Μπάσκετ ανδρών: Απόψεις με αφορμή ένα ποστ

«Άλλα θέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω ;
Έλεγα περνούν τα χρόνια, θα συμμορφωθώ.
Μα είναι δώρο άδωρο ν’ αλλάξεις χαρακτήρα,
τζάμπα κρατάς λογαριασμό, τζάμπα σωστός με το στανιό.

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω κι έφτασα ως εδώ.
Λάθη στραβά και πάθη μ’ έβγαλαν σωστό.
Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά,
πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου.


Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου,
μέσα σ’ αυτό το σπίτι πριγκηπέσα μου,
το φώς σου και το φως χορεύουν γύρω μας.
Aπίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας».

Μουσικοί-στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας,
Πρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας,
«Πριγκηπέσα», 2000.

1. Εισαγωγή

2. Η συγχώνευση τελείωσε οριστικά


3.  ΓΙΑΤΙ τελείωσε οριστικά ;

4. ΔΕΝ στοχεύει στην «αναβίωση»


5. ΤΙ ζητά ο ΕΣΠΕΡΟΣ ;


6. ΤΙ πιθανότητες υπάρχουν ;


7. ΤΙ πρέπει να κάνει ο ΕΣΠΕΡΟΣ ;


8. Αναδημοσίευση


Ακούστε το:
[audio:prigipesa.mp3]  
   
1. Εισαγωγή

Στο μπλογκ «Age of Basketball» (http://ageofbasketball.blogspot.com) δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου 2010 ποστ με τίτλο «Ποιό όραμα ;» το οποίο αναδημοσιεύουμε στο τέλος αυτού του άρθρου.

Το ποστ αναφέρεται στο τέλος της συγχώνευσης του ΙΚΑΡΟΥ στον ΕΣΠΕΡΟ, στο τέλος δηλαδή της ομάδας ΙΚΑΡΟΣ ΕΣΠΕΡΟΣ, που έλαβε μέρος τη σεζόν που τελείωσε στην Α2′ Εθνική, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και προβιβάστηκε στην Α1′ Εθνική κατηγορία.

Ο συντάκτης του ποστ δεν παρουσιάζει φυσικά όλα τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν, αφού πέρα από τις γραπτές πληροφορίες που άντλησε από το esperos.com φαίνεται ότι βασίστηκε και σε προφορικές πληροφορίες που τον αποπροσανατόλισαν. Ωστόσο αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Η κατάσταση εξελίχθηκε σε τόσο περίπλοκη, που καλά-καλά δεν την έχουν καταλάβει ακόμα οι φίλοι του πάλαι ποτέ ΙΚΑΡΟΥ ΕΣΠΕΡΟΥ. Πόσο μάλλον ο συντάκτης του ποστ…

Το συμπέρασμα του ποστ είναι κατά λέξη το εξής:

«Όποια πλευρά και αν έχει δίκιο, το θέμα είναι ότι το ελληνικό μπάσκετ πάλι πλήρωσε τα κοντόφθαλμα κίνητρα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι το αγαπούν, αλλά στην ουσία το πληγώνουν και το κατατρέχουν. Όποια ομάδα από τις δύο είναι τελικά ή με όποια μορφή παρουσιαστεί η νεοφώτιστη ομάδα που θα παίξει του χρόνου στην Α1, όποιον κι αν δικαιώσει το ΑΣΕΑΔ, έχει ήδη κηλιδωθεί η παρουσία της στο πρωτάθλημα, πριν καν αυτό αρχίσει«.

Το esperos.com στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της συγχώνευσης. Ταυτόχρονα κατέκρινε από την πρώτη κιόλας στιγμή τις ανακολουθίες του Δημήτρη Αγγελόπουλου. Γράψαμε και με άλλη ευκαιρία, ότι το esperos.com ποτέ δεν λογοκρίνει το περιεχόμενό του. Ό, τι έχει κατά καιρούς γραφεί εδώ,  εξακολουθεί και σήμερα να είναι προσπελάσιμο. Ο τρόπος αναζήτησης είναι απλός και αποτελεσματικός. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον δοκιμάσει.

Ωστόσο με την ευκαιρία του ποστ, που αναδημοσιεύουμε στο τέλος αυτού του άρθρου, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα για τους μπασκετόφιλους, τόσο αυτούς της Καλλιθέας όσο και ευρύτερα. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται φυσικά και ο συντάκτης του ποστ.

2. Η συγχώνευση του ΙΚΑΡΟΥ στον ΕΣΠΕΡΟ τελείωσε οριστικά

Ανεξάρτητα από την  έκβαση της προσφυγής του ΕΣΠΕΡΟΥ στο ΑΣΕΑΔ, η συγχώνευση, ο ενιαίος δηλαδή ΙΚΑΡΟΣ ΕΣΠΕΡΟΣ, αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ με την προσφυγή του δεν ζητά την αναβίωση μιας τελειωμένης υπόθεσης, όχι μόνο επειδή δεν την θέλει πια, αλλά και επειδή δεν μπορεί.

Η συγχώνευση εξέπνευσε οριστικά με τη δικαστική αποδοχή της αγωγής των «σιδεράδων». Η απολύτως κατευθυνόμενη αυτή ενέργεια το μόνο που κατόρθωσε τελεσίδικα να πετύχει ήταν η ακύρωση της συγχώνευσης. Όλα τα άλλα παραμένουν στον αέρα.

Τον τελευταίο μήνα το esperos.com ασχολήθηκε λεπτομερώς με τον «σιδερά», ακόμα και σε επίπεδο στιχουργικής ελληνικών τραγουδιών. Δεν χρειάζεται να επανέλθουμε, παρά μόνο για να υπενθυμίσουμε ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα του αφεντικού του.

Η δικαστική απόφαση αποδοχής της αγωγής των «σιδεράδων» έχει δημοσιευτεί εδώ. Μέχρι σήμερα δεν είπαμε ένα-δυό λόγια, για τον τρόπο με τον οποίον ο Δημήτρης Αγγελόπουλος αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των αθλητικών σωματείων. Από τις πρώτες μέρες της συγχώνευσης ο Αγγελόπουλος πίεζε για να πάρει στα χέρια του το Βιβλίο Μελών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ. Ο Γενικός Γραμματέας Σάββας Αθανασίου δεν ήταν τόσο αφελής κι έτσι από πολύ νωρίς, πάνω-κάτω από τις μέρες της αγωγής των «σιδεράδων» (5 Αυγούστου 2009), άρχισαν κάποιες κόντρες. Με τα «μπούρου-μπούρου» ο Αθανασίου έγραψε στο βιβλίο μελών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ καμιά διακοσαριά, κυρίως «σιδεράδες», που του υπέδειξε ο ίδιος ο Αγγελόπουλος. Οι σελίδες του Βιβλίου Μελών συμπληρώθηκαν, αλλά ο Αγγελόπουλος επέμενε ότι υπήρχαν κι άλλα μέλη. Ο Αθανασίου καθυστερούσε να αγοράσει και να θεωρήσει νέο βιβλίο μελών. Ο Αγγελόπουλος (έχοντας πια προωθήσει, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) την αγωγή των «σιδεράδων», συνέχιζε να γκρινιάζει. Οι Εσπεριώτες θυσίασαν «εν πλήρει γνώσει» τον Αθανασίου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, για να σώσουν, όπως νόμιζαν τότε, τη συγχώνευση. Νέος Γενικός Γραμματέας ανέλαβε ο Παναγιώτης Σαμόλης. Στο Βιβλίο Μελών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ γράφτηκαν τελικά με την υπόδειξη του Δημήτρη Αγγελόπουλου τριακόσια ένα (301) μέλη προερχόμενα από την ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Ναι, τριακόσια ένα !

Την εποχή πάνω-κάτω που ο Παναγιώτης Σαμόλης, ως νέος Γενικός Γραμματέας, περνούσε στον δεύτερο τόμο (!) του Βιβλίου Μελών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ τους υπόλοιπους υποψήφιους ψηφοφόρους του Αγγελόπουλου, ώστε αυτοί να φτάσουν στο μαγικό αριθμό τριακόσιοι ένας (301), την ίδια πάνω-κάτω εποχή (τέλη Ιανουαρίου 2010) δικαζόταν στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή των «σιδεράδων». Διαβάστε από την απόφαση του δικαστηρίου και κρίνετε μόνοι σας: «Στις 15 Μαϊου και περί ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του εναγόμενου σωματείου συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης, με την παρουσία 40 ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του σωματείου ενώ τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του ήταν 190 επί συνόλου εγγεγραμμένων μελών 242«.

Εσείς έχετε ξανακούσει να υπάρχουν εκατόν πενήντα (150) ταμειακώς εντάξει μέλη σωματείου, που δεν πήγαν στη γενική συνέλευση; Kι αφού δεν πήγαν στη ετήσια συνέλευση, ποιός και πότε τους «τακτοποίησε» οικονομικά; Ωστόσο αυτό είναι πρόβλημα άλλων. Το δικό μας πρόβλημα είναι το εξής:

Διακόσια σαράντα δύο (242) εγγεγραμμένα μέλη είχε τον Μάϊο του 2009 η ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, μαζί με τους ποδοσφαιρικούς της ΑΕΚΤ, που δεν είχαν κανένα λόγο (και κανένα δικαίωμα) να γίνουν μέλη του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ μετά τη συγχώνευση.

– Τριακόσιους ένα (301) έγραψε τον Ιανουάριο του 2010 ο Αγγελόπουλος στο Βιβλίο Μελών του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, για να ελέγξει τη Γενική Συνέλευση.

Αμ δε !

3.  ΓΙΑΤΙ η συγχώνευση του ΙΚΑΡΟΥ στον ΕΣΠΕΡΟ τελείωσε οριστικά ;

Ας αφήσουμε όμως τις μεθοδεύσεις του Αγγελόπουλου επί των Βιβλίων Μελών, που μπορεί να του φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στον ΙΚΑΡΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και στην ΑΕΚΤ, αλλά δεν τον βοήθησαν καθόλου με τους Εσπεριώτες. Ας δώσουμε μια πειστική εξήγηση των λόγων για τους οποίους η συγχώνευση εξέπνευσε οριστικά.

Η 1637/06.05.2010 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την αγωγή των «σιδεράδων», ακύρωσε τη Γενική Συνέλευση της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ της 15ης Μαϊου 2009, ακύρωσε δηλαδή την απόφαση αυτού του συλλόγου για απορρόφηση του δικού του τμήματος μπάσκετ στον ΕΣΠΕΡΟ. Με άλλα λόγια ακύρωσε τη συγχώνευση.

Η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή στην ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στις 13 Μαϊου 2010. Η απόφαση μπορούσε να εφεσιβληθεί εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών, δηλαδή μέχρι τις 13 Ιουνίου 2010. Ωστόσο οι Αγγελόπουλος-Σαραντής απέκρυψαν την απόφαση και άφησαν να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία. Έτσι η απόφαση τελεσιδίκησε.

«Μα καλά», θα ρωτήσει κάποιος, «ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ δεν έχει στη διάθεσή του άλλα ένδικα μέσα;» Η απάντηση είναι ναι, έχει. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ έχει το δικαίωμα να ασκήσει τριτανακοπή κατά της απόφασης αυτής μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη μέρα που έλαβε γνώση της. Και αφού έλαβε γνώση της στις 23 Ιουνίου, μπορεί να ασκήσει  αγωγή τριτανακοπής μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2010.

Τι σημαίνει τριτανακοπή; Με απλά λόγια σημαίνει ότι το δικαστήριο πήρε απόφαση χωρίς να συμμετέχει στην εκδίκαση τρίτος (εν προκειμένω ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ). που ήταν άμεσα θιγόμενος από την υπόθεση. Η υπόθεση λοιπόν πρέπει να εκδικαστεί πάλι, συμπεριλαμβανομένου του «τρίτου» μεταξύ των διαδίκων («σιδεράδων» και Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ).

Τώρα πια που ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ έχει δικό του Διοικητικό Συμβούλιο, ας αποφασίσει αν θα ασκήσει τριτανακοπή. Προθεσμία για την άσκηση τριτανακοπής υπάρχει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Όμως προθεσμία για να προλάβει τα γεγονότα που τρέχουν δεν υπάρχει. Γιατί μέχρι να εκδικαστεί και να βγάλει απόφαση η αγωγή τριτανακοπής του ΕΣΠΕΡΟΥ, ο Αγγελόπουλος θα έχει συστήσει την ΚΑΕ και θα «κουνάει το μαντήλι» από την Α1′ Εθνική, όπως ίσως ακόμη νομίζει.

4. Η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ δεν στοχεύει στην «αναβίωση» της συγχώνευσης

Πολλοί φίλοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο ΕΣΠΕΡΟΣ, προσφεύγοντας στο ΑΣΕΑΔ και ζητώντας την ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης της Ομοσπονδίας, δεν στοχεύει στο να ξαναγίνουν όλα «μέλι-γάλα», δεν στοχεύει δηλαδή στην «αναβίωση» της συγχώνευσης.

Νομικά η συγχώνευση δεν αναβιώνει όσο υπάρχει η δικαστική απόφαση ακύρωσης της σχετικής γενικής συνέλευσης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και όσο δεν υπάρχει τελεσίδικη θετική δικαστική απόφαση επί μελλοντικής αγωγής τριτανακοπής του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, η οποία, ακόμα και αν κατατεθεί αύριο, θα παραγάγει πρωτόδικο αποτέλεσμα περί τον Μάϊο-Ιούνιο του 2011.

Αν γίνει δεκτή η προσφυγή του ΕΣΠΕΡΟΥ στο ΑΣΕΑΔ, ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να ξανατεθεί «επί τάπητος» η συγχώνευση και καλό είναι αυτόν τον τρόπο να τον περιγράψουμε αναλυτικά:

– Ύστερα από θετική για τον ΕΣΠΕΡΟ έκβαση της προσφυγής στο ΑΣΕΑΔ, ας πούμε τον Σεπτέμβριο του 2010, νέα γενική συνέλευση της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ξαναποφασίζει τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως του τμήματος καλαθοσφαίρισης του συλλόγου αυτού στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

– Οι Εσπεριώτες, έχοντας πια «καεί στον χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι» και απαντούν στους συμπολίτες: «Παιδιά, καλή η απόφασή σας. Ωστόσο για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ξαναδράσουν «σιδεράδες», ας περιμένουμε να περάσει η εξάμηνη προθεσμία, στη διάρκεια της οποίας μέλη ή «μέλη» σας έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή κατά της απόφασής σας».

– Ας πούμε λοιπόν ότι στα τέλη Μαρτίου 2011 η εξάμηνη προθεσμία περνά χωρίς αγωγές.

– Από τον Απρίλιο του 2011 και μετά η Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, με σιγουριά πια, μπορεί να αποφασίσει αν θέλει ή όχι νέα συγχώνευση.

Ωστόσο το ερώτημα τότε θα είναι: «Να την κάνει τι τη νέα συγχώνευση;»

Για να βοηθήσουμε στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, θα πρέπει να εξηγήσουμε το περιεχόμενο και τον στόχο της προσφυγής του ΕΣΠΕΡΟΥ στο ΑΣΕΑΔ.

5. ΤΙ ζητά ο ΕΣΠΕΡΟΣ με την προσφυγή του στο ΑΣΕΑΔ ;

Ο ΕΣΠΕΡΟΣ προσφεύγοντας στο ΑΣΕΑΔ δεν ζητά ακύρωση της «ακύρωσης της συγχώνευσης». Το ΑΣΕΑΔ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει την 1637/06.05.2010 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, δηλαδή τη δικαστική απόφαση που ακύρωσε τη συγχώνευση.

Η ακύρωση της συγχώνευσης είναι δεδομένη: ο ΕΣΠΕΡΟΣ είναι Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και ο «ΙΚΑΡΟΣ» είναι Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.

Με την προσφυγή του στο ΑΣΕΑΔ ο ΕΣΠΕΡΟΣ προσβάλλει την 2772/21.06.2010 εκτελεστή διαπιστωτική πράξη της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Προσβάλλει δηλαδή την επιστολή του Γενικού Γραμματέα κ. Τσαγκρώνη, ο οποίος διαπίστωσε:

– Αφ’ ενός ότι «συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ακύρωσης της συγχώνευσης …… με την επαναφορά των πραγμάτων στην προ της συγχώνευσης νομική κατάσταση«.

– Αφ’ ετέρου ότι «η ομάδα της ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ καταλαμβάνει την πρώτη θέση της Α2′ Εθνικής κατηγορίας και η ομάδα του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ εντάσσεται στην κατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ, όπου ανήκε πριν τη συγχώνευση».

Ο ΕΣΠΕΡΟΣ προσβάλλει την παραπάνω εκτελεστή διαπιστωτική πράξη της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ως πάσχουσα τόσο για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.

Δεν υπάρχει λόγος να αναπαραγάγουμε εδώ τα επιχειρήματα του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ. Ωστόσο τα αιτήματά του είναι σαφή:

– Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ αγωνίστηκε την περίοδο 2009-10 στην Α2′ Εθνική και ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ αναδείχθηκε πρωταθλητής. Επομένως ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ πρέπει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Α1′ Εθνικής την περίοδο 2010-11.

– Το τμήμα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ απορροφήθηκε στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και διαλύθηκε με απόφαση της Ομοσπονδίας τον Ιούλιο του 2009. Φυσικά δεν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Α2′ Εθνικής την περίοδο 2009-10. Το τμήμα αυτό «ανασυστάθηκε» με δικαστική απόφαση, που κοινοποιήθηκε στην Ομοσπονδία στις 17 Ιουνίου 2010, δηλαδή μετά το πέρας του πρωταθλήματος.

– Η Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να κατατάξει το δικαστικώς ανασυσταθέν τμήμα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στην κατηγορία που αυτή επιθυμεί: είτε στην Α2′ Εθνική, όπου αυτό αγωνιζόταν πριν τη διάλυσή του, είτε στη Δ’ ΕΣΚΑΝΑ. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει η Ομοσπονδία το δικαίωμα να τοποθετήσει το δικαστικώς ανασυσταθέν τμήμα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στη θέση της ομάδας του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ.

6. ΤΙ πιθανότητες υπάρχουν να ευδοκιμήσει η προσφυγή του ΕΣΠΕΡΟΥ ;

Πολλοί φίλοι ρωτούν: «Άραγε υπάρχουν πιθανότητες να ευδοκιμήσει η προσφυγή του ΕΣΠΕΡΟΥ;»

Η απάντηση είναι «ναι, νομικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες». Ωστόσο στο esperos.com δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρξε εντελώς «τυφλή», αλλά κρυφοκοίταζε κάτω από το μαντήλι. Γνωρίζουμε επίσης αυτό που μας μετέφερε χτες Εσπεριώτης Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας ως πληροφορία από Εσπεριώτη συνομιλητή του Αγγελόπουλου: «Αφού ο Αγγελόπουλος τα έχει βρει με τον Βασιλακόπουλο, άραγε πώς είναι δυνατό να κερδίσει ο ΕΣΠΕΡΟΣ την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ;»

Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα κι αν δεχτούμε την προφανή πραγματικότητα, ότι στη ζωή και ιδιαίτερα στη σημερινή Ελλάδα «τρέχα γύρευε» το δίκιο σου, ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ, κουβαλώντας στην πλάτη 67 χρόνια ιστορίας, την οποία λάμπρυναν διοικητικοί παράγοντες όπως ο Λάζαρος Αντωνιάδης, ο Αιμίλιος Μαυροφίδης, ο Τάκης  Κοντούζογλου, ο Στράτος Αντωνιάδης και δεκάδες άλλοι, καθώς και διεθνείς αθλητές, όπως ο Γιώργος Καροτσιέρης, ο Στέλιος Ψύχος, ο Γιάννης Λάϊος, ο Άρης Κομνηνάκης, ο Λιβέρης Ανδρίτσος, ο Αχιλλέας Δεμέναγας, ο Κώστας Ταμπάκης και τόσοι άλλοι, άραγε τι είδους άλλη δυνατότητα έχει, πέρα από τα να διεκδικήσει ευθαρσώς και διαφανώς τα δικαιώματά του ενωπιον της συντεταγμένης αθλητικής δικαιοσύνης;

7. ΤΙ πρέπει να κάνει ο ΕΣΠΕΡΟΣ μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΑΣΕΑΔ ;

Ορισμένοι Εσπεριώτες πιστεύουν ότι πρέπει να εφησυχάσουμε μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΑΣΕΑΔ. Να περιμένουμε δηλαδή να δούμε την απόφαση και να πράξουμε αναλόγως. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Ευτυχώς για τον ΕΣΠΕΡΟ η προσφυγή του συζητήθηκε στις 15 Ιουλίου, δηλαδή στην τελευταία συνεδρίαση του ΑΣΕΑΔ πριν την καλοκαιρινή διακοπή.

Δυστυχώς το ΑΣΕΑΔ δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν την 1η Σεπτεμβρίου, άρα η απόφασή του δεν θα εκδοθεί πριν τον Σεπτέμβριο του 2010.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 θα είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης ΚΑΕ, ακόμη κι αν έχει δικαιωθεί ο ΕΣΠΕΡΟΣ από το ΑΣΕΑΔ.

Τα νομικά δεδομένα είναι σαφή:

– Η 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης,  με την οποία «έγινε δεκτή η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως του τμήματος καλαθοσφαίρισης του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ», παραμένει ισχυρή και δεν έχει αρθεί με νεώτερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

– Η 2772/21.06.2010 διαπιστωτική πράξη, δηλαδή η προσωπική διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα της Ε.Ο.Κ. κ. Τσαγκρώνη, κατά της οποίας ο ΕΣΠΕΡΟΣ προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ, δεν αναιρεί την παραπάνω 11/15.07.2009 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

– Επίσης η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στις 25/29 Μαϊου 2009, η οποία ενέκρινε τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως στον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ του τμήματος καλαθοσφαίρισης του σωματείου με την επωνυμία Α.Ε. ΙΚΑΡΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 3 της 24731/22.10.99 Υπουργικής Απόφασης, τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2725/1999, καθώς και του άρθρου 1 παρ. 6 του καταστατικού του συλλόγου, εξακολουθεί να ισχύει.

Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση ΚΑΕ μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ, ώστε να είναι έτοιμος να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Α1′ Εθνικής κατηγορίας εφ’ όσον δικαιωθεί με τη σχετική απόφαση.

Η Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ στις 30 Ιουνίου 2010:

– Αποφάσισε με πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη από τα 2/3 των ταμειακώς εντάξει μελών, που απαιτεί ο νόμος, τη σύσταση της ΚΑΕ ΕΣΠΕΡΟΣ στην περίπτωση κατά την οποία ο σύλλογος δικαιωθεί από το ΑΣΕΑΔ.
– Αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση της προβλεπόμενης από το νόμο Προσωρινής Πενταμελούς Επιτροπής για τη σύσταση της ΚΑΕ.

– Στην Πενταμελή αυτή Επιτροπή εξέλεξε τους κκ. Απτόσογλου, Κοντογιάννη, Μιχαλά, Φουστάνο και Δεμέναγα.

Φίλοι της Προσωρινής Πενταμελούς Επιτροπής, προχωρήστε άμεσα στις ενέργειες για τη σύσταση της ΚΑΕ ! Ο ΕΣΠΕΡΟΣ θα είναι απολύτως αδικαιολόγητος αν σε δυό περίπου μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2010, έχει δικαιωθεί από το ΑΣΕΑΔ, αλλά δεν προλαβαίνει πια να ασκήσει το δικαίωμά του. Στην ανάγκη παρακινηθείτε από την παρακάτω δήλωση του «Προέδρου» Γιώργου Σαραντή, την οποία έχουμε ήδη δημοσιεύσει:

«Εγκλωβίσατε και τίμια παιδιά, όπως ο Απτόσογλου, ο Κοντογιάννης, ο Φουστάνος, ο Δεμέναγας, ο Μιχαλάς, οι οποίοι αν έχουν αποδεχθεί την θέση τους στην πενταμελή επιτροπή ίδρυσης της ΚΑΕ, ίσως δεν γνωρίζουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα, στο οποίο τους οδηγεί η συμμετοχή τους, θεωρώντας ότι αυτοί θα είναι και οι άμεσα υπεύθυνοι του ό,τι μέλλει συμβεί νομικά».

Δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε. Ακόμα κι ο Σαραντής όχι μόνο κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αλλά τολμά να σας απειλεί κιόλας !

8. Αναδημοσίευση από το ageofbasketball.blogspot.com

Ανακοινώσεις, απαντήσεις, κατηγορίες, ειρωνείες, υπόνοιες για στημένα παιχνίδια, κατηγορίες για «δόλια εξαπάτηση», για «ντροπή στην ιστορία του αθλητισμού» πολιτικοί μπλεγμένοι, Ομοσπονδία μπλεγμένη, δικαιοσύνη μπλεγμένη, δύο ομάδες χωρισμένες, διοικητικοί παράγοντες που αλληλοκατηγορούνται. Κάπως έτσι τελειώνει η ιστορία της συγχώνευσης του ΙΚΑΡΟΥ στον ΕΣΠΕΡΟ και της δημιουργίας του σωματείου ΙΚΑΡΟΣ ΕΣΠΕΡΟΣ που έλαβε μέρος τη σεζόν που τελείωσε στην Α2.

Ο ΙΚΑΡΟΣ ΕΣΠΕΡΟΣ κατάφερε μέσα από τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Α2 να κερδίσει την άνοδό του στην Α1, όμως στο νέο πρωτάθλημα, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει… η μισή ομάδα, αφού πλέον η Ομοσπονδία επικύρωσε απόφαση δικαστηρίου και χώρισε τα δύο σωματεία, στέλνοντας τον  ΙΚΑΡΟ στην Α1 και τον  ΕΣΠΕΡΟ στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ.

Το όποιο όραμα υπήρχε από μια ομάδα γειτονιάς (αυτό δεν αποτελεί μομφή στην ιστορία της, μιλάει για το μέγεθός της μόνο) για άνοδο στην Α1, συνένωση και επιβίωση σε αυτή, χάθηκε κάπου ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς για απατεώνες και ντροπές του αθλήματος. Άλλη μία ιστορία που ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο επίπεδό του. Άλλη μια ιστορία που μολύνει, ντροπιάζει, υποβαθμίζει, μειώνει και πληγώνει το ελληνικό μπάσκετ.

Οι άνθρωποι του  ΙΚΑΡΟΥ σε ανακοίνωσή τους έγραψαν προς εκείνους του  ΕΣΠΕΡΟΥ: «Κύριοι, γελάει όλη η Ελλάδα μαζί σας». Δυστυχώς, θα συμφωνήσω, αλλά θα χρησιμοποιήσω τον εν λόγω χαρακτηρισμό για τους ανθρώπους και των δύο ομάδων. Και η μπασκετική Ελλάδα δεν γελάει μόνο, κλαίει κιόλας.

Μετά από την προσφυγή στο δικαστήριο κάποιων μελών του ΙΚΑΡΟΥ, που μετά τη συγχώνευση έγιναν αυτομάτως και μέλη του ΕΣΠΕΡΟΥ, πέρσι τον Αύγουστο (2 μήνες μετά τη συγχώνευση), άρχισε η δικαστική διαμάχη για την ανατροπή της συγχώνευσης. Οι άνθρωποι του ΙΚΑΡΟΥ, που είχαν εν τω μεταξύ αναλάβει τα υψηλότερα πόστα στη νέα ομάδα, γνώριζαν τι γινόταν (η προσφυγή ζητούσε την κατάργηση της συγχώνευσης επειδή ορισμένα μέλη μη ταμειακώς τακτοποιημένα είχαν επηρεάσει τις αποφάσεις), αφού στη δίκη ήταν αντίδικοι αυτοί με τους προσφεύγοντες στο δικαστήριο.

Οι άνθρωποι του ΕΣΠΕΡΟΥ επιμένουν ότι η όλη υπόθεση ήταν στημένη επειδή ο πρόεδρος του Ικάρου, κ. Αγγελόπουλος, δεν ήθελε πια τη συγχώνευση. Για το λόγο αυτό και λένε ότι δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ η υπόθεση σε κάποιο από τα συμβούλια της ομάδας, ούτε έγινε έφεση από τη διοίκηση της συγχωνευμένης ομάδας (που στην ουσία ήταν η διοίκηση του ΙΚΑΡΟΥ) κατά της απόφασης, με αποτέλεσμα αυτή να τελεσιδικήσει (αν είχε γίνει έφεση το θέμα θα τραβούσε περίπου 2 χρόνια ακόμα), να κοινοποιηθεί «μυστικά» στην ΕΟΚ κι εκείνη να ενημερώσει την ΕΣΚΑΝΑ ότι… έχει νέα ομάδα, τον ΕΣΠΕΡΟ, αφού ακύρωνε τη συγχώνευση των δύο ομάδων. Οι άνθρωποι του ΕΣΠΕΡΟΥ αναφέρουν ότι κανείς δεν τους είπε τίποτα για την υπόθεση ούτε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΟΚ, όταν δηλαδή είχε ήδη τελεσιδικήσει. Κατηγορούν τη διοίκηση της συγχωνευμένης ομάδας (του ΙΚΑΡΟΥ δηλαδή) ότι το απέκρυψε ώστε να πετύχει παράνομα την ακύρωση της συγχώνευσης και να τους «ξεφορτωθεί» εύκολα. Επίσης, κατηγορούν τον γ.γ. της Ομοσπονδίας, κ. Τσαγκρώνη, για υπέρβαση καθηκόντων, αφού το έγγραφο της ακύρωσης έχει μόνο τη δική του υπογραφή και όχι του προέδρου, ενώ το κείμενό του, υποστηρίζουν, αποτελεί προσωπική εκτίμηση και όχι νόμιμη απόφαση. Για τους λόγους αυτούς κατέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ, και η υπόθεση θα εκδικαστεί την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Οι άνθρωποι του ΙΚΑΡΟΥ λένε ότι ο πρόεδρος της ομάδας έβαλε όλα τα λεφτά της σεζόν της ανόδου, ότι πρότεινε τη διάλυση της συγχώνευσης και την επανίδρυση νέου σωματείου (με συμμετοχή και των δύο) ώστε να γλιτώσει το νέο σωματείο από τα χρέη του παρελθόντος του ΕΣΠΕΡΟΥ και ότι αυτό δεν έγινε δεκτό από κανένα μέλος του συμβουλίου (ούτε εκείνων του ΕΣΠΕΡΟΥ). Έτσι, ο ΙΚΑΡΟΣ θέλει να συνεχίσει μόνος του γιατί η συγχώνευση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού τα χρέη του ΕΣΠΕΡΟΥ θα στοιχειώσουν την ομάδα στο μέλλον. Επίσης, ο πρόεδρος ήθελε νέα συζήτηση για το σήμα και την ιστορία της ομάδας, αφού δεν ήθελε η ιστορία του ΙΚΑΡΟΥ να συγχωνευτεί και να απορροφηθεί από εκείνη του ΕΣΠΕΡΟΥ (αντίστοιχο πρόβλημα είχαν και οι άνθρωποι του ΕΣΠΕΡΟΥ που έλεγαν ότι οι «άλλοι» οικειοποιούνταν την ιστορία τους που δεν τους ανήκε). Ακόμη, οι άνθρωποι του ΙΚΑΡΟΥ κατηγορούν τον ΕΣΠΕΡΟ ότι προσπαθεί να πάρει τη συμμετοχή σε μια κατηγορία που δεν του αξίζει μέσα από τη δικαστική οδό και ότι είναι «ματαιόδοξοι» καθώς ούτε στο ελάχιστο δεν δικαιούνται την άνοδο στην Α1, άνοδο την οποία «πλήρωσε» οικονομικά μόνο ο πρόεδρος του ΙΚΑΡΟΥ.

Οι του ΙΚΑΡΟΥ λένε ότι η ακύρωση της συγχώνευσης ήταν αναγκαία κίνηση αφού κανείς δεν έκανε πίσω δεχόμενος οικονομικούς ή άλλους συμβιβασμούς και θυσίες, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία, ενώ η πλευρά του ΕΣΠΕΡΟΥ λέει ότι τους έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων, «μαγειρεύοντας» την ακύρωση για 11 μήνες χωρίς να γνωστοποιήσουν τίποτα, ως όφειλαν, στο συμβούλιο της ομάδας και ότι οι τρεις ενάγοντες (που ζήτησαν την ακύρωση) ήταν κατευθυνόμενοι άνθρωποι του προέδρου του ΙΚΑΡΟΥ, τους οποίους γνώριζε προσωπικά και του έκαναν εκδούλευση.

Μέσα σε όλα αυτά οι άνθρωποι του ΕΣΠΕΡΟΥ υπονοούν ότι το παιχνίδι της 29ης αγωνιστικής ανάμεσα στον  ΙΚΑΡΟ ΕΣΠΕΡΟ και το ΠΕΡΑΜΑ ήταν στημένο, ή όπως λένε «κάποιοι διέσυραν τον  ΙΚΑΡΟ ΕΣΠΕΡΟ» σε ματς που η ομάδα έχασε με «κάτω τα χέρια», εννοώντας ως «κάποιους» τη διοίκηση του ΙΚΑΡΟΥ. Αυτά γράφτηκαν σε άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΕΡΟΥ, το οποίο ο πρόεδρος του ΙΙΚΑΡΟΥ ΕΣΠΕΡΟΥ κ. Αγγελόπουλος, και το δ.σ. καταδικάζουν στη συνέχεια ως απαράδεκτο επειδή υπονοεί «ηθελημένη» ήττα. Επίσης, αναφέρεται ότι η διοίκηση της ομάδας, παρά την καταδίκη τιμωρεί τους παίκτες με πρόστιμο για μειωμένη απόδοση. Ο  ΙΚΑΡΟΣ ΕΣΠΕΡΟΣ χάνει και την τελευταία αγωνιστική στην έδρα του από τον ΑΜΥΝΤΑ και οι Εσπεριώτες αναφέρουν ότι ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας (που προσκλήθηκε στο ματς για να βραβευτεί από τον κ. Αγγελόπουλο) είναι «έξω φρενών» επειδή «έγιναν βραβεύσεις σε αγώνα που χάθηκε με περίεργο τουλάχιστον τρόπο».

Η υπόθεση ζέχνει από όποιο σημείο κι αν την πιάσεις, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο στο ελληνικό μπάσκετ. Κανείς δεν έπεσε από τη θέση του, κανείς δεν έχασε τον ύπνο του, λίγο-πολύ αυτά θεωρούνται φυσιολογικά στον ελληνικό αθλητισμό, του οποίου η αξιοπιστία απλά δεν υπάρχει πλέον.

Όποια πλευρά και αν έχει δίκιο (δεν θα το κρίνω εγώ αυτό), το θέμα είναι ότι το ελληνικό μπάσκετ πάλι πλήρωσε τα κοντόφθαλμα κίνητρα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι το αγαπούν, αλλά στην ουσία το πληγώνουν και το κατατρέχουν. Όποια ομάδα από τις δύο είναι τελικά ή με όποια μορφή παρουσιαστεί η νεοφώτιστη ομάδα που θα παίξει του χρόνου στην Α1, όποιον κι αν δικαιώσει το ΑΣΕΑΔ, έχει ήδη κηλιδωθεί η παρουσία της στο πρωτάθλημα, πριν καν αυτό αρχίσει.

Θεματικές ενότητες: , ,

Απαντήστε