Τον Ιούνιο του 2007 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλλιθέας συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ασκούνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού κ. Μαργωμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Καλλιθέας και Γενικός Γραμματέας της ΑΕΚΤ κ. Τσιβιλτίδης, ο Πρόεδρος του ΙΚΑΡΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ κ. Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του ΓΚΥΖΙΑΚΟΥ κ. Γκανούρης και ο σύμβουλος του κ. Γκανούρη και πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής κ. Δενδρινός.
Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η συμβολή των συμμετεχόντων στη συγκρότηση νέου συλλόγου μπάσκετ στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ, που θα γινόταν «ΕΣΠΕΡΟΣ στη θέση του ΕΣΠΕΡΟΥ».
Φιλόδοξη προσπάθεια αν σκεφτεί κανείς, ότι στις 9 συμμετοχές του ΕΣΠΕΡΟΥ σε πρωτάθλημα 1ης ιεραρχικά κατηγορίας και τις 34 σε πρωτάθλημα 2ης ιεραρχικά κατηγορίας, οι άλλοι τρεις μαζί αντιτάσσουν συνολικά 7 συμμετοχές στη Γ’ Εθνική (4η ιεραρχικά κατηγορία).
Ο χρόνος της συνάντησης υπήρξε προσεκτικά επιλεγμένος: Ο ΕΣΠΕΡΟΣ είχε μόλις υποβιβαστεί από τη Γ’ Εθνική σε τοπική κατηγορία (Α’ ΕΣΚΑΝΑ), για πρώτη φορά ύστερα από 33 συνεχείς συμμετοχές στα εθνικά πρωταθλήματα. Ο ΙΚΑΡΟΣ είχε μόλις προβιβαστεί, για πρώτη φορά στη μικρή ιστορία του, από τη Γ’ Εθνική στη Β’ Εθνική.
Με «όχημα» λοιπόν την ΑΕΚΤ δημιουργήθηκε νέος σύλλογος, ο ΙΚΑΡΟΣ «ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», χωρίς την προσχώρηση του ΓΚΥΖΙΑΚΟΥ στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τις αθλητικές εφημερίδες.
Η συγχώνευση ΙΚΑΡΟΥ-ΑΕΚΤ προβλήθηκε από τον δικτυακό χώρο του ΙΚΑΡΟΥ ως μετακόμιση από τη Νέα Σμύρνη στην Καλλιθέα, με ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη και τον Πρόεδρο κ. Μαργωμένο για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν τη μετακόμιση αυτή.
Στις επισημάνσεις του ΕΣΠΕΡΟΥ, που δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό χώρο του συλλόγου μας, αλλά και στην επιστολή την οποία έστειλε στις 30 Ιουλίου ο Πρόεδρός του προς τους κκ. Ασκούνη και Μαργωμένο, μόνη απάντηση υπήρξε το χλιαρό Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού, που δημοσιεύθηκε σε αθλητική εφημερίδα στις 4 Αυγούστου και επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανασκευάσει τις ευχαριστίες του Προέδρου του ΙΚΑΡΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ προς τις Δημοτικές Αρχές της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ για τη μετακόμιση.
Με την ενεργό λοιπόν συμμετοχή του Δήμου Καλλιθέας μεθοδεύεται η ανατροπή των αθλητικών συσχετισμών στην πόλη και προωθείται ο τοπικός αθλητικός διχασμός.
Όμως οι ενστάσεις του ΕΣΠΕΡΟΥ δεν επικεντρώνονται στη συγχώνευση, τη μετακόμιση ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται, αφού αντίστοιχες προσπάθειες συγκρότησης τοπικού «αντίπαλου δέους» προς τον ΕΣΠΕΡΟ υπήρξαν αρκετές κατά το παρελθόν, πάντοτε με μικρή ή μεγάλη δημοτική υποστήριξη και με απόλυτη τελικά αποτυχία.
Αυτό που ο ΕΣΠΕΡΟΣ επιμένει να ζητά είναι να παραμένουν σεβαστές από τον Δήμο Καλλιθέας οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις του παρελθόντος, που αφορούν τη χρήση των δημοτικών γυμναστηρίων της πόλης και ειδικότερα του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου «ΕΣΠΕΡΟΣ», την ιστορία του οποίου, την οποία γνωρίζουν ακόμα και τα βράχια των νταμαριών του Ελ Πάσο, προσποιούνται ότι αγνοούν οι κκ. Ασκούνης, Μαργωμένος και Τσιβιλτίδης.
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ ζητά επίσης να αντιληφθούν επιτέλους οι δημοτικώς υπεύθυνοι για τα αθλητικά της Καλλιθέας ότι, διοικώντας τον 8ο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, οφείλουν να σέβονται την αθλητική ιστορία του μεγάλου αυτού δήμου, η οποία πιθανότατα διαφέρει από την αντίστοιχη της γειτονιάς ή του τόπου καταγωγής τους.
Αδυνατούμε να υποθέσουμε τι θα συνέβαινε, αν στους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι), αλλά και σε μικρότερους (Αιγάλεω, Νέα Σμύρνη κλπ.) οι ιστορικοί και αντιπροσωπευτικοί αθλητικοί σύλλογοι της πόλης τύχαιναν από τις τοπικές αρχές αντίστοιχης με τον ΕΣΠΕΡΟ αντιμετώπισης.
Ενάντια στο ρεύμα της εποχής, όπου όλα στην Καλλιθέα (σύλλογοι, Ιππόδρομος, Παραλία κλπ.) αλλάζουν ονόματα, προτεραιότητες και χρήσεις κάτω από πιέσεις και αποφάσεις της στιγμής και γνωρίζοντας καλά τον μύθο του Οιδίποδα, που διδάσκει εδώ και χιλιετίες τις συνέπειες της άγνοιας της προέλευσης, ο ΕΣΠΕΡΟΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντοτε εδώ, στην Καλλιθέα, με το ίδιο όνομα, το ίδιο έμβλημα, το ίδιο γήπεδο και τον ίδιο μοναδικό στόχο: Την προαγωγή των συμφερόντων των παιδιών της πόλης.
Για τα υπόλοιπα είναι βέβαιο ότι θα φροντίσουν οι «επενδυτές». Με το αζημίωτο φυσικά!