|
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού!
Το σωματείο ιδρύθηκε σε αντίξοες συνθήκες. Ήταν στις 15 Ιουνίου 1943, όταν μία ομάδα φίλων και φιλάθλων της περιοχής της Καλλιθέας, βρήκαν κυριολεκτικά το κουράγιο, παρά τις τραγικές στιγμές που βίωνε η χώρα, να σκεφτούν την ίδρυση ενός συλλόγου, με σκοπό να μαζεύονται οι νέοι της περιοχής και να αθλούνται. |
|
Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στο σπίτι του Σπύρου Κοσμίδη, Αμαζόνων 34 (σημερινή Γρυπάρη), στη συνοικία Χαροκόπου. Η επωνυμία «Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ» ήταν έμπνευση του Πολυζώη Καρετζόπουλου, έμβλημα θα ήταν ο κυανούς πεντάκτινος αστέρας με το γράμμα Ε στο μέσον του και χρώματα το κυανούν και το λευκό !
Το πρώτο προσωρινό και… ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο αποτέλεσαν οι: Δημήτρης Καρετζόπουλος (Πρόεδρος), Λάζαρος Αντωνιάδης (Αντιπρόεδρος), Σπύρος Κοσμίδης (Γενικός Γραμματέας), Αλέξανδρος Κούρος (Ταμίας), Αγάπιος Τιλίογλου (Γενικός Αρχηγός και Έφορος) και Πολυζώης Καρετζόπουλος και Βασίλειος Μιχαηλίδης (Σύμβουλοι).
Στα τέλη του 1944, ιδρύθηκε το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, το οποίο έχει να επιδείξει μεγάλες διακρίσεις, ενώ έχει βγάλει σημαντικούς αθλητές, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας αλλά και στην εθνική ομάδα!
Εμπνευστής του τμήματος μπάσκετ υπήρξε ο Τάκης Κοντούζογλου, ο οποίος αποτέλεσε τον στυλοβάτη του ΕΣΠΕΡΟΥ μέχρι τον χαμό του το 1987.
Η ομάδα μπάσκετ στεγάστηκε αρχικά στο γηπεδάκι των οδών Θησέως και Ευαγγελιστρίας, στο «κλουβί» όπως το έλεγαν οι τότε φίλοι της ομάδας, το οποίο παραχωρήθηκε από τον τότε Δήμαρχο, Τηλέμαχο Κοσμίδη. Σε αυτό το γήπεδο γράφτηκαν οι πρώτες χρυσές σελίδες των τμημάτων μπάσκετ κατά τις δεκαετίες 1940, 1950 και 1960. |
|
Κορυφαία φυσιογνωμία στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ο Κώστας Αναστασάτος, πρώην αθλητής και στη συνέχεια προπονητής του ΕΣΠΕΡΟΥ. Το 1972 ο ΕΣΠΕΡΟΣ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α΄ Εθνική με προπονητή τον Αναστασάτο ο οποίος διέθετε ικανότατο ρόστερ (Κοντογιάννης, Πανάγος, Μπακίρογλου, Λαγουδάκος, Κομνηνάκης, Γιαρένης, Γεωργίου, Ταυρόπουλος, Καρυπίδης, Απτόσογλου (σημερινός πρόεδρος), Καρράς και Καρατζαφέρης) όλοι τους γηγενής και ηλικίας από 16-22 ετών!
|
|
Από το 1970 και μετά ο ΕΣΠΕΡΟΣ έβγαλε πολλούς διεθνείς παίκτες όπως ο Άρης Κομνηνάκης, ο Περικλής Ταυρόπουλος, ο Κυριάκος Καρυπίδης, ο Βασίλης Απτόσογλου, ο Λιβέρης Ανδρίτσος (το 1982 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό), ο Δημήτρης Δημακόπουλος (πήγε και αυτός στον Παναθηναϊκό το 1985), ο Αχιλλέας Δεμέναγας (το 1992 πήγε στη Δάφνη, επέστρεψε στον Έσπερο το 1998), ο Κώστας Ταμπάκης, (πήγε στον Ηρακλή το 1993).
Από το 2002 είναι διεθνείς με την ομάδα των παίδων ο Δημήτρης Κατιάκος (πήγε πέρσι στον Πανιώνιο) και ο Γιάννης Βασσάλος. |
|
Σημαντικές περίοδοι για τον ΕΣΠΕΡΟ υπήρξαν οι: 1997-1983 (τρεις φορές πρωταθλητής, τρεις προβιβασμοί στην Α΄ Εθνική και τρεις υποβιβασμοί στην Β΄ Εθνική), 1983-1986 (αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική), 1986-1990 (πρώτη φορά στη νεοσύστατη Α2, παίζει πλέον στο δικό του καινούργιο γήπεδο, έπαιζε πρώτα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού), 1990-1999 (έχει εννέα συνεχείς χρονιές στην Α2 κατηγορία), 1999-2000 (για 6η φορά στην Α1), 2000-2002 (τρεις διαδοχικοί υποβιβασμοί, από την Α1 στη Γ΄Εθνική).
|
|
Τα τελευταία χρόνια η ομάδα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, που «ανάγκασαν» την ομάδα το καλοκαίρι του 2009 να κάνει «συνεργασία» με τον Ίκαρο Καλλιθέας, παίζοντας με… διπλό όνομα στο πρωτάθλημα ης Α2 (οι άνθρωποι του ΕΣΠΕΡΟΥ έχουν ενστάσεις για το όνομα τις οποίες θα διαβάστε στις συνεντεύξεις που ακολουθούν), ενώ πέρσι τα «έσπασαν» με τον Ίκαρο, με αποτέλεσμα να παίξουν στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ, στο τοπικό δηλαδή, κάτι που είχε να συμβεί… δεκαετίες!
|
|
Το attikabasket.gr συνάντησε τους ανθρώπους της ομάδας του ΕΣΠΕΡΟΥ οι οποίοι μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους και τις σκέψεις τους, τόσο για την ομάδα τους, όσο και για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα σε όλα τα επίπεδα. Μιλάνε κατά σειρά οι: Σταύρος Κρεμάνδαλης (Έφορος), Γιώργος Παντελάκης (αρχηγός), Σεραφείμ Θεοδοσίου (προπονητής) και Βασίλης Απτόσογλου (πρόεδρος και γενικός αρχηγός).
|
|
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΕΜΑΝΔΑΛΗΣ (Έφορος της ομάδας)
|
|
– Πως κρίνετε την έως τώρα πορεία του ΕΣΠΕΡΟΥ και πως διαμορφώνονται οι στόχοι της ομάδας;
– Ξεκινώντας να πω ότι η φετινή είναι μία μεταβατική χρονιά για τον ΕΣΠΕΡΟ, από τη στιγμή που «χάλασε» η αρχική συμφωνία με τον Ίκαρο. Υπήρχε πρόβλημα γιατί είχαν φύγει πολλά παιδιά με υποσχετικές που δεν μπορούσαν να παίξουν στην Α2 και φέτος στην Α1. Συγκεντρώθηκαν αρκετοί έφηβοι μαζί με κάποιες μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, ούτως ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μία αξιοπρεπή πορεία στην Β΄ ΕΣΚΑΝΑ. Η διοίκηση είναι καινούργια και δεν έβαλε πρώτο στόχο την άνοδο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε στην ουσία από την αρχή μία ομάδα και στην πορεία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Να επανέλθει κάποια στιγμή ο ΕΣΠΕΡΟΣ στη θέση που του αξίζει, στις εθνικές κατηγορίες. Η θέση του ΕΣΠΕΡΟΥ δεν είναι στις κατηγορίες της ΕΣΚΑΝΑ!
– Πάντως, αν κοιτάξει κανείς τη βαθμολογία, θα δει ότι ο ΕΣΠΕΡΟΣ δεν απέχει πολύ από τις θέσεις της ανόδου…
– Συμβαίνει αυτό, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, γιατί προηγούμενη εμπειρία από Β΄ ΕΣΚΑΝΑ δεν είχε η ομάδα και γιατί τώρα που ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος βλέπουμε πως αν εξαιρεθούν 2-3 ομάδες, όλες οι άλλες «βράζουν» στο ίδιο καζάνι. Προσωπικά, θα δώσω ένα προβάδισμα στην Ευρυάλη και τη Βουλιαγμένη, και από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμα 3-4 ομάδες που είναι ικανές για την άνοδο. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ είναι στο γκρουπ των ομάδων αυτών, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί όπως μπορεί να ανέβεις, το ίδιο μπορεί και να πέσεις κατηγορία…
– Από αυτά που έχεις δει μέχρι τώρα σχετικά με την ΕΣΚΑΝΑ, υπάρχει κάτι που νομίζεις ότι πρέπει να αλλάξει και γενικά ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για το ερασιτεχνικό μπάσκετ;
– Δεν θα ήθελα να πω και πολλά σχετικά με αυτά τα θέματα, γιατί θα δυσαρεστήσω τον κόσμο που ασχολείται με το ερασιτεχνικό μπάσκετ… Σε γενικές γραμμές πάντως, και η ΕΣΚΑΝΑ ακολουθεί την πορεία του ελληνικού μπάσκετ στο σύνολό του. Είναι αν θέλεις, ένα βαγόνι του τρένου και μάλιστα από τα τελευταία… Γι΄ αυτό και δεν μπορείς να ζητήσεις υπερβολικές ευθύνες στη διοίκηση της Ένωσης. Βλέπουμε ότι αν εξαιρεθούν κάποιες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας και σε συλλογικό επίπεδο από Παναθηναϊκός και Ολυμπιακό, από εκεί και πέρα επικρατεί χάος, δεν υπάρχει τίποτα!
Στην Α1 εκτός τους δύο μεγάλους, τον Κολοσσό και τον Ίκαρο λόγω Αγγελόπουλου, στις άλλες ομάδες υπάρχει οικονομικό θέμα, οι περισσότεροι αθλητές παίζουν απλήρωτοι… Και όσο κατεβαίνεις τις κατηγορίες το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο! Από την πλευρά τους οι ίδιοι οι αθλητές ζητάνε να γίνει επαγγελματική και η Α2. Για μένα αυτό δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον όπως είναι τώρα η κατάσταση, γιατί δεν υπάρχουν έσοδα και ο κόσμος που πηγαίνει στα γήπεδα είναι ελάχιστος.
– Υπάρχουν όμως και επιμέρους διαφορές στις Ενώσεις. Ας πούμε, η ΕΣΚΑΝΑ δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την ΕΣΚΑ…
– Σίγουρα κάποια θέματα επιβάλλεται να τα δει η διοίκηση της ΕΣΚΑΝΑ, όπως των διαιτητών και των κριτών, οι οποίοι σε αρκετά παιχνίδια δεν πηγαίνουν και αναβάλλονται οι αγώνες. Όμως η ρίζα του… κακού είναι πιο ψηλά, από την ΕΟΚ και ακόμα περισσότερο από τη ΓΓΑ, την ίδια την πολιτεία δηλαδή… Προσωπική εκτίμηση, ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει τόσες πολλές ομάδες μπάσκετ… Ο ΕΣΠΕΡΟΣ, αν και ιστορικό σωματείο, είναι καλύτερα να παίζει στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ, παρά να πηγαίνουμε σε κάθε… χωριό της Γ΄ Εθνικής και να παίζουμε με ομάδες που έχουν 10 αθλητές μισθοφόρους. Άσε που πληρώνουμε για τα ταξίδια και δεν παίρνουμε τα χρήματα από το κράτος. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ έχει τρία χρόνια να πάρει επιχορήγηση… Χρειάζεται ένα δυνατό ηλεκτροσόκ το μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα! |
|
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ (αρχηγός της ομάδας, 27 ετών)
|
|
– Γιώργο, σε ποιες ομάδες έχεις παίξει μπάσκετ;
– Στον Προφήτη Ηλία, μετά στον Αίολο Τρικάλων και τα τελευταία έξι χρόνια στον ΕΣΠΕΡΟ!
– Οπότε σαν… παλιός στην ομάδα, είσαι ο πλέον αρμόδιος να εκφέρεις καλύτερη άποψη. Τι σημαίνει για σένα ο ΕΣΠΕΡΟΣ και πως αντιλαμβάνεσαι σε αγωνιστικό επίπεδο την πορεία της ομάδας στο άμεσο μέλλον;
– Αρχικά να πω ότι παίζω πρώτη φορά σε κατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ. Αυτό που βλέπω είναι ότι έχει μειωθεί αισθητά το αγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που θεωρώ φυσιολογικό λόγω της πτώσης του αθλήματος σε όλες τις βαθμίδες. Για την ομάδα μου να τονίσω πως είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που αγωνίζομαι σε ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Όσο για την φετινή ομάδα, την αποτελούν νεαροί παίκτες και γηγενείς του ΕΣΠΕΡΟΥ. Πρόκειται για ένα σωματείο που εξακολουθεί να βγάζει παίκτες-ταλέντα από τα μικρότερα τμήματα. Είναι κάτι που μας ικανοποιεί όλους, γιατί σημαίνει ότι γίνεται σωστή δουλειά στα τμήματα υποδομών της ομάδας. Καταφέρνουμε να διεκδικούμε την άνοδο στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ με τα δικά μας παιδιά! Φανταστείτε ότι εγώ με τον Στέργιο τον Πανόπουλο ήμαστε οι μεγαλύτεροι στην ομάδα, οι υπόλοιποι είναι… πιτσιρικάδες!
– Σε πήγε πίσω και ένας τραυματισμός…
– Ναι, προέρχομαι από απουσία δυόμιση χρόνων! Μπήκα αργά και στη φετινή προετοιμασία και πλέον μπαίνω στο 100% στις δραστηριότητες της ομάδας.
– Ο ΕΣΠΕΡΟΣ είναι σε θέση να ανέβει στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ;
– Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να μπούμε στον δεύτερο γύρο στις ομάδες που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την άνοδο…
– Υπήρξαν και κάποιες «παρενέργειες» στο πρόσφατο παρελθόν…
– Σωστά, είχε να κάνει με την επικείμενη συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ… Μετά από αυτό η ομάδα έχει βρει το δρόμο της, κάνει καλή δουλειά, βγάζει παίκτες, πρόσφατα ο Κατιάκος πήγε στον Πανιώνιο, έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο και μας βοηθάει να κάνουμε πολλές νίκες. Γενικά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ομάδας!
– Στο παρελθόν υπήρξε περίπτωση που είχες καλύτερη πρόταση, αποφάσισες όμως να παραμείνεις στον ΕΣΠΕΡΟ;
– Φυσικά, ειδικά τις πρώτες χρονιές που ήμουν στην ομάδα είχα προτάσεις από ομάδες Β΄ Εθνικής ακόμα και Α2! Προτιμώ όμως, από τη στιγμή που παίζω σε ερασιτεχνικό επίπεδο, να αγωνίζομαι σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδας, που είναι ευρέως γνωστή και με την οποία έχω δεθεί όλο αυτό το διάστημα. Οι άνθρωποι του συλλόγου μου έχουν φερθεί άψογα και ήθελα κι εγώ να μείνω να βοηθήσω στην αναγέννηση του ΕΣΠΕΡΟΥ. Ίσως ακούγεται ρομαντικό, είναι όμως η πραγματικότητα! |
|
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ (Προπονητής της ομάδας)
|
|
– Κόουτς, σου αρέσει εν έτη 2011 το μπάσκετ που παίζεται στην ΕΣΚΑΝΑ, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια;
– Ειδικότερα για την Β΄ ΕΣΚΑΝΑ θα ήθελα να μιλήσω, την οποία γνωρίζω καλύτερα. Είναι γεγονός ότι φέτος έχουν έρθει στις ομάδες κάποιοι πολύ καλοί παίκτες, όπως ο Γιαννούλης και ο Φωτόπουλος στη Βουλιαγμένη, ο Σταυρακόπουλος στον Αετό Καλλιθέας και αρκετοί ακόμα. Είναι βέβαια σε μεγάλη ηλικία, δεν θα μπορούσε όμως να γίνει αλλιώς, εφόσον μιλάμε για παίκτες που έχουν κερδίσει Ευρωλίγκα! Έχουν προσθέσει ποιότητα στο πρωτάθλημα. Επειδή θέλω να μιλάω για τη δική μου ομάδα, να αναφέρω ότι είμαστε η πιο νεανική ομάδα του πρωταθλήματος, έχουμε 10 παίκτες κάτω από 20 ετών. Προσπαθούμε σε κάθε προπόνηση να γινόμαστε καλύτεροι. Οι περισσότεροι παίκτες παίζουν πρώτη φορά σε πρωτάθλημα ανδρών!
– Η δική σου άποψη σχετικά με την άνοδο ποια είναι;
– Η ομάδα διαθέτει ταλέντο αλλά τους λείπει η εμπειρία, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Όσες ήττες έχουμε κάνει είναι είτε στον πόντο και το καλάθι, είτε στην παράταση! Αν βελτιωθούμε στον δεύτερο γύρο, γιατί υπάρχουν πολλά περιθώρια, τότε όλα είναι πιθανά. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι και να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος…
– Όσον αφορά την φιλοσοφία σου στο παιχνίδι…;
– Η πιεστική άμυνα και το γρήγορο μπάσκετ.
– Αν είχες τη δυνατότητα να… επέλεγες, με ποιον μεγάλο προπονητή θα ήθελες να συνεργαστείς ως assistant;
– Με τον κορυφαίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς!
– Γιατί έχει φθορά το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια;
– Λόγω της οικονομικής κρίσης! Υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, το… μπάσκετ θα γλίτωνε; Όταν δεν υπάρχει χρήμα, υπάρχει πρόβλημα! Παίκτες υπάρχουν με ταλέντο, το γνωρίζω προσωπικά γιατί είμαι δεύτερος προπονητής στην εθνική εφήβων, πρέπει όμως τα σωματεία να έχουν οικονομική άνεση να προσλάβουν καλούς προπονητές που θα δουλέψουν στα μικρά τμήματα οργανωμένα και μεθοδικά για να βγουν οι παίκτες που θα πλαισιώσουν τις ανδρικές ομάδες. Και κάτι άλλο. Στις ερασιτεχνικές κατηγορίες όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 8 παίκτες μέχρι 20 ετών και 2-3 μεγαλύτερης ηλικίας.
– Εσύ υιοθετείς την άποψη ότι το μπάσκετ σε ΕΣΚΑ-ΕΣΚΑΝΑ είναι χειρότερο από παλιά;
– Πάντα υπήρχαν καλοί, μέτριοι και κακοί παίκτες. Δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε εποχές… Να δούμε αν υπάρχουν ταλέντα. Εγώ λέω ότι υπάρχουν! Δείτε την Ευρυάλη στην οποία παίζει ο Σταμάτης στην ανδρική ομάδα και είναι 15 ετών! Κι εμείς στον Έσπερο έχουμε τον Καπώνη που έπαιξε βασικός με την Προοδευτική στο κύπελο και ήταν πολύ καλός.
– Από ακαδημίες πως τα πάτε;
– Πολύ καλά. Υπάρχουν περίπου 200 παιδιά στις ακαδημίες του ΕΣΠΕΡΟΥ, ενώ καλή πορεία έχουν και τα υπόλοιπα τμήματα.
– Άρα, φέρνουν οι γονείς τα παιδιά να παίξουν μπάσκετ, που σημαίνει ότι πληρώνουν. Για ποια κρίση μιλάμε…;
– Δεν είναι έτσι. Μπορεί τα 200 παιδιά να φαίνονται πολλά, όμως σε σχέση με το παρελθόν είναι λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ομάδες με ιστορία όπως ο Πανιώνιος, το Περιστέρι και ο Σπόρτιγκ είχαν παλαιότερα στα τμήματα υποδομής από 500 έως και… 1500 παιδιά! Τώρα αυτό δεν συμβαίνει…
– Κάτι άλλο κόουτς. Γενικά, βλέπουμε από την αρχή των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑΝΑ ότι οι προπονητές στο σύνολό τους διαμαρτύρονται πολύ συχνά στους διαιτητές. Θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα;
– Η δική μου άποψη είναι πως οι περισσότεροι διαιτητές σφυρίζουν αρκετά καλά, ο Έσπερος μέχρι στιγμής μόνο με έναν διαιτητή αντιμετώπισε πρόβλημα. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι διαιτητές είναι σαν τους παίκτες και τους προπονητές. Μπορεί να μην είναι σε καλή μέρα όπως λέμε. Λάθη κάνουμε όλοι μας. Κι εγώ έχω κάνει λάθη στο παιχνίδι, και οι παίκτες μου το ίδιο, οι διαιτητές γιατί να μην κάνουν; Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Αρκεί βέβαια να μην επαναλαμβάνεται πολλές φορές και κυρίως να μην κρίνει το αποτέλεσμα…
– Υπάρχει κάτι που αφορά την ΕΣΚΑΝΑ και θεωρείς ότι χρειάζεται να αλλάξει;
– Εγώ θεωρώ ότι οι διοικούντες της ΕΣΚΑΝΑ ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και πιστεύω ότι αν είχανε την οικονομική άνεση θα είχαν λύσει όλα τα προβλήματα! Πρέπει να υπάρξει οικονομική υποστήριξη από το κράτος. Να αυξήσει την επιχορήγηση στις ομάδες και να πηγαίνουν τα χρήματα εκεί που πρέπει, όχι στις… τσέπες κάποιων! Γενικά, το κράτος πρέπει να δώσει έμφαση στον αθλητισμό, την παιδεία και την υγεία!! |
|
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της ομάδας)
|
|
– Πρόεδρε, πείτε μας κατ΄ αρχήν γιατί χάλασε η συμφωνία με τον Ίκαρο;
– Από την συγχώνευση και μετά ο κ. Αγγελόπουλος δεν δέχτηκε να ενταχθεί ο Ίκαρος στο καινούργιο «γίγνεσθαι», στο νέο σχήμα με άλλα λόγια, ειδικά όσον αφορά την ιστορία του ΕΣΠΕΡΟΥ! Να πάψει να υπάρχει ο ΕΣΠΕΡΟΣ και ο κ. Αγγελόπουλος να είναι ο πρώτος πρόεδρος της νέας ομάδας, διαγράφοντας το παρελθόν και ξεκινώντας από την αρχή! Στο σημείο αυτό ήταν η βασική μας διαφωνία. Η δική μας πλευρά ήθελε ο κ. Αγγελόπουλος να αποτελέσει την συνέχεια της ιστορίας του συλλόγου, να είναι ένας από τους προέδρους του, και να αναφέρεται στις όποιες επιτυχίες είχε να επιδείξει ο σύλλογος σε βάθος χρόνου κατά το παρελθόν.
Δεν περιμέναμε βέβαια στην εξέλιξη των πραγμάτων να δημιουργηθούν αυτές οι διαφορές, γιατί πρέπει να πούμε ότι ο Ίκαρος εντάχθηκε μέσω απορρόφησης στον ΕΣΠΕΡΟ και όχι συγχώνευσης. Είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Στο καταστατικό του ΕΣΠΕΡΟΥ εντάχθηκε ο Ίκαρος και στο πρωτοδικείο ουδέποτε η ομάδα έγινε Ίκαρος/Έσπερος! Η ομάδα πέρσι έπαιξε σαν ΕΣΠΕΡΟΣ, τιμολόγια έκοψε σαν ΕΣΠΕΡΟΣ και στην έγκριση της επιχορήγησης από την ΓΓΑ η ομάδα αναφέρεται σαν ΕΣΠΕΡΟΣ! Το καταστατικό διαφοροποιήθηκε σε επί μέρους σημεία, όμως η ονομασία παρέμεινε ΕΣΠΕΡΟΣ! Μόνο στην ΕΟΚ πέρασε αυτό, να αλλάξει δηλαδή το όνομα…
– Γιατί τότε να μην υπάρχει αντιστροφή των ρόλων, να παίζει ο Ίκαρος στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ και ο ΕΣΠΕΡΟΣ στην Α1;
– Έγινε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ και βγείκε αρνητική… Θα μπορούσαμε να προσφύγουμε και στο Συμβούλιο Επικρατείας, δε νομίζω όμως ότι έχει νόημα να το τραβήξουμε τόσο… Αυτό που θέλω να τονίσω και το γνωρίζουν ελάχιστοι, είναι ότι στην ουσία ποτέ η ομάδα δεν έπαιξε σαν Ίκαρος/Έσπερος αλλά έπαιξε σαν ΕΣΠΕΡΟΣ. Κακώς έγραφε τότε ο Τύπος Ίκαρος/Έσπερος…
Αυτό που θέλω να σημειώσω, και θεωρώ ότι είναι σημαντικό, είναι πως κατά 80% βοηθήσαμε τον Ίκαρο στο θέμα της συσπείρωσης του κόσμου. Όσον αφορά το οργανωτικό και το αγωνιστικό κομμάτι, ήταν 100% επιτυχία του Ίκαρου και του κ. Αγγελόπουλου, έτσι για να είμαστε δίκαιοι…
– Έτσι όπως τα λέτε, μου ακούγεται ότι δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα με τον Ίκαρο…
– Αν διαχωρίσει κανείς τα σημεία της διαφωνίας μας που ανέφερα, όχι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τον Ίκαρο, ώστε να μην τους… μιλάμε! Για το μέλλον δεν μπορώ να γνωρίζω. Με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα γηπέδου στην Καλλιθέα, δεν υπάρχει δηλαδή ένα καλό γήπεδο να φιλοξενεί παιχνίδια επιπέδου Α1. τώρα μπορεί ο Ίκαρος να παίζει στην Γλυφάδα, δεν εγγυάται κανείς ότι αυτό θα γίνεται σταθερά, στην περίπτωση βεβαίως που ο Ίκαρος παίζει στην Α1. Αλλά και στην Α2 να παίζει, τότε ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα λόγω κοινής έδρας…
Και κάτι άλλο. Ο Ίκαρος δεν είχε πρόβλημα στις μεταγραφές, εμείς είχαμε! Ο Ίκαρος κράτησε όλους τους παίκτες, ενισχύθηκε κιόλας, τη στιγμή που ο ΕΣΠΕΡΟΣ βγήκε εκπρόθεσμος στις μεταγραφές, έχασε και παίκτες και ψάχναμε να συμπληρώσουμε το ρόστερ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή!
– Οπότε, μάλλον από το μηδέν ξεκίνησε η ομάδα…
– Θα έλεγα και… υπό το μηδέν. Υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα, στήριξη από χορηγίες δεν έχουμε, είναι γενικά μία δύσκολη μεταβατική περίοδος, τουλάχιστον σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο. Ευτυχώς αγωνιστικά τα πράγματα είναι καλύτερα, έχουμε καλό προπονητικό τιμ και αξιόλογους παίκτες που αγαπάνε την ομάδα, ενώ δουλεύουν καλά και τα τμήματα υποδομής. Ξεχωριστή αναφορά θα ήθελα να κάνω στον κόσμο της ομάδας που μας στηρίζει με το παραπάνω και τους ευχαριστούμε!
– Από την πολιτεία δεν έχετε βοήθεια;
– Απολύτως καμία. Η ΓΓΑ μας χρωστάει τρεις σεζόν την επιχορήγηση! Μιλάμε για περίπου 100.000 ευρώ! Αν τα είχαμε ο προγραμματισμός θα ήταν τελείως διαφορετικός… Επιπλέον, δεν υπάρχει στήριξη και από τον Δήμο Καλλιθέας. Πέρσι είχαμε πάρει δύο συμβάσεις και φέτος, λόγω των περικοπών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν πήραμε καμία!
– Και από πού προέρχονται οι πόροι για να υπάρχει το σωματείο;
– Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή το προσεχές διάστημα να δούμε αν και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ο Δήμαρχος, ο κ. Ασκούνης. Από εισφορές μελών και από κάποιες διαφημιστικές πινακίδες προέρχονται οι μόνες εισροές χρημάτων στο ταμείο, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
– Καλύτερα δηλαδή να μην είχε η προσπάθεια συνύπαρξης με τον Ίκαρο…
– Προσωπικά είμαι από αυτούς που ήταν υπέρ της προσπάθειας αυτής. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ την τελευταία πενταετία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, ίσως τη χειρότερη της ιστορίας του, και ήταν κοντινό το σενάριο να διαλυθεί η ομάδα! Προκειμένου λοιπόν να συμβεί αυτό, καλύτερα να συνυπάρχεις με άλλη ομάδα έστω κατά το ήμισυ…
– Και τώρα τι γίνεται; Μπορεί ο ΕΣΠΕΡΟΣ να ανέβει κατηγορία;
– Όλα τα σενάρια είναι πιθανά αυτή στιγμή. Βρισκόμαστε στα μισά του πρωταθλήματος και μπορούμε να ανέβουμε. Αν όμως δεν προσέξουμε, ίσως να κινδυνεύσουμε κιόλας. Δεν υπάρχει εμπειρία…
– Η δική σας γνώμη για την πτώση του μπάσκετ ποια είναι;
– Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε σε επίπεδο ομάδων. Η Εθνική ομάδα μας δίνει χαρές, το ίδιο και οι δύο μεγάλες ομάδες Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα. Εκεί όμως που υπάρχει μεγάλη πτώση, απογοήτευση θα έλεγα, είναι σε επίπεδο αθλητών. Η τεχνική τους κινείται δυστυχώς σε μέτρια επίπεδα. Αυτό έχει να κάνει με τις Ακαδημίες που ξεκίνησαν πριν από μερικά να δημιουργούν τα σωματεία. Είναι καλό φυσικά να έχεις Ακαδημίες. Πρέπει όμως να τις επανδρώσεις και με τους κατάλληλους ανθρώπους. Καλοί προπονητές υπάρχουν. Άλλο όμως αυτό και άλλο να παίρνεις ένα παιδί, πρωτοετή κάποιες φορές της Γυμναστικής Ακαδημίας, και να θέλεις να τον κάνεις προπονητή-δάσκαλο. Στα δικά μας χρόνια, ο προπονητής της ανδρικής ήταν και στα παδικοεφηβικά!
Ένας ακόμα λόγος έχει να κάνει με τα γήπεδα και τις ομάδες. Από τη μία τα γήπεδα μένουν στάσιμα, δεν αυξάνονται, τη στιγμή που αυξάνονται οι ομάδες αλλά και τα τμήματα των ομάδων με τις ακαδημίες, τις κορασίδες κλπ. Κάνεις μία ώρα προπόνηση και χτυπάει το… καμπανάκι να φύγεις για να μπει ο επόμενος! Παλιά, τελείωνες την προπόνηση και είχες τον χρόνο να κάνεις και ατομική προπόνηση στους παίκτες… Το μπάσκετ πρέπει να το έχει μάθει το παιδί μέχρι τα 12 χρόνια του, μετά… πέταξε το πουλάκι! |
|
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ
|
|