Μπάσκετ ανδρών: Συζήτηση με τον Γιάννη Μοσχόπουλο

Πρωτοχρονιάτικο δώρο αποδείχθηκε τελικά για τον ΕΣΠΕΡΟ η αναγκαστική αλλαγή προπονητή μέσα στις γιορτές, ύστερα από την πρωτοφανή για τα δεδομένα της κατηγορίας αποχώρηση του μέχρι τότε προπονητή, προκειμένου να «πιάσει δουλειά αλλού» και μάλιστα σε ομάδα που αγωνιζόταν στην ίδια κατηγορία και στον ίδιο όμιλο με τον ΕΣΠΕΡΟ!

Έτσι στη μέτρια πορεία του πρώτου γύρου (4 νίκες – 7 ήττες) προστέθηκε πορεία πρωταθλητισμού στον δεύτερο (8 νίκες – 3 ήττες) και ο ΕΣΠΕΡΟΣ τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας, αποφεύγοντας όχι μόνο τον απευθείας υποβιβασμό, που πρόβαλλε πολύ πιθανός μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΝΚ την 7η αγωνιστική, όταν ο ΕΣΠΕΡΟΣ, με 1 νίκη – 6 ήττες βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, αλλά αποφεύγοντας ακόμη και τους play-out αγώνες.

Μεγάλο μερίδιο της «μεταμόρφωσης» αυτής του ΕΣΠΕΡΟΥ μέσα στο 2023 ανήκει στον Μάη Κωνσταντινίδη, που ανέλαβε την καθοδήγηση της ομάδας μπάσκετ ανδρών ύστερα από την αποχώρηση του μέχρι τότε προπονητή.

Αφανής όμως ήρωας της φετινής προσπάθειας υπήρξε ο Γιάννης Μοσχόπουλος, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της διοικητικής υποστήριξης της ομάδας μπάσκετ ανδρών.

– Γιάννη, συγχαρητήρια για την επιτυχημένη τελικά φετινή πορεία, ύστερα από το εντυπωσιακό ντεμαράζ των 7 συνεχόμενων νικών στον δεύτερο γύρο.

– Ευχαριστώ. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους παίκτες και τον προπονητή.

– Και τώρα τι κάνουμε;

– Η ερχόμενη περίοδος 2023-24 θα είναι εξίσου δύσκολη, επειδή θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση που ξεκίνησε φέτος.

– Δηλαδή;

– Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους (αντί για τους φετινούς τέσσερις) και με την ολοκλήρωσή του θα έχουν απομείνει στην κατηγορία 28 ομάδες για τη Β’ Εθνική των δύο ομίλων 14 ομάδων της περιόδου 2024-25.

– Πώς θα χωριστούν οι όμιλοι;

– Σύμφωνα με τη φετινή Ειδική Προκήρυξη, η Β’ Εθνική της περιόδου 2023-24 θα αποτελείται από 38 σωματεία τοποθετημένα σε τρεις (3) ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει λογικά ομίλους των 13, 13 και 12 ομάδων αντίστοιχα.

– Πώς ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση;

– Είπαμε ότι τα 38 σωματεία Β’ Εθνικής της περιόδου 2023-24 θα γίνουν 28 την επόμενη χρονιά. Επομένως, αν ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβαστούν από τη Β’ Εθνική στην Α2’ είναι ίσος με τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από την Α2’ στη Β’ Εθνική, τότε η μετάβαση από τις 38 ομάδες στις 28 σημαίνει ότι θα υποβιβαστούν από τη Β’ Εθνική 10 ομάδες περισσότερες από εκείνες που θα προβιβαστούν από τη Γ’ στη Β’ Εθνική.

– Ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο;

– Επειδή η Γ’ Εθνική περιόδου 2023-24 θα διεξαχθεί σε πέντε ομίλους (δηλαδή έναν όμιλο λιγότερο από τους φετινούς έξι), φαίνεται ότι θα προβιβαστούν 5 ομάδες στη Β’ Εθνική. Αυτό σημαίνει ότι από τη Β’ Εθνική των τριών ομίλων της περιόδου 2023-24 θα υποβιβαστούν 15 ομάδες.

– Δηλαδή 5 ομάδες από κάθε όμιλο;

– Ναι, δηλαδή περισσότερες από φέτος που υποβιβάζονται 4 ομάδες από κάθε όμιλο.

– Πώς θα συγκροτηθούν οι τρεις όμιλοι Β’ Εθνικής της περιόδου 2023-24;

– Είπαμε ότι τα 38 σωματεία θα τοποθετηθούν σε τρεις (3) ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Επειδή από τις 21 φέτος ομάδες των δύο βορείων ομίλων της Β’ Εθνικής οι 14 προέρχονται από Μακεδονία και Θράκη, φαίνεται ότι αυτές πάνω-κάτω, δηλαδή οι ομάδες Μακεδονίας και Θράκης, θα συγκροτήσουν τον 3ο όμιλο.

– Και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα στους άλλους δύο ομίλους;

– Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ (μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες του Λεκανοπέδιου) θα κληρωθεί είτε στον 1ο όμιλο με τις ομάδες Πελοποννήσου και Νησιών (Νάξο, Πάτρα, Ληξούρι, Κρήτη, Λευκάδα, κλπ.), είτε στον 2ο όμιλο με τις ομάδες Στερεάς και Θεσσαλίας (Γιάννινα, Λαμία, Τρίκαλα, Βόλο, Καρδίτσα κλπ.).

– Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι ότι αυξάνονται τα ταξίδια…

– Ναι. Οι μισοί εκτός έδρας αγώνες του ΕΣΠΕΡΟΥ, ανεξάρτητα από τον όμιλο στον οποίο θα τοποθετηθεί, θα είναι εκτός Λεκανοπέδιου.

– Επομένως αυξάνονται και τα έξοδα…

– Αναμφισβήτητα.

– Στόχος;

– Όπως έδειξε και η φετινή χρονιά, για να διεκδικήσεις τη σωτηρία σου σε έναν όμιλο 12-13 ομάδων από τις οποίες υποβιβάζονται περίπου οι μισές (πέντε), πρέπει να οργανωθείς και να στελεχωθείς με στόχο τον πρωταθλητισμό. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι του χρόνου στη Β’ Εθνική θα υπάρχουν λιγότερες ομάδες με τις οικονομικές (επομένως και αγωνιστικές) δυνατότητες των φετινών πρωτοπόρων στους ομίλους του Νότου. Επομένως η απόσταση ανάμεσα σε εκείνους που θα παλέψουν για τον προβιβασμό και εκείνους που θα αγωνιστούν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, θα είναι ελάχιστη.

– Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη δύσκολη προσπάθειά σας.

– Ευχαριστώ. Αναμφίβολα θα χρειαστούμε τη συμπαράσταση όλων. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας και έκανε πρωταθλητισμό. Φἐτος, με τη βοήθεια των χορηγών και λιγοστών φίλων, τα καταφέραμε. Ύστερα από την κλήρωση των ομίλων όλοι φοβούνταν ότι η ομάδα θα πέσει. Όμως με σωστή οργάνωση και πίστη στην ομάδα τα καταφέραμε και τερματίσαμε σε καλή θέση στη βαθμολογία. Η επόμενη περίοδος θα είναι η έκτη συνεχόμενη και δύσκολη χρονιά στη Β’ Εθνική κατηγορία. Πρέπει να συσπειρωθεί ο κόσμος της Καλλιθέας, οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τον ΕΣΠΕΡΟ. Να βρεθούν επιχειρηματίες της περιοχής (και όχι μόνο), για να πετύχουμε τους στόχους που θα θέσουμε. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ δεν έχει ταβάνι. Μην ξεχνάμε ότι ο καθρέφτης του ΕΣΠΕΡΟΥ είναι η ομάδα μπάσκετ ανδρών. Και ο καθρέφτης αυτός πρέπει να είναι πάντοτε καθαρός και γυαλισμένος.

Η ομάδα μπάσκετ ανδρών του ΕΣΠΕΡΟΥ τη χρονιά 2022-23 στη Β’ Εθνική κατηγορία.
Από αριστερά, πάνω: Τσακίρης, Καπρής, Τσάμης, Τσολάκης, Λιούνης, Αδαμόπουλος, Ράγκος, Κολιός, Χατζηασημιάδης, Μοσχόπουλος. Κάτω: Έιβαρ, Κατσουλάκος, Σμυρνιώτης, Κωνσταντινίδης (προπ.), Σπανός, Αγγελόπουλος, Γκαγκαλούδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *