Daily Archives: 26 Jul 2018

Έφυγε ο Κωστάκης

Σε ηλικία 81 ετών “έφυγε” από κοντά μας ο “Κωστάκης” Αναστασάτος. Τίμησε όσο λίγοι τον ΕΣΠΕΡΟ, τόσο σαν καλαθοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής. Βρισκόταν κοντά στην ομάδα και τους παλιούς συναθλητές του και έδινε πάντοτε το “παρών” στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ο Κώστας Αναστασάτος γεννήθηκε το 1937. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας και από την Ανωτάτη Εμπορική. Ξεκίνησε την καρριέρα του ως καλαθοσφαιριστής από την παιδική ομάδα μπάσκετ του ΕΣΠΕΡΟΥ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και την τελείωσε, στον ΕΣΠΕΡΟ πάντοτε, το φθινόπωρο του 1966, στα μπαράζ της Β’ κατηγορίας Κέντρου στον “Τάφο του Ινδού”. Οι αγώνες εκείνοι οδήγησαν την ομάδα μας στην Α’ κατηγορία. Ο Κώστας είχε ήδη ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως προπονητής, αφού βοήθησε εκείνη τη χρονιά τον ΕΣΠΕΡΟ τόσο από τον πάγκο όσο και από τη θέση του πλέη-μέηκερ.

Θα αποχαιρετήσουμε τον ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟ

το Σαββάτο στις 12 το μεσημέρι από το Νεκροταφείο Βουλιαγμένης

Την περίοδο 1966-67 ο Αναστασάτος παρουσίασε στην Α’ κατηγορία Κέντρου μια ανανεωμένη ομάδα αποτελούμενη από εφήβους καλαθοσφαιριστές. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας. Από την κατηγορία αυτή προβιβάστηκαν στην Εθνική κατηγορία ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος. Την ίδια χρονιά με τους ίδιους καλαθοσφαιριστές (Κοντογιάννης, Βλαχόπουλος, Τσιτσακόπουλος, Αλάτης, Α. Αντύπας, Κοσμίδης), ο ΕΣΠΕΡΟΣ με προπονητή τον Αναστασάτο κατέκτησε το Πρωτάθλημα Εφήβων Κέντρου, νικώντας στην τελική φάση του Παναθηναϊκού Σταδίου τους τρεις αντιπάλους του (Σπόρτιγκ, Παγκράτι και Αμύντα). Την ίδια χρονιά οι “μικροί” του ΕΣΠΕΡΟΥ (Λαγός, Πανάγος, Μπακίρογλου, Γιοσμάς, Μπακόπουλος, Λαγουδάκος, Κομνηνάκης, Ταυρόπουλος και άλλοι), επίσης υπό την καθοδήγηση του Αναστασάτου, κατέκτησαν αήττητοι το Πρωτάθλημα Παίδων Κέντρου, νικώντας στην τελική φάση το Μαρούσι, τον Πανελλήνιο, το Παγκράτι και άλλους.

Τη διετία 1967-69 οι προσπάθειες του ΕΣΠΕΡΟΥ για προβιβασμό στην Εθνική κατηγορία δεν απέδωσαν, κυρίως λόγω της έλλειψης γηπέδου, αφού το παλαιό γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ επί της Λεωφόρου Θησέως (έξω από τη Χαροκόπειο) έκλεισε και μετατράπηκε σε πάρκο. Παρ’ όλα αυτά ο Αναστασάτος οδήγησε και πάλι τον ΕΣΠΕΡΟ στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Εφήβων Κέντρου, νικώντας στον τελικό το Παγκράτι και χρησιμοποιώντας τον ίδιο κορμό καλαθοσφαιριστών (Κοντογιάννης, Βλαχόπουλος, Τσιτσακόπουλος, Αλάτης, Α. Αντύπας, Κοσμίδης).

Με την κατασκευή του νέου ανοικτού γηπέδου στον Λόφο Σικελίας οι προσπάθειες εντάθηκαν. Ο Αναστασάτος “ανακάλυψε” και προώθησε κι άλλους νεαρούς καλαθοσφαιριστές (Καρυπίδη, Απτόσογλου, Γιαρένη, Καρρά και άλλους), οι οποίοι, μαζί με τους ήδη καταξιωμένους, ανέδειξαν τον ΕΣΠΕΡΟ πρωτάθλητή Α’ κατηγορίας Κέντρου την περίοδο 1971-72 και τον ανέβασαν στην Εθνική κατηγορία. Την προηγούμενη χρονιά (1970-71) ο ΕΣΠΕΡΟΣ είχε τερματίσει στη 2η θέση και την αμέσως προηγούμενη (1969-70) στην τέταρτη. Ενδιαμέσως οι πιο “μικροί” (Καρυπίδης, Ταυρόπουλος, Απτόσογλου, Τουλουμτζής, Πρασσάς, Καρράς, Καρατζαφέρης κλπ.) είχαν κατακτήσει την περίοδο 1969-70 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.

Με τον Αναστασάτο στον πάγκο ο ΕΣΠΕΡΟΣ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής την περίοδο 1972-73. Μάλλον πήγε αδιάβαστος και χειρουργήθηκε. Τη χρονιά εκείνη τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από αγώνες τρεις βασικοί καλαθοσφαιριστές του (Ταυρόπουλος, Κομνηνάκης, Λαγουδάκος) καθώς και ο ίδιος ο Αναστασάτος.

Το καλοκαίρι του 1973 χώρισαν προσωρινά οι δρόμοι του Αναστασάτου και του ΕΣΠΕΡΟΥ. Την περίοδο 1973-74 ο Κώστας οδήγησε στην Α’ Εθνική τον Πανιώνιο, ενώ την περίοδο 1974-75 ο Αναστασάτος βρισκόταν και πάλι στον πάγκο του Πανιώνιου, τον οποίο οδήγησε στην 5η θέση του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής.

Το καλοκαίρι του 1975 ο Κώστας αναλαμβάνει μαζί με τον Θόδωρο Ροδόπουλο την Εθνική Παίδων και την οδηγεί στη 2η θέση του Πανευρωπαϊκού (ήττα στον τελικό με 61-64 από τη Σοβιετική Ένωση στο γήπεδο του Σπόρτιγκ). Στην ομάδα εκείνη αγωνιζόταν και ο Λιβέρης Ανδρίτσος του ΕΣΠΕΡΟΥ.

Την περίοδο 1975-76 ο Αναστασάτος βρίσκεται στον πάγκο του Ιωνικού Νικαίας στην Α’ Εθνική, που τερματίζει στην 7η θέση.

Την περίοδο 1976-77 ο Κώστας κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό.

Την περίοδο 1977-78 ο ΕΣΠΕΡΟΣ, ξανά με τον Κώστα Αναστασάτο στον πάγκο, αναδείχθηκε πρωταθλητής Β’ Εθνικής κατηγορίας (νότου) και προβιβάστηκε για δεύτερη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία. Στους “παλιούς” (Πανάγος, Μπακίρογλου, Καρυπίδης, Λαγουδάκος, Απτόσογλου, Καναβίτσας, Διάνας) είχε προστεθεί μια νέα γενιά καλαθοσφαιριστών (Ανδρίτσος, Γκότσης, Νικολακόπουλος, Φουστάνος, Χοντζόπουλος), οι οποίοι πέρασαν επίσης από τα χέρια του Αναστασάτου.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον άλλων συλλόγων, ο Αναστασάτος παρέμεινε στον ΕΣΠΕΡΟ και την επόμενη χρονιά 1978-79 στην Α’ Εθνική. Ούτε τώρα κατάφερε ο ΕΣΠΕΡΟΣ να εξασφαλίσει την παραμονή του, αν και ξαναπροβιβάστηκε ως πρωταθλητής Β’ Εθνικής τις περιόδους 1979-80 και 1981-82.

Ο Κώστας ήταν τώρα πια περιζήτητος. Εργάστηκε στον Πανιώνιο (Α’ Εθνική) την περίοδο 1979-80, στον Ιωνικό Νικαίας (Α’ Εθνική) την περίοδο 1980-81, οπότε βρέθηκε και αντίπαλος με τον ΕΣΠΕΡΟ, στον ΑΟ Ζωγράφου (Α’ Κέντρου) κσι τον Πανιώνιο (Α’ Εθνική) την περίοδο 1981-82.

Την περίοδο 1982-83 ο Αναστασάτος εργάζεται στον Ολυμπιακό.

Την περίοδο 1983-84 βρίσκεται στον πάγκο του Σπόρτιγκ που προβιβάζεται στην Α’ Εθνική.

Την περίοδο 1986-87 ο Κώστας δουλεύει και πάλι στον Ολυμπιακό, ενώ την περίοδο 1987-88 βρίσκεται στον πάγκο του Πειραϊκού που προβιβάζεται στην Α2′ Εθνική.

Η περίοδος 1990-91 βρίσκει για τελευταία φορά τον “Κωστάκη” στον πάγκο του ΕΣΠΕΡΟΥ, στο πρωτάθλημα Α2′ Εθνικής αυτή τη φορά. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ είχε μόλις υποβιβαστεί από την Α1′, ύστερα από την πέμπτη άνοδό του σε αυτή την κατηγορία την περίοδο 1989-90.

Με τον θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΥ, του “φιλόσοφου” όπως τον έλεγαν, κλείνει και τυπικά ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ΕΣΠΕΡΟΥ. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε, καθώς και τον Κοντούζογλου και τόσους άλλους, που βρίσκονται ήδη στη γειτονιά των αγγέλων.

Δεκαετία 1950: Στο γήπεδο της Αργούς, Δαβάκη και Δοϊράνης στην Καλλιθέα.
Όρθιοι από αριστερά: Δαπόντες, Λιόγκαρης, Μιχαηλίδης, Απ. Αναστασάτος, Στέλιος Ψύχος, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ, Μαγκαβέτσος, Κουρμπαλής, Τάκης Κοντούζογλου.
Καθισμένοι: Μεταλλίδης, Κορολέγκος, Παυλίδης

1967. Παλαιό γήπεδο Εσπέρου (Θησέως): Οι Πρωταθλητές Εφήβων Κέντρου 1966-67.
Όρθιοι: Κοσμίδης Ν., Τσιτσακόπουλος, Κοντογιάννης, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ, Αλάτης, Αντύπας Α.
Καθισμένοι: Αλεξόπουλος, Βλαχόπουλος, Κυριαζής (ο τερματοφύλακας της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ), Αντύπας Ι.

1968. Οι Πρωταθλητές Εφήβων Κέντρου 1967-68.
O ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ανάμεσα στους παίκτες του και στα μέλη της  διοίκησης του ΕΣΠΕΡΟΥ

1970: Τάιμ άουτ στην Α’ κατηγορία Κέντρου.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ και γύρω του (από αριστερά) οι Λαγουδάκος, Πανάγος, Κοσμίδης,
Καρυπίδης, Τσιτσακόπουλος, Μπακίρογλου, Κοντογιάννης

1972: Τάιμ άουτ στην Α’ κατηγορία Κέντρου.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ και γύρω του (από αριστερά) οι Λαγουδάκος, Κομνηνάκης, Γεωργίου,
Κοντογιάννης, Καρατζαφέρης, Απτόσογλου, Γιαρένης-Καρράς (κάτω), Γ. Καρυπίδης και Μπακίρογλου

1972: Νίκη επί του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ στο ντέρμπι κορυφής.
Άνοδος του ΕΣΠΕΡΟΥ στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά. 
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ανάμεσα στους παίκτες του, φιλάθλους και μέλη της διοίκησης

1973: Στη Θεσσαλονίκη με τον ΕΣΠΕΡΟ (Α’ Εθνική).
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ  με τον Λαγουδάκο (αριστερά) και τον Απτόσογλου (δεξιά)

Αρχές δεκαετίας 1970: Πρωινές προπονήσεις στο ανοικτό γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ (Λόφος Σικελίας).
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ  ανάμεσα σε αθλητές του (πάνω Κομνηνάκης, Ταυρόπουλος, Καρυπίδης, Γιαρένης, κάτω Απτόσογλου, Μπακίρογλου, Καρράς, Πρασσάς και άλλοι)

Ιούλιος 1975: Μετά τον νικηφόρο αγώνα της Εθνικής Παίδων με τη Γιουγκοσλαβία.
1: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ, 2: Θόδωρος Ροδόπουλος, 3: Λιβέρης Ανδρίτσος, 4: Παναγιώτης Γιαννάκης, 5: Μέμος Ιωάννου, 6: Κώστας Μπατής

1978: Με τον ΕΣΠΕΡΟ και πάλι στην Α’ Εθνική.
Από αριστερά: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ, Διάνας, Ανδρίτσος, Πανάγος, Γκότσης

1978: Με τον ΕΣΠΕΡΟ και πάλι στην Α’ Εθνική.
Από αριστερά: Ανδρίτσος, Φουστάνος, Γκότσης (πλάτη), ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ, Καναβίτσας, Καρυπίδης. Στο βάθος Διάνας και Μπακίρογλου. Καθιστοί οι Χοντζόπουλος, Αλεξανδράκης

1979: Με τον ΕΣΠΕΡΟ στην Κύπρο για φιλικούς αγώνες.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ κάτω από το κόκκινο βέλος

1990: Οι γενεές του ΕΣΠΕΡΟΥ σε φιλικό παιχνίδι
με τον ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟ κάτω από το κόκκινο βέλος

Δεκέμβριος 2001: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ (αριστερά) και άλλοι παλαίμαχοι
παρακολουθούν προβολή στη “Συνάντηση Γενεών Εσπέρου”

Ιανουάριος 2002: Κοπή πίττας ΕΣΠΕΡΟΥ. Αγώνας παλαιμάχων.
Ραψομανίκης, Μεταλλίδης, Κορολέγκος, Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ, Μιχαηλίδης, Κουρμπαλής, Ξυραφίδης

2009: Οι γενεές του ΕΣΠΕΡΟΥ σε φιλικό παιχνίδι
με τον ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟ κάτω από το κόκκινο βέλος

2013: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ μεταξύ των τιμωμένων
στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΕΣΠΕΡΟΥ

Mάιος 2018: Η τελευταία φωτογραφία του ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΥ
σε τραπέζι στην Καλλιθέα με συμπαίκτες και φίλους από τον ΕΣΠΕΡΟ