Δημοτικό Στάδιο “Γρηγόρης Λαμπράκης”

Με αφορμή σχόλιο συντάκτη της “Καθημερινής”, σχετικό με το όνομα του Δημοτικού Σταδίου Καλλιθέας “Γρηγόρης Λαμπράκης” στάλθηκε στην εφημερίδα η ακόλουθη επιστολή.

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Στις αθλητικές σελίδες του φύλλου της «Κ» της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2004 ο συντάκτης σας κ. Δ. Καπράνος σημείωνε: «…Kαι μια απορία: Γιατί «Γρηγόρης Λαμπράκης» και το δημοτικό στάδιο της Kαλλιθέας; Δεν είναι υπερβολή; Yπάρχει δήμος χωρίς κεντρική οδό με το όνομα του καθ’ όλα αξίου να μνημονεύεται δολοφονηθέντος βουλευτή της EΔA; Δεν υπάρχουν άλλοι άξιοι εκπρόσωποι του αθλητισμού; Aς προσέχουμε λιγάκι αυτές τις λεπτομέρειες. Eχουν τη σημασία τους…»

Μου φάνηκε ακατανόητη η απορία του συντάκτη σας, αλλά δεν έσπευσα να απαντήσω, θεωρώντας ότι ο αντίλογος ανήκε σε αρμοδιότερους (Δήμος Καλλιθέας, Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός, ΠΑΕ Καλλιθέα). Έχοντας κουραστεί να περιμένω, υπενθυμίζω τα εξής:

Το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόρης Λαμπράκης» είναι η μόνη αθλητική εγκατάσταση στην Ελλάδα, που φέρει το όνομα ενός ανθρώπου ο οποίος, εκτός από γιατρός, βουλευτής, ειρηνιστής και σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα μετά τη δολοφονία του (22 Μαϊου 1963), υπήρξε εξέχουσα αθλητική προσωπικότητα.

Ο πρωταθλητής του άλματος σε μήκος Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ επί 23 χρόνια (1936-1959). Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε αλλεπάλληλους προπολεμικούς Βαλκανικούς αγώνες στίβου, οι οποίοι, την εποχή εκείνη, αποτελούσαν το μέτρο των δυνατοτήτων του Ελληνικού κλασσικού αθλητισμού.

Οι δεσμοί του Γρηγόρη Λαμπράκη με τον αθλητισμό της Καλλιθέας είναι πολύ πιο ουσιαστικοί απ’ ό,τι υποθέτουν όχι μόνον ο συντάκτης σας, αλλά, όπως φαίνεται, και οι αρμόδιοι για την ονοματοθεσία του Δημοτικού Σταδίου της πόλης.

Σε ηλικία 27 ετών ο Γρηγόρης Λαμπράκης ίδρυσε στη διάρκεια της Κατοχής (1943) την «Ένωση Ελλήνων Αθλητών». Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε ο αρχαιότερος εν ζωή αθλητικός σύλλογος της πόλης μας, ο Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας «ΕΣΠΕΡΟΣ». Η «Ένωση Ελλήνων Αθλητών» του Γρηγόρη Λαμπράκη διοργάνωνε στη διάρκεια της Κατοχής αθλητικές εκδηλώσεις, με τα έσοδα από τις οποίες στήνονταν λαϊκά συσσίτια για τον λιμοκτονούντα πληθυσμό. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ πήρε μέρος στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Πειραιώς της περιόδου 1943-44, που διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Αθλητών» του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη συλλογική μνήμη της Καλλιθέας, ο εκ των ιδρυτών του ΕΣΠΕΡΟΥ Λάζαρος Αντωνιάδης έχει μείνει γνωστός ως ο άνθρωπος που οργάνωνε λαϊκά συσσίτια στην πόλη στη διάρκεια της Κατοχής.

Αυτό που πρέπει να προβληματίζει, κύριε Διευθυντά, δεν είναι το όνομα του Δημοτικού Σταδίου Καλλιθέας. Είναι ότι απουσιάζει παντελώς από τον χώρο μια αναμνηστική πλάκα, μια επιγραφή, κάτι επιτέλους που να εξηγεί με δύο λόγια στους νέους που το κατακλύζουν ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ποια ήταν η σχέση του με τον αθλητισμό και την Καλλιθέα.

Με εκτίμηση

Ιορδάνης Παραδεισόπουλος
Πρόεδρος ΠΟΚ ΕΣΠΕΡΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *