Το αμαξοστάσιο των τραμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970

Παρά την αντίστροφη αίσθηση παλαιού-καινούργιου που δίνουν οι δύο φωτογραφίες και η λάθος λεζάντα που τις συνοδεύει,* η ένθετη μικρή φωτογραφία είναι τουλάχιστον δυο-τρία χρόνια παλαιότερη από τη μεγάλη, ΠΡΙΝ από την κατάργηση της κυκλικής πλατείας Δαβάκη το 1969. Φαίνεται σε αυτήν το τρόλεϊ να κινείται στην περίμετρο της κυκλικής πλατείας, μεταξύ Θησέως και Σιβιτανίδου. Το ισόγειο κατάστημα στη γωνία της πολυκατοικίας της μικρής φωτογραφίας ήταν η “Ιονική-Λαϊκή” τράπεζα, το τωρινό “Απολλώνιο”.

Η μεγάλη φωτογραφία είναι μεταγενέστερη. Τραβήχτηκε μετά το 1970, ΥΣΤΕΡΑ από την κατεδάφιση του αμαξοστάσιου των τραμ και ΠΡΙΝ από την κατασκευή του κεντρικού πάρκου της Καλλιθέας.  Παραδόξως κατά τη λεζάντα της φωτογραφίας, η εδώ επίπεδη έκταση ΔΕΝ είναι το κατεδαφισμένο αμαξοστάσιο των τραμ αλλά “αδιαμόρφωτη αλάνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 (!)”. Κατά τη λεζάντα η αλάνα αυτή διαμορφώθηκε και μετατράπηκε “σταδιακά στη διάρκεια μιας εικοσαετίας” στην πλατεία της μικρής φωτογραφίας “στα μέσα της δεκαετίας του 1970 !

Το διώροφο πάνω αριστερά στη μεγάλη φωτογραφία, στη γωνία των οδών Μαντζαγριωτάκη και Αμαζόνων (Γρυπάρη), μπροστά από την πολυκατοικία, είναι το σπίτι του Θοδωρή. Στο οικόπεδο επί της Γρυπάρη στο κέντρο της φωτογραφίας, ιδιοκτησίας Κοντούζογλου, χτίστηκε αργότερα ο “Βασιλόπουλος”.

κλικ για πλήρους μεγέθους εικόνα

* Πηγή: Καλλιθέα: Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της Πόλης, 2006, σελ. 244-245.