Λεπτομέρεια από διαφημιστική αφίσα της Πιλοποιίας Πουλόπουλου των αρχών του 20ού αιώνα
Στο κέντρο η πεδιάδα στην οποία αναπτύχθηκαν οι πόλεις της Καλλιθέας και του Μοσχάτου. Το μεταξύ τους όριο, η νέα κοίτη του Ιλισού προς τη θάλασσα, δεν εμφανίζεται στην εικόνα. Ο Ιλισός κινείται οριζόντια στη μέση της εικόνας, από ανατολικά (αριστερά) προς δυτικά (δεξιά), στην περιοχή της παρουσιαζόμενης βλάστησης και συμβάλλει με τον Κηφισό δεξιά στην εικόνα.
Πάνω αριστερά, η οδός Φαλήρου (σημερινή Συγγρού), καταλήγει στη θάλασσα του Φαλήρου, στην περιοχή του αρχαίου λιμανιού της Αθήνας. Λίγο δεξιότερα από τη μέση του θαλασσίου μετώπου της εικόνας, παρουσιάζεται το ξενοδοχείο “Ακταίον” του Νέου Φαλήρου, πίσω από τις καμινάδες του εργοστασίου της Ηλεκτρικής (σημερινή ΔΕΗ). Μια δεύτερη βιομηχανική μονάδα παρουσιάζεται στην περιοχή της σημερινής απόληξης της λεωφόρου Θησέως.
Πάνω δεξιά ο λόφος της Μουνυχίας (Καστέλλα) έχει ήδη κατοικηθεί από τους Κρητικούς. Έχει επίσης δομηθεί μεγάλο μέρος του σημερινού Πειραιά, μέχρι το λόφο του Βώκου (Μανιάτικα), έξω από το δεξιό όριο της εικόνας. Στο βάθος πάνω δεξιά, πίσω από την πόλη του Πειραιά, προβάλλουν έρημες οι σημερινές περιοχές των Ταμπουριών του Καραϊσκάκη και της πεδιάδας του Κερατσινιού.
|