Μέρες τού 1970: Ο ερασιτέχνης Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ (ΔΕΝ) ιδρύει τμήμα βόλεϊ

Tο φθινόπωρο του 1970, τέσσερα μόλις χρόνια μετά τη συγχώνευση του 1966 και ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη άνοδο τής ποδοσφαιρικής ομάδας τής ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στη Β’ Εθνική (Ιούνιος 1969), η τότε διοίκηση τού Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ αποφάσισε, εντελώς αψυχολόγητα, την ίδρυση τμήματος βόλεϊ.

Ο ΕΣΠΕΡΟΣ αντέδρασε. Παρουσιάζουμε τις απόψεις τού προέδρου Τάκη Κοντούζογλου, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στην «Αθλητική Ηχώ», στο φύλλο τής 16ης Οκτωβρίου 1970:

Σε σημερινά ελληνικά, η επιστολή εκείνη έγραφε (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟΝ Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Με την ίδρυση τού τμήματος βόλεϊ στον Γ. Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ δημιουργήθηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Αυτό μάς δήλωσε ο πρόεδρος τού ΕΣΠΕΡΟΥ κ. Κοντούζογλου και αναφερόμενος στην ίδρυση τού τμήματος βόλεϊ στον Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ μάς είπε:

«Σε σύσκεψη των παλαιών παραγόντων όλων των συγχωνευθέντων σωματείων είχε αποφασιστεί, ότι στο μέλλον μόνο ο ΕΣΠΕΡΟΣ θα διατηρήσει τα τμήματα αθλοπαιδιών.

Τώρα έρχεται η διοίκηση τής ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και αποφασίζει την ίδρυση τμήματος βόλεϊ. Και ερωτώ τούς κ.κ. διοικούντες: Ο κόσμος τής Καλλιθέας ενωμένος πια μάχεται για την άνοδο τής ποδοσφαιρικής ομάδας στην Α’ Εθνική. Τι θα συμβεί όμως αν κάποια μέρα τεθούν αντίπαλοι σε αγώνα βόλεϊ ο ΕΣΠΕΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΘΕΑ;

Η απάντηση είναι εύκολη. Ο μέχρι τώρα ενωμένος κόσμος τής Καλλιθέας θα διασπαστεί και πάλι. Θα βρεθεί προ διλήμματος ποια ομάδα να υποστηρίξει: τον ΕΣΠΕΡΟ ή την ΚΑΛΛΙΘΕΑ;»

Τελειώνοντας, ο πρόεδρος τού ΕΣΠΕΡΟΥ κ. Κοντούζογλου, ο οποίος υπήρξε και ο βασικός συντελεστής τής συγχώνευσης, δήλωσε:

«Σύνθημά μου από την πρώτη στιγμή ήταν πώς θα ανέβει ο αθλητισμός τής περιοχής.

Αν η διοίκηση τού Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ θέλει να εξαπλωθεί και στα τμήματα των αθλοπαιδιών, ας έρθει να αναλάβει και τον ΕΣΠΕΡΟ…»

I. ΚΩΤΣΟΣ

Τότε, το 1970, ο Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ δεν προχώρησε τελικά στην ίδρυση τμήματος βόλεϊ. Το οξύμωρο τής υπόθεσης είναι ότι στο τέλος τής ίδιας ακριβώς χρονιάς η ομάδα βόλεϊ ανδρών τού ΕΣΠΕΡΟΥ, όπως διαβάζουμε στην «Αθλητική Ηχώ» (φύλλο 14ης Ιουνίου 1971), προβιβάστηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία.