Στην εφημερίδα (φύλλο 20ης Δεκεμβρίου 2003), με τίτλο “Έσπερος Καλλιθέας: 60 χρόνια ιστορίας”, δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο του Πάνου Γεραμάνη:
“Αποτελεί μοναδικό, ίσως, παράδειγμα η πολύμορφη δράση στον αθλητισμό ενός συνοικιακού συλλόγου της Αθήνας, που γιόρτασε πριν από τρεις ημέρες τα 60 χρόνια της ιστορίας του.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας μπαίνει δυναμικά στην έβδομη δεκαετία της πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξε και διατηρεί σε πολλούς τομείς του αθλητισμού.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 1943, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Από τις πρώτες μέρες μετά την ίδρυσή του ο ΕΣΠΕΡΟΣ ανέπτυξε αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή της Καλλιθέας και υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την κατασκευή του γηπέδου αθλοπαιδιών της οδού Θησέως, του Δημοτικού Σταδίου Καλλιθέας και του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου «Έσπερος»).
Η ομάδα του Εσπέρου αναδείχθηκε σε σημαντική δύναμη του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, στην αρχή της μεταπολεμικής περιόδου. Στη δεκαετία του 1950 αγωνίστηκε τρεις περιόδους στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας Αθηνών και συνεχώς πρωταγωνιστούσε στην Α2’ κατηγορία.
Από την ποδοσφαιρική ομάδα του ΕΣΠΕΡΟΥ αναδείχθηκαν την ίδια περίοδο (1950 – 60) σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν σε μεγάλους συλλόγους του Κέντρου με ιδιαίτερη επιτυχία. Παναγιώτης Κουρτίδης (ΑΕΚ), Στέλιος Ψύχος (Ολυμπιακός), Αδάμ Χρονόπουλος, Γεώργιος Κοσμόπουλος και Θανάσης Χρήστου (Πανιώνιος), Γιάννης Μπεθάνης (Απόλλων Αθ.).
Μετά τη συγχώνευση του 1966 ποδοσφαιριστές του ΕΣΠΕΡΟΥ όπως οι Δραγωνέας, Παυλάτος, Δορκοφίκης, Αρίστου και άλλοι, αποτέλεσαν βασικά στελέχη του Γ.Σ. Καλλιθέα, με ουσιαστική συμβολή στην άνοδο της ομάδας στη Β’ Εθνική το 1969.
Ο Έσπερος όμως έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στο τμήμα μπάσκετ ανδρών που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1944 με πολύ μεγάλες διακρίσεις. Έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας το 1972, 1978, 1980, 1982, 1989 και 1999. Επίσης κατέκτησε πρωταθλήματα παίδων και εφήβων ενώ ανέδειξε σπουδαίους διεθνείς αθλητές, όπως Μεταλλίδη, Κομνηνάκη, Καρυπίδη, Ταυρόπουλο, Απτόσογλου, Λιβέρη Ανδρίτσο, Δημακόπουλο, Δεμέναγα και Ταμπάκη.
Παράλληλα ο Έσπερος διατηρεί τμήμα βόλλεϋ ανδρών (από το 1944), επιτραπέζια αντισφαίριση (από το 1956), τμήμα μπάσκετ γυναικών (1978 – 1995), τμήμα βόλεϊ γυναικών (από τα 1944). Πέρυσι (2002) απέκτησε και τμήμα χάντμπολ ανδρών.
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων ζωής, κυκλοφόρησε βιβλίο – λεύκωμα του Εσπέρου, με λεπτομέρειες και σπάνιες φωτογραφίες για την πορεία του συλλόγου ενώ παράλληλα με το λεύκωμα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Τάκη Χιουρέα, με ντοκουμέντα κι φωτογραφίες που αναφέρονται στην ιστορία του συλλόγου.
Στην φωτογραφία η ποδοσφαιρική ομάδα του Εσπέρου τον Μάιο 1954. Με αυτή τη σύνθεση είχε νικήσει 7 –1 τον Εθνικό Αστέρα (στο ντέρμπι της Α2’ Αθηνών) και ανέβηκε στην Α’ κατηγορία. Όρθιοι: Καρακατσάνης, Ελευθερίου, Ερμείδης, Ευσταθιάδης, Κουρτίδης, Κυπριώτης, Μάντικας. Καθιστοί: Περισανίδης, Τσιτούρας, Παπαδόπουλος, Συρανίδης”.