Πριν από 65 χρόνια: Ηλεκτρική (Εθνική Ελλάδος) 5-1 Ελβιέλα (Έσπερος)

Μία θεματική φάσις από τον χθεσινόν αγώνα διά το πρωτάθλημα των εργαζομένων. Ο Μπέμπης της Ηλεκτρικής και ο Μάντικας της Ελβιέλα μονομαχούν διά την κατάκτησιν της μπάλλας, την οποίαν όμως τελικώς κερδίζει ο γκολκήπερ της Ελβιέλα Παρασκευάς, που έκανε πλονζόν αυτοθυσίας στα πόδια των επερχομένων.

Σήμερα θα γυρίσουμε 65 χρόνια πίσω. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Αθλητική Ηχώ” στις 7 Οκτωβρίου 1955 διαβάζουμε ότι για το εργοστασιακό πρωτάθλημα η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ), η μετέπειτα ΔΕΗ, αντιμετώπισε στο τότε γήπεδο του Ηλυσιακού (εκεί ‘που είναι τώρα οι φοιτητικές εστίες, Ούλοφ Πάλμε και Ταξίλου) την Ελβιέλα (Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού).

Η πρόσληψη στην Ηλεκτρική Εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη “αβάντα” που μπορούσαν να κάνουν τότε οι μεγάλες ομάδες του Κέντρου στους ερασιτέχνες ακόμη ποδοσφαιριστές τους. Διαβάστε τη σύνθεση της ΗΕΑΠ: Παπαμιχαήλ, Χρόνης, Ρωσσίδης (ΟΛΥ), Μπέμπης (ΟΛΥ), Σούλης (ΟΛΥ), Κοτρίδης (ΟΛΥ), Δαρίβας (ΟΛΥ), Ξένος, Καμάρας (ΑΠΟΛ), Κανάκης (ΑΕΚ), Πανἀκης (ΠΑΟ). Όπως γράφει και ο συντάκτης, “Η ομάδα της ΗΕΑΠ, με ολίγας συμπληρώσεις, αποτελεί το εθνικόν μας συγκρότημα”.

Η ΕΛΒΙΕΛΑ από την άλλη πλευρά ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία κατασκευής αθλητικών υποδημάτων. Τα γραφεία και το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκονταν στην Καλλιθέα και κάλυπταν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο Καλυψούς-Αμαζόνων (τώρα Γρυπάρη)-Αριστογείτονος-Εσπερίδων, στη βόρεια άκρη του δήμου, κοντά στο μετέπειτα δημοτικό στάδιο (Νταμάρια). Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Αιμίλιος Μαυροφίδης, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 ήταν και γενικός αρχηγός του ΕΣΠΕΡΟΥ στο ποδόσφαιρο. Όλος ο ποδοσφαιρικός Έσπερος στην ΕΛΒΙΕΛΑ εργαζόταν, όπως γράφει και ο συντάκτης του δημοσιεύματος: “Οι αποτελούντες την ηττηθείσα παίκτες του Εσπέρου…”. 

Η ΕΛΒΙΕΛΑ παρατάχθηκε με την εξης σύνθεση: Παρασκευάς (ΕΣΠ), Τομπάτσης (ΕΣΠ), Τσόλας, Χαμπέρης (ΕΣΠ), Μάντικας (ΕΣΠ), Κονδύλης (ΕΣΠ), Κεμαντζόγλου, Τσιτούρας (ΕΣΠ), Χριστοφόρου (ΕΣΠ), Ελευθερίου (ΕΣΠ), Καρακατσάνης (ΕΣΠ).

Η ΕΛΒΙΕΛΑ προηγήθηκε στο σκορ και κράτησε το 1-1 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο όμως ημίχρονο “οι διεθνείς εκυριάρχησαν”, όπως γράφει και το δημοσίευμα. Το τελικό σκορ ήταν 5-1. Για την ΗΕΑΠ σκόραραν οι Πανάκης, Ξένος, Καμάρας, Δαρίβας και Κοτρίδης και για την ΕΛΒΙΕΛΑ ο Χριστοφόρου.

«Αθλητική Ηχώ», Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1955

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *