να τραγουδούν «θα γυρίσει ο τροχός, θα χορτάσει κι ο φτωχός» και να αναρτούν πανό με συνθήματα κατά της Ε.Ε. και της πλουτοκρατίας: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Ήρθε το φθινόπωρο. Τα χρήματα που είχε μαζέψει ο μέρμηγκας δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του χειμώνα και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία των παραμυθιών ζήτησε από τον τζίτζικα να δουλεύει καθημερινά 12ώρο και τον χειμώνα. Δεν υπήρχε νομικό κώλυμα, αφού κάποιοι άλλοι τζίτζικες είχαν προβλέψει γι’ αυτό το σενάριο.

Μέλη του «Ρουβίκωνα», μαζί με την αναρχική συλλογικότητα «Συνέλευση Αναρχικών – Κομμουνιστών για την Ταξική Αντεπίθεση» πετούν κόκκινες μπογιές στο σπίτι του μέρμηγκα και φέιγ βολάν με συνθήματα αλληλεγγύης προς τον τζίτζικα. Η αστυνομία προσάγει πέντε άτομα τα οποία στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.

«Ωραία», του απάντησε ο τζίτζικας της ιστορίας μας και συνέχισε: «Θα μου υπογράψεις ένα χαρτί που να λέει ότι σε περίπτωση απόλυσης δεν θα έχεις καμία οικονομική απαίτηση». «Μα…», ψέλλισε χαμηλοφώνως ο μέρμηγκας, αλλά αμέσως «κατάπιε» τις ενστάσεις του και έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του. Σκέφτηκε την οικογένειά του και τα funds τζιτζικιών που περίμεναν να πάρουν το σπίτι του για να το δώσουν τζάμπα σε άλλους τζίτζικες, φίλους τους.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ, στην οποία δηλώνει ότι ο μέρμηγκας πλούτισε εις βάρος του τζίτζικα και εισηγείται διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος για να ενισχυθεί η «δίκαιη ανάπτυξη» με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στα λαϊκά στρώματα.

Όσο ο μέρμηγκας δούλευε, ο τζίτζικας έπαιρνε δάνεια με «αέρα», μεγάλωνε την εταιρεία του και προσελάμβανε νέα μυρμήγκια με τους ίδιους όρους. Είχε κι άλλα δάνεια, αλλά και χρέη στην εφορία, τα οποία δεν πλήρωσε ποτέ γιατί είχε μπάρμπα τζίτζικα στην Κορώνη.

Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για αναδρομική αύξηση του φόρου εισοδήματος, που υπερψηφίζεται από τη Βουλή. Συγχρόνως διπλασιάζει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, εξαιρώντας τις λαϊκές περιοχές και τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.067 κατοίκων, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των «πολλών» με τις «ελίτ».

Ο τζίτζικας της ιστορίας μας είχε πάρει και ΕΣΠΑ, όπως όλοι οι καλοί τζίτζικες. Με τα χρήματα μετέτρεψε τη φωλιά του σε σωστό παλάτι και τη δήλωσε ως «μουσείο λαϊκής τέχνης». Πισίνες, τζακούζι, playroom και με ό,τι περίσσεψε αγόρασε κι ένα σκάφος.

Ο μέρμηγκας δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους επιπλέον φόρους και το σπίτι του κατάσχεται από το κράτος.

Ο μέρμηγκας συνέχισε να δουλεύει σκληρά, να πληρώνει τους φόρους, τις δόσεις του δανείου του στην «Τζίτζικας Bank» και τα φροντιστήρια των παιδιών του.

Ταυτόχρονα η τράπεζα βάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι του τζίτζικα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζονται έξω από το σπίτι του τζίτζικα να φωνάζουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Κάποια στιγμή ο μέρμηγκας αρρώστησε και πήγε στο νοσοκομείο, το οποίο δεν μπορούσε να πληρώσει γιατί δεν ήταν πια δημόσιο και το είχε αγοράσει ένας πλούσιος τραπεζίτης τζίτζικας.

Ο τζίτζικας προσλαμβάνεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με «κοινωνικά κριτήρια». Ο μέρμηγκας έχει φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας κράτος δικαίου και αξιοκρατικό περιβάλλον.

Έτσι, άφησε τo δάνειo του σπιτιού του απλήρωτo για να ξεχρεώσει το νοσοκομείο και η τράπεζα του πήρε το σπίτι. Ο μέρμηγκας τελικά πέθανε και η οικογένειά του μετακόμισε στη φωλιά των παππούδων.

Η ιστορία τελειώνει καθώς βλέπουμε τον τζίτζικα να τρώει τα τελευταία απομεινάρια του φαγητού του μέρμηγκα, στο σπίτι που του παραχώρησε το κράτος. Το σπίτι έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης συντήρησης.

Ο τζίτζικας συνέχισε κανονικά τη ζωή του. Συνέχιζε να πηγαίνει στην εκκλησία, ν’ ανεβάζει φωτογραφίες στο instagram, να παίρνει «θαλασσοδάνεια» και γενικώς περνούσε ζωή και κότα.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο τζίτζικας βρίσκεται νεκρός από ναρκωτικά στο Πεδίον του Αρεως.

Για τον τζίτζικα ήταν πάντα καλοκαίρι…

Συμπέρασμα: Ψηφίστε υπεύθυνα!

* Μιράντα Ξαφά:
Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας: Νέα εκδοχή

Δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr στις 24 Ιουνίου 2019

* Μανώλης Καλουδάς:
Η αληθινή ιστορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα

Δημοσιεύτηκε στο altsantiri.gr στις 26 Ιουνίου 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *