Η βόρεια Καλλιθέα περί το 1900 σε αεροφωτογραφία
Σε πρώτο πλάνο ο λόφος του Φιλοπάππου με το ομώνυμο μνημείο στην κορυφή. Στη μέση της εικόνας η γραμμή του τραμ Αθήνας-Καλλιθέας-Φαλήρων, που ακολουθεί ακριβώς τη σημερινή όδευση (από αριστερά) Βεϊκου (Κουκάκι) – Λαγουμιτζή – Θησέως. Η γραμμή του τραμ (αριστερά), λίγο πριν την καμπύλη Βεϊκου-Λαγουμιτζή, περνά με γέφυρα πάνω από την αδιαμόρφωτη κοίτη του Ιλισσού. Μετά τη γέφυρα η γραμμή ακολουθεί παράλληλα την κοίτη.
Στο κέντρο της φωτογραφίας, πάνω από τη γραμμή, δεσπόζει ο Λόφος Σικελίας και πίσω του, προς τη θάλασσα, η επίπεδη έκταση την οποία καταλαμβάνει σήμερα η πόλη της Καλλιθέας. Πάνω αριστερά η νέα τότε και δενδροφυτεμένη Λεωφόρος Συγγρού κατηφορίζει προς το Φάληρο.
Στο ύψος του Λόφου Σικελίας, μεταξύ γραμμής τραμ και Ιλισσού, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες. Η τελευταία στη φωτογραφία μονάδα, μετά την αριστερή στροφή της γραμμής προς Χαροκόπου-Καλλιθέα, είναι πιθανώς τα σφαγεία της πόλης των Αθηνών, από τα οποία πήρε αργότερα το όνομά της η προσφυγογειτονιά της Καλλιθέας (Παλαιά Σφαγεία). Ο προσφυγικός συνοικισμός των Παλαιών Σφαγείων κατασκευάστηκε εκεί μετά τη μεταφορά των σφαγείων σε νέα θέση, στα Νέα Σφαγεία, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Ταύρο.
|