60 χρόνια ΕΣΠΕΡΟΣ: Χαιρετίζουν την έκδοση του Βιβλίου – Λευκώματος

  Αποσπάσματα από το βιβλίο – λεύκωμα του συλλόγου

“1943 – 2003: Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ:
60 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ”

256 σελίδες, 500 φωτογραφίες.

Όλα τα αποτελέσματα των αγώνων και οι βαθμολογίες του ΕΣΠΕΡΟΥ, του Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ και των ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ στο ποδόσφαιρο, το βόλλεϋ ανδρών, το βόλλεϋ γυναικών, το μπάσκετ γυναικών και το μπάσκετ ανδρών.

 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ
Δήμαρχος Καλλιθέας,
Επίτιμος Πρόεδρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ:

«Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα πως η Καλλιθέα είναι μια πόλη της εργατικότητας, της ακατάπαυστης προσπάθειας, της δημιουργικότητας και της ευγενούς άμιλλας. Αν αναζητήσουμε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες αναπτύσσουν στο άτομο αυτά τα χαρακτηριστικά, θα καταλήξουμε εύκολα στον Αθλητισμό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο ο Δήμος Καλλιθέας στηρίζει και προωθεί τον Αθλητισμό στην πόλη μας. Θέλουμε μια κοινωνία δυναμική, δραστήρια και ανθρωποκεντρική. Ο αθλητισμός, εκτός από την προαγωγή της υγείας του αθλούμενου, προάγει και την κοινωνική συνοχή!

Όσοι ασχολούνται με τον Αθλητισμό γνωρίζουν πως η Καλλιθέα έχει αναδείξει μια ατέλειωτη σειρά γνωστών και καταξιωμένων αθλητών με Εθνικές, Παγκόσμιες, αλλά και Ολυμπιακές διακρίσεις. Χωρίς αμφιβολία, καθοριστικός φορέας για τα αθλητικά τεκταινόμενα στην Καλλιθέα είναι ο ΕΣΠΕΡΟΣ.

Φέτος, ο ΕΣΠΕΡΟΣ κλείνει 60 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας. Από το ξεκίνημά του, τον Ιούνιο του 1943 και μέχρι σήμερα αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για ένα πλήθος από διαφορετικές δραστηριότητες, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μιας τοπικής κοινωνίας στο χώρο της άθλησης.

Ο Δήμος Καλλιθέας θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του ΕΣΠΕΡΟΥ και των άλλων σωματείων της πόλης, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την επιτέλεση του τόσο σημαντικού έργου τους.

Χαιρετίζουμε την έκδοση αυτού του βιβλίου και ευχόμαστε στον 60χρονο ΕΣΠΕΡΟ μακροημέρευση, επιτυχίες και συνεχή νεανική φρεσκάδα στο πολύτιμο κοινωνικό του έργο».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΡΙΑΔΗΣ
Αντιδήμαρχος,
Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλλιθέας:

«Χαιρετίζω την έκδοση του λευκώματος με την ιστορία του ΕΣΠΕΡΟΥ, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής και δράσης του συλλόγου. Μια διαδρομή που υπηρέτησε με συνέπεια τις αθλητικές αξίες της συμμετοχής, της ευγενούς άμιλλας και των τιμητικών διακρίσεων.

Συγχαίρω τα μέλη της διοίκησης για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν αυτό το λεύκωμα, μέσα από τις σελίδες του οποίου ξετυλίγεται η ιστορία του συλλόγου, που ιδρύθηκε σε χαλεπούς καιρούς, αλλά παρ’ όλες τις μακροχρόνιες αντιξοότητες εξακολουθεί να δίνει το παρόν και να βάζει τη δική του σφραγίδα στα αθλητικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας της Καλλιθέας.

Εύχομαι δύναμη και επιτυχίες στη συνέχεια της αδιάκοπης προσπάθειάς σας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΤΟΣ
Πρόεδρος Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.,
Μέλος Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ:

Ενάρετη
Συσπείρωση
Παίδων
Ειλικρίνεια
Ρεαλισμός
Οράματα
Συνύπαρξη

“Αυτά υπηρέτησαν οι προηγούμενες διοικήσεις και επεδίωξαν να υπερασπιστούν τα Διοικητικά Συμβούλια στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα που είχα ενεργό συμμετοχή.

Τον σύλλογό μας δεν τον προσπερνούσαν τα αθλητικά πράγματα της χώρας, τα οδηγούσε, γιατί ήταν ο Φάρος της Καλλιθεάτικης Νεολαίας και όχι μόνον.

Εύχομαι αυτή η πορεία των 60 χρόνων να συνεχιστεί, συγκεντρώνοντας ακόμα περισσότερα παιδιά και γονείς στους αθλητικούς χώρους. Και τα δικά μου παιδιά με έφεραν στον σύλλογο: ο Κωνσταντίνος, η Μαρία, ο Νίκος, και νοιώθω πολύ περήφανος γι’ αυτό».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΣ
Γενικός Γραμματέας
Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλλιθέας:

«Η ιδέα του εορτασμού των 60 χρόνων του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ σε συνδυασμό με την έκδοση ενός τέτοιου ιστορικού λευκώματος αποδεικνύει και εμπράκτως τον σεβασμό που αισθάνονται τα σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απέναντι στην πολύχρονη προσφορά όλων εκείνων, που βοήθησαν να γραφεί η ιστορική πορεία του συλλόγου.

Παράλληλα η έκδοση αυτή προσφέρει σε όλους εμάς, που ασχολούμαστε σήμερα με τον αθλητισμό, μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς μας φέρνει σε αμεσότητα, τόσο με την ιστορία όσο και με όλες εκείνες τις στιγμές των σημαντικών επιτυχιών του ΕΣΠΕΡΟΥ.

Με την ευχή όπως η πορεία που θα συνεχίσει να διαγράφει ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ παραμείνει το ίδιο σημαντική, όπως και η εξηντάχρονη ιστορική του διαδρομή, χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή την έκδοση του ιστορικού αυτού ντοκουμέντου».

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΕΥΡΗΣ
Πρόεδρος ΠΑΕ Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ:

«Ο ΕΣΠΕΡΟΣ είναι κυψέλη αθλητισμού για την πόλη της Καλλιθέας. Μέχρι το 1966 οι ποδοσφαιρικές δυνάμεις ήσαν διάσπαρτες. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ από το 1943 μέχρι το 1966 διατηρούσε πολύ καλό τμήμα ποδοσφαίρου, με μεγάλες διακρίσεις. Μετά τη συγχώνευση επικέντρωσε το ενδιαφέρον στα τμήματα μπάσκετ και βόλλεϋ. Σήμερα δεκάδες παιδιών αξιοποιούν τον χρόνο τους στα τοπικά πρωταθλήματα.

Η προσφορά του ΕΣΠΕΡΟΥ στην κοινωνία της Καλλιθέας είναι ανυπολόγιστη. Εκατοντάδες παιδιά επί σειρά ετών βρήκαν διέξοδο στον Αθλητισμό μέσω του ιστορικού συλλόγου, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους. Έμαθαν να συνεργάζονται, να θέτουν στόχους και να τους υλοποιούν. Να απέχουν από νοσηρά κοινωνικά φαινόμενα, που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι νέοι της Καλλιθέας δεν αναζητούν αλλού ευκαιρίες για άθληση. Παραμένουν στην πόλη τους και η αθρόα συμμετοχή τους στα αθλητικά τμήματα του ΕΣΠΕΡΟΥ αναγκάζει τους τοπικούς άρχοντες να δραστηριοποιηθούν, για την ανέγερση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, παράγοντας τον αθλητισμό στην Καλλιθέα. Αυτό εξάλλου δείχνουν και οι διακρίσεις των τοπικών ομάδων σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, που γεμίζουν υπερηφάνεια όλους τους Καλλιθεάτες».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ
Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ:

«Εξήντα χρόνια ΕΣΠΕΡΟΣ, ο αρχαιότερος και ενδοξότερος σύλλογος της πόλης μας. Στο ποδόσφαιρο πρώτος πέρασε το κατώφλι της Α’ Εθνικής, τότε Α’ κατηγορίας Αθηνών. Στο μπάσκετ πρώτος σύλλογος του Δήμου μας που πάτησε τα σαλόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Το κοινωνικό του πρόσωπό τεράστιο. Χιλιάδες παιδιά ανδρώθηκαν στην αγκαλιά του.

Να θυμηθώ τους Προέδρους που άφησαν εποχή, κυρίως με το ήθος τους: Αντωνιάδης Λάζαρος, Χιουρέας Τάκης, Κοντούζογλου Τάκης, Αντωνιάδης Στράτος, Τρίτας Ανδρέας. Θέλω να πιστεύω, ότι στη μικρή αθλητική προσφορά μου στον τόπο μας έχω ακολουθήσει τα βήματά τους.

Είμαι βέβαιος, ότι η παρακαταθήκη που άφησαν αυτοί οι παράγοντες θα δώσει το κουράγιο στους νέους, να οδηγήσουν τον ΕΣΠΕΡΟ στη θέση που του ανήκει. Να τα χιλιάσετε».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑΣ
Μέλος Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ από το 1953:

«Μια συντροφιά γειτόνων και φίλων της συνοικίας Χαροκόπου, με μεράκι και αγάπη για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, ίδρυσαν τον Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ σαν μια διέξοδο συνοχής και συσπείρωσης, μέσα στις τραγικές κατοχικές συνθήκες του 1943.

Ο ΕΣΠΕΡΟΣ γρήγορα αναπτύχθηκε με υψηλούς στόχους δραστηριότητας, τόσο στον αθλητικό τομέα, όσο και στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Έτσι η έκδοση αυτού του λευκώματος από τον ΕΣΠΕΡΟ μας δίνει μέσα από τις σελίδες του την 60χρονη αγωνιστική πορεία του συλλόγου μέσα στα γήπεδα, σαν ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ, με εικόνες και λεπτομερειακές αναφορές σε αγώνες και αθλητές που έλαβαν μέρος.

Το «Λεύκωμα» είναι ένα βιβλίο που ενδιαφέρει όχι μόνο κάθε «Εσπεριώτη» και φίλαθλο, αλλά και κάθε Καλλιθεάτη που αγαπάει τον τόπο του».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΤΑΣ
Πρόεδρος Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ 1996–2000
Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ 1969 – 2000:

«Το 1969, στο τελικό αγώνα μπάσκετ παμπαίδων Σπόρτιγκ –ΕΣΠΕΡΟΣ, γνώρισα τον αείμνηστο Τάκη Κοντούζογλου, πρόεδρο του συλλόγου, από τον οποίο πείσθηκα να συμμετάσχω στο Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου υπήρξα μέλος συνεχώς μέχρι τον Ιούνιο του 2000 σε διάφορες θέσεις, με εξαίρεση τη διετία 1990 – 92, όντας αρχικά ο μικρότερος σε ηλικία και γνώσεις και τελευταία ο μεγαλύτερος. 31 χρόνια από τα 60 του ΕΣΠΕΡΟΥ στην υπηρεσία του συλλόγου, συνεργάστηκα με παράγοντες, προπονητές και αθλητές για το καλό του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του ΕΣΠΕΡΟΥ, με διάθεση, ενδιαφέρον και ανιδιοτέλεια. Οι ωραίες αυτές εποχές πέρασαν. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός άλλαξε.

Εύχομαι στους σημερινούς διοικούντες τον ΕΣΠΕΡΟ, που βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία και διαθέτουν γνώσεις επιστημονικές και θεωρητικές, χωρίς να τους λείπει και η εμπειρία, να φροντίσουν με επικεφαλής τον πρόεδρο για τη σταδιακή επάνοδο του συλλόγου ψηλά, όπως ταιριάζει με το λαμπρό παρελθόν του.

Στην προσπάθεια αυτή μπορούν να βοηθήσουν πολύ οι γονείς-κηδεμόνες των αθλητών, κυρίως των τμημάτων αρχαρίων. Το πιστεύω και το εύχομαι ολόψυχα εκ βάθους καρδίας».

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΝΟΣ
Αντιπρόεδρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ:

«Συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΠΕΡΟΥ. Όλοι εμείς που πρωτογνωρίσαμε τη χαρά της άθλησης και της συμμετοχής στην ομαδική προσπάθεια μέσα από τα τμήματα υποδομής του, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο ο ΕΣΠΕΡΟΣ υπηρέτησε τις νεανικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Έχουμε πάντοτε τον ΕΣΠΕΡΟ στην καρδιά μας, ακόμη και στις περιόδους που βρεθήκαμε μακριά, για σπουδές ή δουλειά.

Η διοίκηση του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για το άπλωμα των δραστηριοτήτων του συλλόγου τόσο σε πλάτος, με την καλλιέργεια πολλών αθλημάτων, όσο και σε βάθος, με προσοχή σε όλα τα τμήματα και ομάδες ηλικιών, από τα φυτώρια του συλλόγου μέχρι τις πρώτες ομάδες, που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών. Μοναδικός τρόπος ώστε να καταστεί εφικτή αυτή η πρωταγωνιστική δραστηριότητα είναι η αποκεντρωμένη λειτουργία και η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας καθενός από τα αθλητικά τμήματα.

Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και Προέδρου της Επιτροπής Μπάσκετ διαβεβαιώνω, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίζεται μακροχρονίως η πρόοδος του αγαπημένου μας συλλόγου. Χαιρετίζω την έκδοση του βιβλίου αυτού, που φωτίζει τις λεπτομέρειες μιας εξηντάχρονης ιστορίας και μας παρέχει τη δυνατότητα να διδασκόμαστε από τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη του παρελθόντος».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΙΚΕΛΛΗΣ
Αντιπρόεδρος του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ:

«Λίγοι αθλητικοί σύλλογοι στην Ελλάδα μπορούν να επιδείξουν διαρκή δραστηριότητα αντίστοιχη με αυτήν του Π.Ο.Κ.ΕΣΠΕΡΟΣ. Σε μια διαδρομή έξι δεκαετιών ο σύλλογος συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλλεϋ ανδρών. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ σταδιοδρόμησε επίσης με επιτυχία στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ γυναικών, μέχρι τη στιγμή της συνένωσης των δυνάμεών του με άλλες τοπικές δυνάμεις της Καλλιθέας, για την ίδρυση νέων συλλόγων, που σήμερα πρωταγωνιστούν.

Η τρέχουσα περίοδος είναι σημαντική για τον ΕΣΠΕΡΟ. Οι ομάδες όλων των αθλητικών του τμημάτων αγωνίζονται σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών. Η επιθυμία για γρήγορη επάνοδο της ομάδας μπάσκετ στις κορυφαίες κατηγορίες, ύστερα από την προσωρινή και δικαιολογημένη από τα γεγονότα που μεσολάβησαν σχετική παρακμή της, δεν μας αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο μας, που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των αθλητικών τμημάτων, με έμφαση στην καλλιέργεια των τμημάτων υποδομής και στην παροχή δυνατοτήτων άθλησης στη νεολαία της Καλλιθέας. Η προσπάθεια αυτή όχι μόνο δεν βρίσκεται σε αντίθεση με την επιδίωξη πρωταθλητισμού, αλλά αποτελεί προϋπόθεσή της. Οι καλύτερες σελίδες της ιστορίας του ΕΣΠΕΡΟΥ, σε καθένα από τα αθλήματα που καλλιέργησε ή καλλιεργεί, γράφηκαν από αθλητές προερχόμενους από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Από τη θέση του Αντιπροέδρου του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ και Προέδρου της Επιτροπής Βόλλεϋ χαιρετίζω την έκδοση αυτού του βιβλίου, στις σελίδες του οποίου αποτυπώθηκαν με στοργή και αγάπη οι προσπάθειες των αθλητών, προπονητών, φίλων και διοικούντων, επί εξήντα συνεχή χρόνια».