Monthly Archives: June 2017

Ποδόσφαιρο: Πότε ιδρύθηκε ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ;

Έπεσε στα χέρια μας το βιβλίο των Παύλου Θ. Μούλιου και Ν. Τσικρίκη, «Καλλιθέα: Η πόλη των άθλων και των αθλητών», Δήμος Καλλιθέας, Οργανισμός Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος». Όπως διαβάσαμε στο κείμενο της σύμβασης που συνόδευε το ένα και μοναδικό αντίτυπο που είδε το φως, η εργασία αυτή κόστισε στον Δήμο Καλλιθέας 29.000 ευρώ! Τζάμπα πράμα! Όσα δηλαδή θα “εισπράξει” ο Δήμος τα επόμενα πέντε χρόνια, από την “εκμίσθωση” του κλειστού του ΕΣΠΕΡΟΥ και του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στον ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ… Κρίνοντας από το πλήθος των ανακριβειών που εντοπίσαμε με ένα πρώτο ξεφύλλισμα, κάθε ανακρίβεια στο βιβλίο πρέπει να κόστισε στον Δήμο Καλλιθέας γύρω στο πεντακοσάρικο. Σχετικά φτηνά δηλαδή…

Σήμερα θα σταθούμε σε μια μόνο ανακρίβεια. Στη σελίδα 62 του βιβλίου αναφέρεται: «Ο Ηρακλής Αθηνών (μετέπειτα Ηρακλής Καλλιθέας) είχε ενταχθεί στην ΕΠΣΑ από την αγωνιστική περίοδο 1927-28». Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα: ΜΑ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ;

Δεν γνωρίζουμε αν «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Πάντως η ίδια ανακρίβεια αναπαράγεται προσφάτως στις νέες ιστοσελίδες τόσο της ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑ όσο και του ΓΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Κατά τη γνώμη μας πηγή αυτής της ανακρίβειας υπήρξε ο ανώνυμος ευφάνταστος, που τροποποίησε το λήμμα «ΓΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» στην ανοικτού κώδικα Βικιπαίδεια. Εκεί όμως, αναμορφώνοντας αργότερα και εμπλουτίζοντας το λήμμα, αφαιρέσαμε και την ανακρίβεια, που στέκει τώρα ορφανή και αναιτιολόγητη στις ιστοσελίδες των ΠΑΕ και ΓΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, καθώς και στο μοναδικό αντίτυπο της πανάκριβης πραγματείας των κ.κ. Μούλιου και Τσικρίκη.

ΔΕΝ είναι σωστό να παρουσιάζει καθένας ως ιστορία ο,τιδήποτε θέλει ή φαντάζεται. ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΔΕΝ υπήρξε πριν από την αγωνιστική περίοδο 1949-50. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ που φαίνεται στη Βικιπαίδεια ότι αγωνίστηκε στον τελικό Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ της περιόδου 1927-28 και έχασε από το ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ ΔΕΝ είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Η πραγματική και ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ιστορία της ίδρυσης του ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ είναι η εξής:

ΠΡΩΤΟΝ: Την αγωνιστική περίοδο 1948-49 εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ σύλλογος με την επωνυμία ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ. Το παρακάτω απόκομμα από την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» (φύλλο 3ης Ιανουαρίου 1949) αναφέρεται στον πρώτο και νικηφόρο αγώνα του ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ για το πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ εκείνης της περιόδου. Ο ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας (επί 16 ομάδων). Βλέπε εδώ τη βαθμολογία, καθώς και άλλα αποτελέσματα αγώνων και αποκόμματα για τον ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟ εκείνης της περιόδου.

«Αθλητική Ηχώ», φύλλο 3ης Ιανουαρίου 1949

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Την ίδια περίοδο 1948-49, στη μοναδική μεταξύ τους συνάντηση, ο ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδος από τον ΕΣΠΕΡΟ. Αργότερα, στην ίδια διοργάνωση, ο ΕΣΠΕΡΟΣ απέκλεισε τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ και στη φάση των 16 αποκλείστηκε  από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Το παρακάτω απόκομμα από την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» (φύλλο 18ης Οκτωβρίου 1948) αναφέρεται στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος ΕΣΠΕΡΟΥ-ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ.

«Αθλητική Ηχώ», φύλλο 18ης Οκτωβρίου 1948

ΤΡΙΤΟΝ: Από την επόμενη περίοδο 1949-50 ο ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ εξαφανίζεται από τα πρωταθλήματα ΕΠΣΑ. Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίζεται στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Το παρακάτω απόκομμα από την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» (φύλλο 12ης Δεκεμβρίου 1949) αναφέρεται στον πρώτο και νικηφόρο αγώνα του ΗΡΑΚΛΗ για το πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ εκείνης της περιόδου. Πρόκειται ασφαλώς για τον ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, γιατί αν συγκρίνουμε τη σύνθεσή του με εκείνες του ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ στα δύο προηγούμενα αποκόμματα, βλέπουμε ότι μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων (ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ και ΗΡΑΚΛΗ) υπάρχουν πολλά κοινά ονόματα: Βασιλειάδης, Γιαντζόγλου, Τριανταφυλλίδης, Κορωνίδης, Καραβίτης, Θεοδωρακόπουλος, Κούρος, Χριστόπουλος.

«Αθλητική Ηχώ», φύλλο 12ης Δεκεμβρίου 1949

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1949 ως συνέχεια του ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ περιόδου 1949-50 πρωτοεμφανίζεται ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και εξαφανίζεται ο ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ του 1948-49. Ούτε προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι οι συνθέσεις του ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ (1948-49) και του ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (1949-50) είναι σχεδόν ταυτόσημες. Προκύπτει επίσης σαφέστατα από το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» (φύλλο 16ης Ιουνίου 1949):

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ
Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας πήραν μέρος σε σύσκεψη στην οικία του κ. Κουσκουνά, προέδρου της Α.Ε. ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ, αντιπρόσωποι των σωματείων ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ και Α.Ε. ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ, με σκοπό τη συζήτηση για τη συγχώνευση των δύο γειτονικών σωματείων. Παρευρέθηκαν από την πλευρά του ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΥ οι κ.κ. Γεωργίου, Αδαμαντίδης, Δημητροκουλάκος, Παπαδημητρόπουλος και Παποδής, ενώ από την πλευρά της Α.Ε. ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ οι κ.κ. Κουσκουνάς, Βάλβης, Πεσματζόγλου, Σακκόπουλος και Μωραϊτης. Παρευρέθηκαν επίσης οι μεσολαβητές της «συγχώνευσης» κ.κ. Ι. Δανιηλίδης και Πλάτων Αναστασόπουλος. Στην αρχή ο κ. Δανιηλίδης είπε λίγα λόγια και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο των αντιπροσώπων. Στη συνέχεια μίλησαν οι κ. κ. Κουσκουνάς και Γεωργίου, μεταφέροντας την επιθυμία των μελών των σωματείων για τη συγχώνευση. Έπειτα ο κ. Πλάτων Αναστασόπουλος μίλησε αναλυτικά βάζοντας τις βάσεις της συγχώνευσης, τόσο της αστικής, η οποία πρέπει να γίνει αφού προηγηθούν οι συνελεύσεις των δύο σωματείων, όσο και της ποδοσφαιρικής. Για την ποδοσφαιρική συγχώνευση, επειδή κατά τους κανονισμούς της ΕΠΟ δεν νοείται συγχώνευση επίσημου σωματείου με ανεπίσημο, η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με «απορρόφηση» του αθλητικού τμήματος της Α.Ε. ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ από τον ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟ. Έπειτα οι αντιπρόσωποι δέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση του κ. Αναστασόπουλου, να δοθεί στο σωματείο-προϊόν της συγχώνευσης το όνομα «ΗΡΑΚΛΗΣ» ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ. Στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι των σωματείων συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης. Στη σύσκεψη κρατήθηκαν πρακτικά. Η είδηση της συγχώνευσης έγινε γρήγορα γνωστή στους φιλάθλους κύκλους της Καλλιθέας και έκανε άριστη εντύπωση, ενώ τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο σωματείων δέχθηκαν τα συγχαρητήρια εκατοντάδων φιλάθλων. Από τη συγχώνευση θα προέλθει ικανό και ισχυρό σωματείο, το οποίο αναμφισβήτητα θα τιμά την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, στην οποία ανήκει.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί δική μας απόδοση στα νεοελληνικά του παρακάτω πρωτότυπου δημοσιεύματος:

«Αθλητική Ηχώ», φύλλο 16ης Ιουνίου 1949

ΠΕΜΠΤΟN: Αφού ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1949, ασφαλώς δεν θα μπορούσε να είχε λάβει μέρος ως ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣΑ εικοσιδύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την περίοδο 1927-28. Ταυτόχρονα, ούτε ως ανεπίσημο σωματείο υπήρχε ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ πριν από το 1949, αφού, όπως είδαμε, αποτέλεσε «δι’ απορροφήσεως συγχώνευση» επίσημου και ανεπίσημου σωματείου με διαφορετικά ονόματα (ΑΓΙΕΛΕΟΥΣΙΑΚΟΣ και ΑΕ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1949, μετά τον ΚΑΛΛΙΘΑΪΚΟ (ίδρυση 1926) και τον ΕΣΠΕΡΟ (ίδρυση 1943).

Υστερόγραφο: Η πλήρης ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ από την πρώτη του χρονιά (1949-50) μέχρι την τελευταία (1965-66), μέχρι δηλαδή τη συγχώνευση και την ίδρυση του Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ, που πήρε στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΑ 1966-67 τη θέση του ΗΡΑΚΛΗ, φιλοξενείται στο esperos.com. Όσο γνωρίζουμε, δεν φιλοξενείται πουθενά αλλού. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις λεπτομέρειες της ιστορίας του ΚΑΛΛΙΘΑΪΚΟΥ, της ιστορίας της παλιάς ΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, αλλά και της ιστορίας του ΓΣ (και της ΠΑΕ) ΚΑΛΛΙΘΕΑ, στα 51 χρόνια που μεσολάβησαν από τη συγχώνευση του 1966.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Δημοτικό Συμβούλιο 21ης Ιουνίου 2017

Δήμαρχε,

«Μεγάλωσαν τα γένια μας,

η ψυχή μας αλλιότεψε.

Αγριεμένο το σκυλί

γαυγίζει τη φωνή του.

Βοήθα καλέ μου

μη φαγωθούμε μεταξύ μας…»*

 

* Γιάννης Μαρκόπουλος, Κ. Χ. Μύρης

«Χίλια μύρια κύματα»

Από την «Ιθαγένεια» (1972)

Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

 

Ακούστε το:

[audio:hilia_myria_kymata.mp3]ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ – ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Δήμαρχε, τι ακριβώς συμβαίνει;

Από γνωστό “παλαίμαχο” καλαθοσφαιριστή του ΕΣΠΕΡΟΥ πήραμε την παρακάτω επιστολή, την οποία προσυπογράφουμε:

Στο εξαιρετικό κείμενό σας για το θέμα του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου ΕΣΠΕΡΟΣ προσθέτω και τα εξής:

1. Υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα, απο τη στιγμή που ο φιλοξενούμενος σκεπάζει για διαφημιστικούς λόγους, κατά τη διάρκεια των δικών του αγώνων μπάσκετ, το όνομα του κλειστού γυμναστηρίου. Άραγε τώρα θα σκεπάζει και το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη, όταν θα παίζει ποδόσφαιρο στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας;

2. Υπάρχει νομικό θέμα, από τη στιγμή που οι όροι και προϋποθέσεις φιλοξενίας-παραχώρησης-ενοικίασης είναι απαράδεκτοι και ουδόλως προστατεύουν το δημόσιο-δημοτικό συμφέρον.

3. Υπάρχει οικονομικό θέμα, απο τη στιγμή που τα οφέλη του ενοικιαστή-φιλοξενούμενου είναι πολλαπλάσια των “αστείων” υποχρεώσεών του, υποχρεώσεις τις οποίες μάλιστα όχι μόνο δεν τηρεί, αλλά και δεν σέβεται.

Τελικά φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι προσωπικές συμπάθειες υπερτερούν των νόμων. Έννοιες όπως παιδεία, συνέπεια, ηθική, πολιτισμός, διάλογος, υποχωρούν μπροστά στην έννοια “χρήμα”…

Με σεβασμό και εκτίμηση

Θεόδωρος Β. Φουστάνος

ΤΙ ακριβώς συμβαίνει με τον ΕΘΝΙΚΟ Π. και τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ;

Προσπαθούμε να καταλάβουμε: ΤΙ ακριβώς συμβαίνει με τον ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΝΑΒΟ; Κατ’ αρχήν δεν έχουμε καμία διάθεση για οξύτητες, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, επειδή ως παλαιοί οπαδοί του ΕΣΠΕΡΟΥ και της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ έχουμε ζήσει τις δεκαετίες που περιφερόμασταν, ελλείψει γηπέδου, ως φιλοξενούμενοι γηπεδούχοι. Στο μπάσκετ σχεδόν παντού: Γλυφάδα, Σπόρτιγκ, Νίκαια, Μίλωνα, Νέα Σμύρνη, Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα ίδια πάνω-κάτω και στο ποδόσφαιρο: Γλυφάδα, Καλαμάκι, Ζωγράφου και λοιπά τις εποχές της Α’ Αθηνών, Πανιώνιο, Φωστήρα, Μπραχάμι και λοιπά αργότερα.

Δεύτερον, επειδή ως παλαιοί ποδοσφαιρόφιλοι, ζήσαμε από κοντά κάποιες ωραίες στιγμές του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην Α’ Εθνική, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με Αντωνάτο, Χαρτοφύλακα, Χατζηιωάννογλου, Κρητικόπουλο και άλλους. Βέβαια τότε ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ έπαιζε γηπεδούχος στο στάδιο Καραϊσκάκη, από το οποίο ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΞΩ την εποχή των Ολυμπιακών του 2004, χωρίς να καταλάβουμε με ποια ακριβώς επιχειρήματα.

Τρίτον, επειδή μας συγκίνησε η απάντηση που πήραμε πρόπερσι, όταν ρωτήσαμε ΓΙΑΤΙ κουβάλησε ο ΚΑΡΝΑΒΟΣ το ανέστιο μπάσκετ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ: «Το κάνει για την ψυχή του πατέρα του, που ήταν Εθνικάκιας», μας είχαν απαντήσει. Δεν ξέρουμε αν ήταν TOO GOOD TO BE TRUE, αλλά μας είχε αρέσει.

Τώρα όμως η κατάσταση ξεφεύγει. Μονιμοποιείται. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα παίξει μπάσκετ γηπεδούχος στο γήπεδο του ΕΣΠΕΡΟΥ για τρίτη συνεχή χρονιά. Χτες έβαλε πόδι ΚΑΙ στον χλοοτάπητα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Μεθαύριο, αν για οποιονδήποτε λόγο τον πετάξουν έξω ΚΑΙ από την πισίνα του Παπαστράτειου, ο ΚΑΡΝΑΒΟΣ θα φέρει την υδατοσφαίριση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην ολυμπιακών διαστάσεων δημοτική πισίνα της Καλλιθέας, στον χώρο του Ιπποδρόμου.

Αρχίζουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε: Όπως έδειξε η ζωή, προφανώς τον ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν τον συμφέρει να κάνουν κουμάντο στα δημοτικά του Πειραιά γαύροι όπως ο Φασούλας, ο Μαρινάκης και ο Μόραλης, που αναπαράγουν στο διηνεκές το γηπεδικό του πρόβλημα στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Γιατί λοιπόν να συμφέρει τον ΕΣΠΕΡΟ και τον ΓΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, να κάνει κουμάντο στα αθλητικά της δικής μας πόλης ο ΚΑΡΝΑΒΟΣ, που επικεντρώνει το δικό του ενδιαφέρον στην επίλυση των γηπεδικών προβλημάτων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ; Δικοί μας δεν υπάρχουν;

[audio:ethnikara.mp3]Α ΡΕ ΕΘΝΙΚΑΡΑ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Μπάσκετ ανδρών: Τις βολές του Ανδρίτσου μην τις ξεχνάς ποτέ!

14 Ιουνίου 1987 -14 Ιουνίου 2017: 30 ΧΡΟΝΙΑ!

14 Ιουνίου 1987: Τελικός Eurobasket: ΕΛΛΑΣ – ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 103-101.

Όλο το παιχνίδι σε βίντεο:

Κείμενο του Γιάννη Ζωϊτού (contra.gr) στις 14 Ιουνίου 2017:

Οι βολές του Αργύρη Καμπούρη είναι οι πλέον ιστορικές στην πορεία του ελληνικού μπάσκετ. Του Λιβέρη Ανδρίτσου όμως οι πλέον σημαντικές! Και δεν ήταν μόνο αυτές…

Κάθε γεγονός, κάθε καλογραμμένη ιστορία απαρτίζεται από πρόσωπα και εικόνες. Ήρωες που διαδραμάτισαν ρόλο σ’ ένα σχεδιασμένο περιβάλλον. Πολλοί εξ αυτών αφανείς. Τους οποίους για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο λησμονούμε.

Ανήμερα της 14ης Ιουνίου η κουβέντα δεν θα ήταν δυνατόν να καταλήξει πουθενά αλλού πέρα από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του ’87 κόντρα στους παντοδύναμους Σοβιετικούς. Σε μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της ευημερίας, σ’ ένα άλλο ΣΕΦ, όχι των καπνογόνων και των φωτοβολίδων.

Μοιάζει με χθες ο μεγάλος αγώνας κι ας μεσολάβησαν 30 χρόνια. Τίποτα δεν μας σταμάτησε, το γράφει και ο Γιάννης Φιλέρης που έζησε κάθε αγώνα από το γήπεδο, μύριζε τον ιδρώτα των διεθνών, άκουγε την ανάσα τους.

Ποιος αγνοεί τη ραψωδία του Γκάλη ή την ηγετική φιγούρα του Γιαννάκη; Ποιος δεν θυμάται την αρχοντιά του Φάνη και η επιβλητικότητα του Φασούλα; Ποιος δεν έχει αποτυπωμένες στο μυαλό του τις βολές του Καμπούρη. Εκείνες τις 2/2 από τη γραμμή, μετά το… νότισμα των δαχτύλων, που έγραψαν τις τελευταίες δυο λέξεις στο μύθο. Ήταν το τέλος, ανατριχίλα.

Μα, για στάσου. Σαν ένα κομμάτι να λείπει από τη γωνιά του τελειωμένου παζλ. Σαν να έχουν αφαιρεθεί λεπτά από το review της μετάδοσης του Φίλιππα Συρίγου. Πατάμε rewind στο βίντεο AKAI που ήρθε από την Αμερική και γυρίζουμε πίσω την χιλιοπαιγμένη VHS ταινία.

Προτού καν αρχίσει η πιο ιστορική παράταση που έχει παίξει εθνική ομάδα – άντε μαζί μ’ εκείνη κόντρα στην Τσεχία στο EURO του ’04. Τότε που στο δίλεπτο για τη λήξη αποβάλλεται με πέμπτο φάουλ ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Αδίκως, αλλά αυτό είναι αλλουνού Σαντσίς ευαγγέλιο.

Στη θέση του ο Λιβέρης Ανδρίτσος, σ’ ένα σχήμα από τον Πολίτη με τρεις δίμετρους ταυτόχρονα στο παρκέ. Έμπνευση, διαύγεια, τύχη, μαγκιά; Λίγο απ’ όλα μάλλον, καθώς ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού, ένα από τα ποιοτικότερα ψιλόλιγνα 3άρια της εποχής, αποδεικνύεται καθοριστικός χωρίς να προσελκύσει τα βλέμματα. Ο ήρωας που έμεινε στη σκιά, ο ρόλος που απογείωσε το σενάριο, το χρώμα που έλαμψε τον καμβά.

Οι δικές του βολές στα 36” από την τελευταία κόρνα εκτελούνται σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην κρέμεται από τα χέρια ένα έθνος. Είναι εύστοχες και αυτές που ορίζουν το 89-89 και ολοκληρώνουν την αναπάντεχη ανατροπή της Εθνικής, παρά το άστοχο λέι απ του Ιωάννου και πριν από το εκπρόθεσμο φινάλε των αντιπάλων. Βολές εξόχως πιο σημαντικές για την εξέλιξη του τελικού από τις αλησμόνητες του Καμπούρη.

Χωρίς αυτές στο δίχτυ και με την επίθεση στα 30”, πιθανολογούμε πως η ιστορία θα είχε γραφεί από την ανάποδη. Ο Γκάλης δεν θα έφτανε ποτέ τους 40 πόντους, η συνεργασία με τον Φάνη δεν θα είχε καταγραφεί στα σήματα αθλητικών εκπομπών, ο Θανάσης Κρεκούκιας, ο περίφημος τύπος που επιχειρούν να συνεφέρουν, δεν θα λιποθυμούσε, ο Ανδρέας, η Μελίνα, ο Κίμωνας του ΠΑΣΟΚ, ο Πάριος δεν θα πανηγύριζαν τόσο έξαλλα.

Ο Ανδρίτσος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Άρχισε τη “φρέσκια” παρουσία του στον τελικό με αμυντικό ριμπάουντ, έβγαλε τον Κατσένκο με πέμπτο φάουλ, βρήκε στόχο από τη γραμμή των βολών κι έστειλε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο κρατώντας ζωντανό το όνειρο.

Μέχρι δε ν’ αναλάβει δράση ο “Νικ”, ήταν στυλοβάτης. Δικοί του οι πόντοι για το 95-96 (2/2 βολές) δικοί του και για το εξαιρετικά κρίσιμο 97-98 (κλασικό σουτ με ταμπλό) που χάρισαν αυτοπεποίθηση σε παίκτες – κερκίδα. Έκοψε επίσης τον Βάλτερς, καθαρά ασχέτως αν χρεώθηκε με φάουλ, κι έσωσε μια χαμένη μπάλα στην τελική γραμμή σημαδεύοντας τα πόδια του Ταρακάνοφ.

Είχε, αποδεδειγμένα πια, κρατήσει το καλύτερο για το τέλος, αφού ήταν η πιο γεμάτη εμφάνισή του στη διοργάνωση με 10 πόντους και κυρίως κρίσιμες αποφάσεις στο τελευταίο σκέλος του αγώνα. Δεν ήταν ο από μηχανής θεός μιας αρχαίας παράστασης, αλλά ο πολυμήχανος της ελληνικής στρατιάς. Εκ των ελευθερωτών μεταφράζοντας καταχρηστικά το όνομά του.

Φωτογραφίες του Λιβέρη Ανδρίτσου με τον ΕΣΠΕΡΟ:

Ο Λιβέρης Ανδρίτσος με τον ΕΣΠΕΡΟ στο γήπεδο του Μίλωνα.

Αριστερά ο Θοδωρής Φουστάνος. Δεξιά ο Κυριάκος Καρυπίδης.

Ο Λιβέρης Ανδρίτσος με τον ΕΣΠΕΡΟ στο γήπεδο του Σπόρτιγκ,

στο νικηφόρο μπαράζ ανόδου με τον ΜΙΛΩΝΑ (Απρίλιος 1982).

Δεξιά ο Κυριάκος Καρυπίδης. Στο βάθος ο Βασίλης Απτόσογλου.

Μπάσκετ ανδρών: Στον 2ο όμιλο νότου ο ΕΣΠΕΡΟΣ

Μετά την κλήρωση για την ανακατονομή των ομάδων ΕΣΚΑ/ΕΣΚΑΝΑ στους ομίλους νότου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2017-18, οι όμιλοι αυτοί διαμορφώθηκαν ως εξής:

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΤΟΥ

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΤΟΥ

1.

 ΚΑΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

1.

 ΕΣΠΕΡΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

2.

 ΕΣΠΕΡΟΣ ΑΟΠΑ

2.

 ΛΟΚΡΟΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

3.

 ΑΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

3.

 ΟΦΗ

4.

 ΓΛΑΥΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

4.

 ΚΑΔΜΟΣ ΘΗΒΩΝ

5.

 ΑΧΑΓΙΑ 82

5.

 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΝΗΣΙΩΝ *

6.

 ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

6.

 ΑΟΚ ΧΑΝΙΑ

7.

 ΕΑ ΠΑΤΡΩΝ

7.

 ΕΡΜΗΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

8.

 ΟΙΑΞ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

8.

 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

9.

 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80

9.

 ΚΡΟΝΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

10.

 ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

10.

 Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ

11.

 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

11.

 ΝΙΚΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

12.

 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

12.

 ΑΕ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

13.

 ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ

13.

 ΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

14.

 ΜΕΛΙΣΣΙΑ

14.

 ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

 
   

* Ο νικητής του πρωταθλήματος

   

   που θα γίνει 21-25 Ιουνίου

   στην Αθήνα (γήπεδο Εσπέρου)

Μπάσκετ ανδρών: Δευτέρα 12 Ιουνίου η κλήρωση για τους Ομίλους Γ' Εθνικής

Τους ομίλους της Γ’ Εθνικής, όπου θα αγωνιστούν την επόμενη χρονιά, θα μάθουν οι ομάδες της ΕΣΚΑ, της ΕΣΚΑΝΑ και της ΕΚΑΣΘ, με την κλήρωση για την αναδιανομή τους να πραγματοποιείται τη Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ΕΟΚ. Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με το άρθρο 12 – παρ. Δ΄ της Ειδικής Προκήρυξης Πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, περιόδου 2016–2017 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανόδου και υποβιβασμού Σωματείων, θα γίνει κλήρωση για την ανακατανομή των Σωματείων ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ στο 1ο, 2ο, και 3ο, 4ο Όμιλο αντίστοιχα.

Σε κάθε Όμιλο θα ενταχθούν με την κλήρωση τόσα Σωματεία ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ, όσα ακριβώς απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός των Σωματείων σε κάθε Όμιλο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Οι κληρώσεις του 1ου, 2ου ομίλου και του 3ου, 4ου ομίλου θα γίνουν την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 13.00, στα Γραφεία της Ε.Ο.Κ. (ΟΑΚΑ-Μαρούσι) και στην αίθουσα διαλέξεων του Καυταντζογλείου σταδίου στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα».