Ιστορία: Ίδρυση

Ο ΕΣΠΕΡΟΣ ιδρύθηκε στην περιοχή Χαροκόπου της Καλλιθέας στις 15 Ιουνίου 1943, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, από μια ομάδα φίλων.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ περιλαμβάνει τμήματα καλαθοσφαίρισης ανδρών, βόλλεϋ ανδρών, βόλλεϋ γυναικών, χάντμπωλ ανδρών, πιγκ πογκ ανδρών και πιγκ πογκ γυναικών. Ιστορική έδρα του ΕΣΠΕΡΟΥ είναι το ομώνυμο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο στην κορυφή του Λόφου Σικελίας. Το “Κλειστό Γυμναστήριο ΕΣΠΕΡΟΣ“, όπως γνωρίζουν όλοι οι Καλλιθεάτες, χτίστηκε στη θέση του νέου ανοικτού γηπέδου του ΕΣΠΕΡΟΥ, που διαμόρφωσαν με τα χέρια τους οι Εσπεριώτες, όταν διώχτηκαν στη διάρκεια της Χούντας από τον παλαιό ανοικτό γήπεδο της οδού Θησέως.
Σύμφωνα με το ιδρυτικό κείμενο, που διασώζεται στα αρχεία του ΕΣΠΕΡΟΥ, οι στόχοι του συλλόγου δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια της εκγύμνασης των αθλητών. Εκτείνονται στην προσπάθεια διαπαιδαγώγησης όχι μόνο των αθλητών, αλλά και των μελών και ακόμη στη διάδοση της αθλητικής ιδέας και πέραν των ορίων της περιοχής του.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ ανέπτυξε και αναπτύσσει πολύμορφη αθλητική και κοινωνική-πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη της Καλλιθέας και την ευρύτερη περιοχή.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ προσπάθησε πάντοτε να συσπειρώσει τους πολίτες της Καλλιθέας, τόσο για την ανάγκη συνένωσης των αθλητικών δυνάμεων, όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αγωνιστικών χώρων.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ απετέλεσε την κινητήρια δύναμη για την κατασκευή από τον Δήμο Καλλιθέας του Δημοτικού Σταδίου (δεκαετία 1960), του νέου ανοικτού γηπέδου αθλοπαιδιών στο Λόφο Σικελίας (δεκαετία 1970), του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου ΕΣΠΕΡΟΣ (δεκαετία 1980), καθώς και των άλλων κλειστών και ανοικτών δημοτικών γηπέδων αθλοπαιδιών, που λειτουργούν σήμερα στην πόλη και εξυπηρετούν και τα μικρότερα αθλητικά σωματεία που ιδρύθηκαν ακολούθως.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη συνένωση των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης το 1966 και τη συγκρότηση του Γ.Σ. Καλλιθέα, που αγωνίζεται από την περίοδο 2002—2003 στην Α’ Εθνική Κατηγορία.
Στο μπάσκετ γυναικών το 1995 ο ΕΣΠΕΡΟΣ συνένωσε τις δυνάμεις του με τις αντίστοιχες του Παντζιτζιφιακού Α.Ο., για τη συγκρότηση του Α.Σ. Εσπερίδες, που αγωνίζεται από την περίοδο 2002—2003 στην Α1’ Εθνική Κατηγορία.
Στο βόλλεϋ ανδρών και γυναικών, η συνένωση των δυνάμεων του ΕΣΠΕΡΟΥ και του Παντζιτζιφιακού Α.Ο. το 2001 οδήγησε αμέσως στη διάκριση αμφοτέρων των τμημάτων του ΕΣΠΕΡΟΥ και στον προβιβασμό τους, τον Απρίλιο του 2002, στη Β’ Εθνική Κατηγορία.
Τον Απρίλιο του 2002, συγχωνεύθηκαν στον ΕΣΠΕΡΟ δι’ απορροφήσεως τα τμήματα χάντμπωλ ανδρών και πιγκ-πογκ ανδρών και γυναικών του Παντζιτζιφιακού ΑΟ.
Στους στόχους του ΕΣΠΕΡΟΥ περιλαμβάνεται η περαιτέρω συσπείρωση των αθλητικών δυνάμεων της Καλλιθέας.